Histológia po potrate

leria
9. máj 2013

Baby potrebujem, či mi niektorá z vás nevie pomôcť. Som po treťom potrate, pred 2týždňami som bola na kyrete. Tam som na odporúčanie jednej z vás žiadala doktorku nech mi vzorky okrem histologie pošlú aj na genetiku. Dnes som si bola po správu a neviem z nej výjsť, či tam ten genetický rozbor je...alebo celkovo či je tá spáva pozitívna alebo čo tie pojmy znamenajú. Idem síce zajtra na gyndu, no chcem aspoň trošku do toho vidieť.Takže:
Záver patologa- mikroskopický nález
v kompletne vyšetrených materiáloch residua post abortum s fibroznou aj hydopickou premenou niektorých choriových klkov, ložiskovite čerstvo prekrvácaná,nekroticky zmenená a akútne reaktívne celulizovaná decidua a dysfunkčné irregulárne endometrium(stroma v sekrécii/žliazky v regresii,i areály stroma v regresii/žliazky v hypersekrécii)
🙂

mistrall
12. máj 2013

@leria podla mna je to bezny vysledok histlogie po potrate, co ti povedali na gynde??

leria
autor
12. máj 2013

juj si zlatá, som myslela, že mi nikto neodpíše...na gynde som bola, no nevedela som, že majú dovolenku a k zastupujúcemu lekárovi som nemala chuť ísť takže neviem nadalej z tých výsledkov výjsť....ak je to tak ako hovoríš, tak budem mať pekné nervy, že mi genetiku neurobili...ako teraz ja k tomu prídem...porazené zdravotníctvo 😠 ...mám ale prefotenú správu od doktorky, ktorú som niesla na kyret a tam bolo jasne uvedené aby vzorky odoslali na histologiu aj genetiku...či treba ešte raz potratiť? ☹ juj ale mám nervy...neviem čo dalej robiť ☹

leria
autor
12. máj 2013

ešte ma napadlo, mohol nastať nejaký problém pre ktorý sa ten rozbor urobiť nemohol? ináč som bola v starej nemocnici v Ke a už trikrát sa mi u nich stratila zdravotná karta, ked som sa rozčúlila ako je to možné, tak dostala som len strohú odpoved že za to nemôžu...a dokonca mi odpiekli aj správy po laparoskopii pred 2-rokmi...a taký som mala blbý ciťák, že na ten kyret tam po tých skúsenostiach nemám ísť a teraz toto...už neviem čo si mám myslieť...asi som si sama na vine ☹

mistrall
12. máj 2013

@leria hm no nevie ti povedat, ci to poslali na genetiku, niekedy to posielaju do ineho centra, inej nemocky, naprv niekedy v BB posielaju do MT na genetiku, a trva to aj niekolko tyzdnov
Ja som mala jeden MA, min rok, isto neposielai na genetiku, to viem, al mala som velmi podobny nalez v popise..Na genetiku by ti to podla mna mali poslat kedze tych potratov mas bohuzial viac za sebou ☹ mozu tam byt vselijake priciny
Tak to by ma nastvalo, keby sa mi postracala dokumentacia, ktora je relativne cerstva, skus si vypytat kopie, a mozu za to oni, kto iny? mali by to mat v systeme, v ktorom pracuju na pocitaci lekari a staci to vytiahnut a vytlacit (aspon tie laparoskopie)

mistrall
12. máj 2013

@leria este ked tak na to pozeram by stalo zazmienku sa popytat na tie hydropicke zmeny a fibrozne zmeny choriovych klkov, ci to je bezne alebo nie, ci to napr, nenaznacuje nejakym sposobom molu hydatidosu, ale to by tam asi napisali si myslim.. pripadne na tie popisoven zliazky maternicnej vystelky
V kazdom pripade je pre teba dolezitejsia momentalne genetika materialu, ako histologia
Resp. nejake preventivne zaistenie nizkomolekul. heparinom(Fraxiparine atd) pri dalsom otehotneni..ale to si asi mala

leria
autor
12. máj 2013

@mistrall dakujem 🙂 tie dokumentácie a stratené karty už nie sú podstatné, len mohlo to byť pre mňa signálom a poučením, že sa tomuto stredisku mám vyhýbať na 100 honov....neviem, neostane mi nič iné, len počkať ako sa vyjadrí moja gynekologička....a s tou genetikou? asi to zbabrali, nikto mi nepovedal, že mám ešte čakať na nejaké výsledky, každopádne sa pôjdem ešte opýtať, len neviem či sa tam ovládnem.....len sa tam asi zbytočne rozčúlim a nič tým nedosiahnem....fraxiparín som brala už pred tehotenstvom, aj počas....takže zrejme problém bude niekde inde...ak sa smiem opýtať, píšeš, že si mala podobný nález...po akom čase po MA si otehotnela?a všetko v pohode?ja verím, že sa mi to ešte podarí...že sa dočkám svojho uzlíčka 🙂 držím Ti palčeky, vidím že onedlho budeš šťastnou maminkou 🙂

