Gynegologická prehliadka

25. aug 2022

Ahoj, mam otazku, prave mi prislo zo vseobecnej pozvanka na skrining rakovinu krcka maternice, pre par dnami som dovrsila 23, a tu je moj problem, este ani raz som nebola na gynekologickej prehliadke. Mam sa objednat s tym, ze poviem ze by som chcela vykonat prvu preventivku a k tomu povedat o skriningu. Nebude stym ziaden problem? Mam sa bat? Ako sa mam pripravit ? Ako si mam najst vhodneho gynekologa? Dakujem za rady

evkamotka
25. aug 2022

S cim ze by mal byt problem?
Ked mas akéhokoľvek noveho lekara, na zaciatku ti zaklada kartu, popyta sa na anamnezu a spyta sa ta, ci si panna. Podla toho sa zariadi a spravi prehliadku. Odosle ta aj na sono prsnikov.
Takze normalka zavolaj ku gyn, spytaj sa ich, ci beru nove pacientky, povies, ze ty si este k nikomu nechodila a chces zacat a ze ti prisla aj ta predvolanka z poistovne. Objednaj sa na termin tesne po menstuacii, aby boli na sone všetko dobre vidno.
Priprava: osprchuj sa.
Velmi ti odporucam sa tomu nevyhnut a dbat na prevenciu, nech sa ti na zanedbany problem (rakovinu) nepride nedajboze neskoro
Drzim palce

gabika0825
25. aug 2022

Určite áno , aj keď ja mám pocit že na ten screening sa chodi až neskôr, ale ak ti to poslali tak asi už aj 23 ročne. No treba si hodiť do Google gynekológov a mesto v ktorom ho chceš alebo kde bývaš a nájsť si podľa toho, aj ked ja mám Gyn úplne inde ako bývam 😄 a treba sa zaregistrovať založí to kartu, urobi vstupnú prehliadku a môžeš tam kľudne povedať aj o tom screeningu veď tam sa budete veľa rozprávať prvý krát 🙂

luccija
25. aug 2022

Najdi si gynekologa zalozi Ti kartu a spravi ster, posle na sono prsnikov a spravi vnutorne sono, a rukou vysetrenie..ten skrining je cytologia to je ta vzorka co sa robi pri prevencii.Urcite chod je to dolezite

gabika0825
25. aug 2022

@luccija to už sa teraz nazýva screening ? Ja som sa s takým slovom ešte nestretla, mne dr hovorí klasicka cytológia alebo potom je rozšírená čo sa dopláca ale akože s pojmom screening som sa nestretla 😄😄

autor
25. aug 2022

Ďakujem Vam rady! Určite sa nato nevykašlem kedže mi prišla pozvánka tak to chcem vyriešiť a mať všetko vybavené. Doteraz som sa prehliadke nejak nie že vyhybala ale nepotrebovala som to a ani ma to nejak nenapadlo. Ale tým, že mi poslali pozvanku tak ma to nejak nakoplo, že veď už nech to mam všetko za sebou, raz by ma to dočkalo tak či onak 🙂

autor
25. aug 2022

@gabika0825 v pozvánke je napísané: skríningové cyatologické vyšetrenie krcka maternice. Pozývajú pacientky od 23r vyššie 🙂

luccija
25. aug 2022

@gabika0825 ano🙂
A este autorke odporucam kontrola vzorky sa robi bud beznym sposobom, alebo liquid base sposobom je to za poplatok ako kde u mojho 25 eur je to presnejsie nastuduj si.U gynekologa moze byt rocny poolatok, ci platis si sono 10 eur individualne kazdy ma svoje podmienky...ano je to taky psychologicky efekt, ze pozyvaju ma😆, ale chod....moja suseda 30 r ma skaredy nalez na prsniku

autor
25. aug 2022

@evkamotka nemám nikoho, kto by mi to vysvetlil, doma sú len muži, a všeobecná doktorka mi len povedala, že si mám nájsť gynekológa nič viac. Čiže sa nemusim nicoho bát, stačí len zavolať a opytať sa. Ďakujem za odpoveď 🙂

autor
25. aug 2022

@luccija vôbec neviem o akú kontorlu vzorky píšeš. ale ďakujem za radu 🙂 posnažím sa niečo si o tom naštudovat 🙂

nelca84
25. aug 2022

Ak mas Union poistovnu, ziadaj LBC, budes ju mat zdarma.

