Hormonálna nerovnováha

myscocka
6. jún 2023

Ahojte, som rok a 4 mesiace po 2. pôrode a mám problém s častým špinenim. V marci som spinila celý mesiac + som mala menzes 2x. V apríli to bolo ok. Myslela som, že to boli len nejaké výkyvy. V máji mi začínal menzes klasický ako už niekoľko rokov predtým -spinenim. Lenže po menzese som zase týždeň spinila, potom som mala týždeň pokoj a dnes som zase dostala ms 😱 už som z toho na prášky. U dr som bola. Robila mi sono, povedala že je tam malá cysta ktorá si myslí, že je ovulacna a menzesom sa vyplaví. . Povedala, že mám prísť na kontrolu akonáhle mi skončí. Zatial mi lieky nedala. Dá, ak cysta nezmizne a bude vždy to spinenie. Viete mi prosím poradiť, čo je na takéto stavy dobre ? Čítam o nejakom Vitexe tu na fórach...a ešte alchemilkovy čaj. Dr mi povedala že buď mi nasadí hormonálnu liečbu, alebo vraj najlepšie je antikoncepcia. Cyklus upraví. Len sa bojím ,že sa to po vysadení vráti späť. Pravdupovediac sama.neviem či chcem brať antikoncepciu. Nechcem priberať ako sa to veľa ženám pri užívaní deje. A bojím sa aj všelijakých vedľajších účinkov. Z toho spinenia som vždy nervózna. Nikdy som takéto problémy nemala. Zvyknem mať aj návaly tepla. Ľuďom okolo mňa je zima a ja sa vyzliekam😂😂 už som uvažovala aj nad tým či niesom už v prechode alebo čo. A o náladách ani nehovorím radšej. 🤦 Poraďte, čo vám pomohlo, ak ste mali podobne.

miimss
6. jún 2023

@myscocka a koľko máš rokov? Hormonálny profil ti nerobila?

myscocka
autor
6. jún 2023

@miimss 32 zatiaľ nerobila. Možno keď prídem na kontrolu . Uvidím čo povie.

miimss
6. jún 2023

@myscocka hmm ja by som na vlastnú päsť zatiaľ nič neskúšala kým nebudeš vedieť v čom je problém. To že spinis často je určite znak hormonálnej nerovnováhy. Takže by som počkala na ten hormonálny profil. Môj názor je že v prechode asi nebudeš.... vtedy väčšinou ms začne vynechávať resp. sa cyklus predlžuje. Možno by ešte stálo za zváženie vyšetrenie štítnej žľazy tá môže mať tiež súvis s hormónmi.

pralinka25
6. jún 2023

@myscocka mam s tymto patlie 7 rokov. chodim k lekarovi pravidelne uz ma videli traja gynekologovia a furt som sa nikam neposunula.
teda pred tromi rokmi som dostala duphaston na upravu cyklu a nakoniec som otehotnela. povedal ze tehotenstvo to moze upravit. neupravilo. teraz skusam gynex prvy mesiac.

elmivelmi
7. jún 2023

tak hormonalna nerovnovaha ale aj slaba cinnost zlteho telieska.Skus prirodne pupalkov olej,gynex kvaoky,vceliu matersku kasicku.Mozno mas stres a oreto tak telo reaguje.Hak ti problem nevylieci len ho utlmi to nieje riesenie.A nech ti aspon urobi hor profil nie ta odbije s antikoncepciou.Alw ten pupalkovy olej by mal byt na hormonalnu nerovnovahu,len isto to nebude moc ucinne alw aspon nieco.

jani727
7. jún 2023

@myscocka do hormonalnej antikocepcie určite nechod. Ak ti to neprejde skús ist inej lekarke.