Gynekologická cytológia - odber vzorky tkaniva - máte s tým skúsenosť?

vazka1
1. júl 2020

Čítala som si, že niektorí doktori nerobia cytológiu sterom ale odberom vzorky tkaniva. Máte niektorá s takýmto vyšetrením skúsenosť? Je to bolestivé? V čom by to malo byť lepšie oproti klasickej cytológii?

kikulienkadd
1. júl 2020

Ahoj,ak myslíš Liquid Based Cytologiu,tak je to presnejšie pre stanovenie výsledku. Posledné roky si to dávam robiť a vyšetrenie nebolí, môžeš potom trochu špiniť.

s_a
1. júl 2020

Tak je to troska nepríjemné, ale da sa to v pohode vydržať, je to len chvíľočka

akinom0077
1. júl 2020

@vazka1 / ano a boli to urcite oproti klasickej cytologii ktroa neboli

akinom0077
1. júl 2020

@kikulienkadd / boli aj som potom spinila. Klasicka cyto ma neboli ani nespinim

kikulienkadd
1. júl 2020

@akinom0077 vieš,veľmi záleží na lekárovi a samozrejme na tom ako kto vníma bolesť.

akinom0077
1. júl 2020

@kikulienkadd / lekarku mam citlivu

fokuska
1. júl 2020

@akinom0077 Ak hovoris o LBC, tak tam nie je iny sposob akym sa vzorka odobera. Rozdiel je v tom ako sa potom uchovava - pri klasickej cytologii sa natiera na sklicko, pri LBC sa vklada do specialneho roztoku. Ale dober tou "kefockou" prebieha rovnako.

sunny8
1. júl 2020

Boli to tak isto ako normálna klasická cytologia .. no nie že boli ale je to dosť nepríjemné .. mne minule gyn hovorí že príde sestrička s náradím tak sa nemám zlaknut 😁😁😁 a pritom nič strašné

lienocka2808
1. júl 2020

@vazka1 ja som to pochopila tak, ze sa pytas na odber tkaniva, to je potom histologia, nie cytologia. Robi sa to takymi velkymi kliestami, ale mna to napriklad absolutne nebolelo. Histologia sa robi po zhorsenej cytologii, doktor ti kukne crz mikroskop (kolposkop) na krcok maternice a z podozriveho tkaniva odstikne kusocek, ten ide na histologiu. To je rozdiel oproti cytologii, kde sa pod mikroskopom skumaju iba bunky. Tu sa skuma uz cele tkanivo.

akinom0077
26. júl 2020

@kikulienkadd trosku to boli klasicka cytologia v porovnani s tou novou neboli

radiah
27. júl 2020

Ahojky, pripajam sa aj ja do debaty. Pri beznych problemoch som navstivila mojho gynekologa. Ten pri prehliadke vzal cyto ster. Po mesiaci mi volal s vysledkom LSIL. Nevedomiac o co ide, ma vyplasil, objednal na opakovany ster o 3 mes. Kazda sa vyplasime, citame fora komu co pomohlo, co nepomohlo, a vyplasime sa este viac. Poviem len, ze moja maternica nerodila, ale srdce si potomka pyta 💕🙂 ktora tymito vysledkami a horsime presla, viete aky je to strach buducnosti. Tak som si teda nasadila Indonal, chlorellu, pila čaje bylinkové, alchemilka, mysi chvost, gynstan... Robila sedacie kupele (viac info v sprave). Po troch mes som teda bola u lekara a zaplatila si 20e za LBC ster, presnejsi, nech mam istotu. A baby, mam ster v poriadku, kontrola o rok... Tym chcem len povzbudit, ze treba byt kludna, nie vsetko je hned zle. Nie hned je rakovina ako niektori strasia.. Ze dovera v samej seba je silnejsia ako strach!

radiah
27. júl 2020

Ale este dodam, ze pri klasickom stere som nespinila ale po tom LBC ano. Vyplasilo ma to, lebo som myslela, ze zacinam s mrchou 😄 o par dni skor.

akinom0077
27. júl 2020

@radiah mas pravdu ja som mala obdobie (2r. a v tom obdobi som musela chodit na cyto kazde 3 mesiace) vyplatil ma gyn riadne to je pravda.. uz som menila zmyslanie priority myslela ma zle rakovina a pod... a nakoniec mi bolo povedane ( u ineho gyn) ze vysledok cytologie ovplyvnuje zapal- bakteria, mykoza, streptokok, gardanela... ze cytologia sa nema v ziadnom pripade tobit pri co i len najmensom podozreni lebo moze skreslit vysledok... Ze nemusi hned ist o rakovinove zmeny..

akinom0077
27. júl 2020

@radiah ja detto klasicka cyto ma neboli vobec, nespinim! ta nova boli jak svina a spinim

radiah
28. júl 2020

@akinom0077 ano, presne. Mnea najprv doplasil a az nakoniec povedal, ze to moze byt len zo zapalu. Ale zo zapalu aj od partnera! Ak mava zapaly mocovych ciest a pod.. Po sexe treba dodrziavat riadnu hygienu. Ale poviem, ze ked mi povedal, ze vysledok moze skreslit len zapal, brala som to jednym uchom dnu druhym von... To slovo rakovinakrcka maternice mi tkvelo v hlave fuuuu cele dva mes. Revala som, myslela na najhorsie. Som citlivejsia povaha, ked mi niekto vlozi nieco take do hlavy, bieda to vyhnat von 😉 tak aspon trosku sa tu musime povzbudzovat 💕

lienocka2808
28. júl 2020

@radiah aj mne sa stery po 4 mesiacoch zlepsilibz LSIL o stupen. Brala som indonal. Pred 10tumi rokmi som mala tiez LSIL (ale este v starej stupnici) a indonal mi pomohol aj vtedy. Moja gynekologicka s vyse 40rocnou praxou to odporuca, ma s tym vynikajuce skusenosti, aj ked je to len vyzivovy doplnok, evidentne to funguje.