autor
25. aug 2022

@nelca84 bohužiaľ mám všeobecnú zdravotnú poisťovňu 🙂

nelca84
25. aug 2022

Tak jedine za poplatok, ako pisala @luccija.

autor
25. aug 2022

@nelca84 vedeli by ste povedat o akú kontrolu vzroky ide? 🙂

nelca84
25. aug 2022

Je to kvalitnejsie cytologicke vysetrenie. Ale ak si nechces priplatit, spravia ti obycajne.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luckajozko21
25. aug 2022

https://www.vszp.sk/benefity/zoznam-benefitov/p...
Urcite si priplat ten lepsi. Stoji to za to, ak bude vsetko OK, tak budes chodit raz do roka a vyriesis to vramci prehliadky. Ak bude nejake podozrenie, tak budes chodit castejsie a mozno ta odoslu aj k inemu lekarovi, mozno bude treba zakrok. Nie je to sranda. Nepodcen to.

Ak uz si odhodlana, ze ides do toho a zacnes chodit na pravidelne prehliadky, tak si to priplat 🙂 urob to pre seba.
Vobec sa toho neboj, neboli to, trva to par sekund. O vysledky si potom zavolas sestricke. Aj ta prva kontrola bude okej. Nie je to uplne nieco na co by si sa cely rok tesila, ale pokial bude ten lekar/lekarka co i len trosku v pohode, tak to bude fajn 🙂

autor
25. aug 2022

@bilberryday a na založenie karty je potrebné osobnu kontakt alebo len po telefóne? 🙂

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
25. aug 2022

@bilberryday dobre vedieť 🙂 čiže najskôr zavolám opýtam sa či berú nové pacientky, požiadam o prvu preventivnu prehliadku a spomeniem pozvanku, kt. som obdrzala. Odhadujem, ze dostanem termin na zalozenie zdravotnej karty a potom mi uz da automaticky termin na prehliadku alebo sa musim objednat? 🙂

silvia8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
25. aug 2022

Vacsinou Ti povedia, ze mas prist v ordinacnych hodinach podpises dohodu s lekarom, zalozi kartu..mne robil prevenciu hned nebolo treba cakat mesiac...cytologia je ster z posvy ci nemas zmenene bunky a pod...opytaj sa na tu platenu cyto, druhu mas zadarmo.Potom Ti urobi vnutorny ultrazvuk pozrie vajecniky, ci nemas myom, polyp...neboli to...vysledky, ak byvaju zle zavola sestricka, ak dobre zase o rok.Sono prsnikov neviem od akeho veku sa robia.

evaachesa
25. aug 2022

Určite si priplať za LBC cytológiu (25€). Je presnejšia a ak by bol nejaký problém, tak ti na neho 100% prídu, zatiaľ čo pri obyčajnej cytológii čo máš zdarma, to nemáš až tak presné a komplexné.

evkamotka
26. aug 2022

Skreening=cytologia=ster. To je stale to iste. Robi sa to vzdy na preventivke. Ako ti odporucali vyssie, pytaj si rozsirenu cytologiu (priplatis okolo 25e) nie zakladnu (zadarmo). Ked uz ti to robia, nech to ma zmysel

Najdi si gyn v okoli, ktory ma zmluvu s tvojou poistovnou a odporucam, aby mal aj dobre ordinacne hodiny (nech neordinuje len raz za tyzden)
Zavolaj im, popros ci ta vezmu, dohodnes termin, spytas sa, ci rovno spravia preventivku
Ano na zalozenie karty treba prist osobne. Podpisujes tam dohodu o zdrav starostlivosti plus anamnezu ti nik cez telefon robit nebude ;)