Frigidita pri užívaní antidepresív Elicea

lenka667
23. máj 2024

Ahojte.
Prišla som si po radu,rada by som si prečítala podobné skúsenosti žien, skôr kým navštívim psychiatra.
Pár mesiacov užívam antidepresívum - Eliceu,teda escitalopram.
Už dlhšie pozorujem,logicky aj polovička, že som totálne prišla o libido.
Elicea mi bola nasadená na veľmi ťažkú panickú poruchu,s ťažkými atakmi, záchvatmi atď.
Vysadiť ju nemôžem, mám zamestnanie kde som zodpovedná za starých ľudí a som čo sa týka tejto hnusnej choroby stabilizovaná.
Chcem sa teda poradiť, či niektorá užívate nejaký doplnok,Macu alebo podobné, veľmi im neverím,neviem či sa dá bylinkami poraziť ťažká chémia, sú aj dosť drahé,preto budem vďačná za každú ĽUDSKÚ radu, keďže som čítala pár podobných príspevkov a boli strašné a pani vôbec v ničom nepomohli.
Vopred ďakujem.

ms_green
23. máj 2024

V prvom rade nečítaj hlúposti na internete a mudrovanie niekoho, kto si tým neprešiel. Panické ataky nie sú sranda a je veľmi pekné, že myslíš na to, že nemôžeš len tak "vysadiť", lebo máš zodpovednosť za iných.
Každopádne v prvom rade by som sa porozprávala so svojim psychiatrom. Normálne otvorene, že ťa to trápi. Znížené libido je u antidepresív bežná vec bohužiaľ. On je tiež len človek a keď sa o tom otvorene porozprávate môžete skúsiť iné lieky, ktoré ti to robiť nebudú. Pri antidepresívach je to bohužiaľ aj o skúšaní.
Hlavne sa o tom porozprávaj s partnerom aby vedel na čom ste a aby si cítila aj jeho podporu.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenka667
autor
24. máj 2024

@ms_green
Ďakujem veľmi pekne za názor, viete ako je to s psychiatrami, nepočúvajú, absolútne,preto som sa chcela najprv poradiť tu.
Veď len roky trvalo určiť správnu diagnózu, stále iné lieky, dvadsať rokov nonstop neustále zmeny liekov.
Každopádne áno,v júni za ním pôjdem a poviem mu,niesom žiaden zasran,som 30 ročná žena a ten sex ku partnerskemu životu patrí,tak to je.
Ešte raz vďaka 😊

lenka667
autor
24. máj 2024

@taynee
Takisto ako pani aj Vám ďakujem za odpoveď,ku tomu toľko že nasilu žiaľ ja neviem robiť nič,celkovo v živote, má to potom fatálne následky 🤣
Tá psychická pohoda je u mňa najviac a keď nieje , fungovanie je veľmi veľmi ťažké,v živote.
Čiže ako som napísala aj vyššie, psychiatrovi to samozrejme poviem a som veľmi zvedavá na jeho postoj a následné riešenie tohto nepríjemného problému, keďže ten človek je žiaľ veľký ignorant a nepočúva,nie stále,ale často!
Ja už som týchto odborníkov vystriedala veľa,ale je všeobecne známe že psychiatria je najmenej prebádaný odbor,na Tom sa snáď zhodneme.
Čiže pôjdem a uvidíme 😊

betulinka1
24. máj 2024

@lenka667 ja som brala pred rokmi escitalopram pri panickej úzkosti z postraumatického šoku 10mq pár mesiacov. Mala som opačný problém libida bolo až až. Skor som vtedy mala problém, že som pribrala. Tvoje libido môže byť spôsobené tým, že nemáš chuť ale nie z liekov ale z tvojho psychického stavu. Skús si to v hlave tak nastaviť, že milovanie, dotyky, bozky je to čo potrebuješ, kvoli hormonom, ktoré sa pri tom tvoria. Preto napríklad odporúčajú športovať, zmeniť životný štýl, nečumieť večer do mobilu, upraviť si črevnú mikroflóru aby začali správne fungovať hormóny. Popočúvaj si nejaké podcasty o tom celom fungovaní tela. Všetko je o tvojom nastavení v mozgu. To, že to čítaš na nete, nevieš aké majú nastavenie, čo robia aj mimo brania liekov, či sa snažia aj niečo zmeniť alebo len nariekať nad tým, že berú lieky.

lenka667
autor
24. máj 2024

@betulinka1
Opäť ďakujem 😊

cookiekk
8. jún 2024

@taynee určite druhý krok neni riešenie. Partner berie už dlhšiu dobu Brintelix s Eliceou a poviem vám že nás sexuálny život úplne zanikol. Nedá sa ani nič robiť nasilu, chápem to že má nejaké problémy a tie lieči ale proste sex je súčasťou vzťahu a má tam zasadne miesto. Ako partnerka na druhej strane aj trpim, pretože keď mám chuť, tak pravidelne počúvam to že som nechapava a podobne veci čo ma dosť raní, pretože trpim tieto lieky u neho už dosť dlho 😞 raz u psychiatra na kontrole spomenul aj tento problém a psychiater sa zasmial že partnerku ešte dlho nepotešíte a dvihol mu dávku 🙂 takže ak by ste mali overené rady tak budem veľmi vďačná nie len pre moje dobro