mistrall
12. máj 2013

@leria no popytaj sa , ci to odoslali, dufam ze ano
Ja som presne pred rokom v maji bola u gyndosa a zistil mi MA, v 12tt, hned o 2 dni som sla na kyret..vysledky histolky som mala v podstate hned, ale teda bez genetiky, to je indikovane pri viacpocet, abortoch..ja som si dala urobit aj hematologickej kompletne vysetrenie aj hemat. genetiku, hned ma to ako prve napadlo, ze to byva pomerne casta pricina potratov, ale nic, mala som to ok..Porobili mi hormonalny profil, aj ten bol ok..Stale som rozmyslala co bolo pricina, aj ked mi vela gynkologov (moji znami) vravelo ze je to bezne, ze 30perc. zien potrati babo a nevie sa ani preco..PO kyrete sme si dali pauzu (lebo to minulorocne tehu sice bolo neplanovane, ale nas to tak popohnalo, ze by sme aj chceli babo) a naostro sme to skusali cca od sept. a otehotnela som v novembri (merala som si BT cca 2mesiace, plus som skusila prvy raz ovu test, ci mam ovulaciu vobec) Verim ze sa ti to podari.. 🙂 pokial nezistia u teba pricinu, asi treba naozaj len skusat, aj ked je to smutne, ze sa treba takto vytrapit, aby prislo babatko..
Viem, ze pri takychto opak. potratoch doporucuju aj geneticku poradnu , imnulogiu http://www.upmd.cz/?lang=cz&category=1-4-51

mistrall
12. máj 2013

@leria dakujem pekne, babo vyzera byt zdrave, tak sa tesime, 🙂 Ja naozaj pevne dufam, ze sa ti to o par mesiacov podari, 😉 pripadne skus sa dovtedy popozerat po nejakch takychto vysetreniach, mozno pre pokoj duse, resp. pre moznost liecby..ak by..

grace90701
12. máj 2013

@leria jj, je to len histologicky rozbor, ak to poslali na genetiku, tak zrejme inam. Nejde o ziadnu molu.

pianina
12. máj 2013

@leria Ja by som to tiez riesila genetika a imunologia/ak ich nemas este absolvovane/.Ja som tiez podobny pripad/ale som si nedala pokyrete urobit rozbor/

grace90701
12. máj 2013

@leria skus sa spytat na tu genetiku, ci to vobec posielali, ja mam taku skusenost, ze toto moc na gynde neriesia. Ja som cakala napr. na vysledky vysetrenia trombofilie cca 2 mesiace, vysledky sa niekde zatulali, sama som si musela zavolat do centra, kde sa to vysetruje. Co si clovek neurobi sam , to nema.Ten histologicky vysledok je bezny nalez z kyretu, znamena asi tolko, ze si bola tehotna. Vela toho nenapovie..drzim ti palce, aby to nabuduce vyslo 🙂 .

leria
autor
14. máj 2013

No tak dnes som bola na hematologii, tam mi doktorka povedala, že by bolo dobré keby som mala po kyrete rozbor aj z tej genetiky. Tak som sa vybrala pátrať na miesto činu.Asi bolo na mne zjavné, že som pekne naštartovaná a po opíjaní rožkom a blbej pripomienke nejakej prísediacej na sekretariáte, že rozbor z genetiky mi je aj tak na nič, že tam nič nezistia....sa im podarilo zistiť, že vzorky boli predsa odoslané a zajtra tam mám volať.Neviem, možno nič nezistia, no pre môj posun k problému, prečo potrácam je dôležitá každá aj možno bezvýznamná info. Ja si fakt neviem predstaviť, čím musia prechádzať ludia, ktorí majú fakt vážne zdravotné problémy.Už ked je u nás v tom zdravotníctve taký bordel, tak aspoň ten prístup by mohol byť ľudskejší.Ale škoda reči. aspoň niekde sa pohnem, som objednaná už aj na tú genetiku s partnerom a imunologiu.som vdačná za túto stránku, lebo ked si neviem rady, stále mi tu niektorá z vás poradí alebo povzbudí.dakujem a prajem všetkým snažilkám, tehulkám aj mamičkám len to najlepšie 🙂

andy03
14. máj 2013

@leria ja som si musela genetiku vyziadat , taky formular vypisoval moj gynekolog a potom som cakala neviem ci 3-4 mesiace na vysledky..no otras ... a to mali byt hotove do 6 tyzdnov..vsak som uz aj bola znova tehotna dokedy mi prisli vysledky...doktorka mi vsetko povysvetlovala a poukazovala...a nemyslim si ze by si aj tak rychlo mala vysledky, lebo mi vysvetlovala ze ono treba na nejake reakcie cakat az nikolko tyzdnov ze bez toho to nejde...a skusala si aj imunologiu??ja som si aj to dala spravit..do dvoch tyzdnov boli vysledky a tam je tiez kopec pricin.

tulycen
2. nov 2013

Ahojte, ja by som sa chcela spytat ci niektora nemate skusenosti s vyrazom v sprave od patologa : fokalne recentne prekrvacane s trombozami stromalnych ciev. Pytam sa hlavne preto, lebo mne gynekologicka povedala ze tam nic nevidi co by bolo treba riesit. inac som uz po dvoch potratoch v skoro rovnakych tyzdnoch tehu. /v 6tt a v 7tt/. diky za odpoved

ivec16
12. nov 2013

@tulycen mne by asi nedal spat vyraz trombozy stromalnych ciev... ak su trombozy to co si mysli... tak ci tak mas narok na hematologicke vysetrenie, po dvoch potratoch, objednaj sa hematologiu, aj ked ti neda tvoja gynekologicka odporucenie, tak sa objednaj sama... popripade imunologiu ale hematologiu urcite...

tulycen
12. nov 2013

dakujem za odpoved, uz mam za sebou aj infekto,genetiku,imuno cakam na vysledky a na hematologiu idem zajtra. zatial mam vysledky dobre,tak uvidime co dalej.

tulycen
12. nov 2013

a inac po prvom potrate som na hematologiu bola a vysledky boli dobre,tak neviem. v tehu sa ten prietok krvi u zeny meni, tak uvidime co povie imuno a hemato.

jimco
22. aug 2017

Dobrý deň. Ja by som sa chcela spýtať že mala som kyretáž a dali mi to na hystologiu. len sa chcem spýtať že mala som napísané prekrvácané sivohnedé útržky. Čo to znamená? Ďakujem