HPV u mužov

31. júl 2024

Sú nejako sledovaní muži, ktorých ženy majú HPV? Ženy sú pravidelne kontrolované cytológiou u gynekológa ale všade čítam, že vírus rovnako ohrozuje aj mužov. Prípadne že rakovinu môže spôsobiť aj v iných oblastiach ako krčok maternice - napr. v ústach. Kontroluje sa to nejako? Ďakujem.

stellarstar
1. aug 2024

Ja mám hpv už vyše 20 r, s partnerom vyše 13 r spolu a zatiaľ len raz u urológa a par krat v ambulancii pre pohl choroby a všetko OK.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tenerifka
1. aug 2024

A pritom su hlavni prenasaci.....

tibor79
1. aug 2024

Ženy sú kontrolované, ale nerieši sa hpv ako taký, ale nález konkretny. Teda škody, ktoré sú už dané. Konkretny nález, nie prítomnost hpv. Sú zeny, ktoré nemajú pri hpv zlú cytologiu. Lebo majú dobrú imunitu. Laická verejnosť to akosi stále nechápe. Imunita je alfa omega. Ak funguje netreba to riešiť.

tibor79
1. aug 2024

Dôležité je nefajčiť a viesť zdravý životný štýl. Tak mi bolo povedané primárom gynekológ. (po známosti). Imunita je silná, ak sa o ňu staráme. Pozitivita hpv sama o sebe nič neznamená (niektorí gynek.to odmietajú vyšetriť, ak nie je reálny nález) Treba ďalších xy faktorov, čas aby sa mohlo "mohlo" rozv.onko ochorenie. To nefunguje ani zďaleka tak, že pozitivny hpv nález(ani pri onkogénnych typoch) rovná sa rakovina.