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenka667
autor
16. jún 2024

@cookiekk
Ahoj vo štvrtok som bola u psychiatra...
Išiel na mňa s hlupostami že som prvý pacient ktorý sa na toto sťažuje...nedala som sa hovorím mu pozrite, mám 30 rokov,je to skutočne nepríjemné,ja chcem skrátka nejaké riešenie,radu,ste lekár.
Joj tak ešte chvíľu počkať to sa vráti do normálu...
Dávku mi nezvýšil.

catca25
16. jún 2024

@lenka667 brala som eliceu a mala som presne ten isty problem. Doktorka ma roky odbijala ze tieto lieky su presne pre mna a nebude mi ich menit. Az som sa jedneho dna nastvala a prestala som ich brat. Na poslednej kontrole som jej povedala ze som si vysadila lieky vzhladon na to ze ma obmedzuju a nechcela mi ich menit. Zacala po mne vrieskat ze som sibnuta a do polroka sa k nej doplazim a budem ju prosit o tie lieky, vzapati ma vyhodila z ordinacie. Uz v zivote nikdy k ziadnemu psychiatrovi nepojdem... jedine co ich zaujima su peniaze. A ja konecne vediem normalny zivot so svojim muzom.

lenka667
autor
17. jún 2024

@catca25
Vieš... kebyže nemám tú svinskú diagnózu, samozrejme by som vysadila.
Dnes už predpisujú AD každému, vysokoškolákom ktorí majú akože depresiu, každému kto povie že sa necíti dobre a je smutný.
Skúšala som nie raz vysadiť aj ten odporný neurol,tri dni v pohode,na štvrtý taký záchvat, že by ma štyria chlapi neudržali.
Ja som si prešla strasnymi traumami,s bývalými partnermi,nikto mi nepomohol, neriešil to, až kým som neskončila s touto pliagou a bolo to už až také zlé že som nedokázala vyjsť z baraku,agorafobia neuveriteľná,svetloplachosť,ako tak konečne fungujem, veď do frasa musím chodiť do práce...
Neviem čo bude ďalej...
Prijímam, čítam,evidujem všetky rady ale zdravie je pre mňa úplne na prvom mieste,ale samozrejme partnerský život je dôležitý,ale ako to tým lekárom jasnejšie vysvetliť!!!

dejna4
17. jún 2024

@lenka667 Ahoj, mala som presne ten istý problém 🙂 beriem escitalopram 2x10mg ráno a po pár mesiacoch som prišla na to že mám problém v tejto oblasti. Rozprávala som sa o tom s kamarátkou, ktorá je teraz primárkou v jednom meste na psychiatrii. Vie o týchto problémoch s antidepresívami a odporučila mi Trittico ako doplňujúci liek na večer. Tak som išla za mojím dr. že mám taký a taký problém, tiež sa tváril že to nikdy nepočul. Povedala som mu že nechcem meniť lieky, lebo mi vyhovujú a spomenula som mu Trittico. Tak mi ho predpísal na večer, že môžeme teda vyskúšať keď chcem. A je to super, libido sa vrátilo, aj citlivosť 🙂 Bonusom je aj to, že po tom lieku konečne spím ako batoľa (lebo sa predpisuje aj pri problémoch so spánkom). Skús to navrhnúť tvojmu dr. a vyskúšaj.

dejna4
17. jún 2024

@lenka667 ešte doplním, ja by som na tvojom mieste nečakala, dosť som si o tom čítala rôzne štúdie doktorov a vraj pri dlhodobom užívaní AD môžeme o to libido prísť úplne alebo teda čiastočne .... aj keď ich vysadíme...

catca25
17. jún 2024

@lenka667 chapem, je velmi neprijemne ze sa clovek nemoze spolahnut na svoje zdravie, to ma naozaj mrzi. Ja verim ze sa to nejako bude dat tomu doktorovi vysvetlit, nech tie lieky skusi zmenit. Nerozumiem preco ti psychiatri musia byt v niektorych veciach taki arogantni, akoby sme tym, ze k nim chodime zrazu mali stratit svojpravnost...
Drzim palce, aby sa to to podarilo vyriesit.

lenka667
autor
12. júl 2024

@dejna4 tritticco som brala v minulosti a bolo mi po ňom strašne,bludy,paralyzy, halucinácie,budenie,na spánok mám zolpinox, čo je ďalšie riadne svinstvo čo sa týka závislosti...