Prosim vas o radu. Ak máte skúsenosť hlavne budem rada. Dcéra 15 r ,máva neznesiteľné bolesti cez menzes ...Zacalo to pred vyse pol rokom ,v lete mi skolabovala doma od bolesti bola tu zachranka ,( no ešte ma zjazdili, že ku takýmto stavom sa sanitka nevola) .Samozrejme som to riešila, boli sme u detskej gyn. Robila jej sono ,všetko mala ok .Predpisala jej injekcie a flector ,že máme vyskúšať čo pomáha...lenže jej na bolesť nepomáha ani flector ,ani injekcia .Predpisala po 4 mesiac.tabletky Nalgesin S 550 mg.Nezaberaju už ani tie .Dnes mi opäť skolabovala keď dostala menzes ,oči prevratene,strašne bleda., aj jej bola zima,aj teplo, ale vylakalo ma keď mi.povedala ako na mňa chcela kričať a nedalo sa jej...ze strašne jej pískalo v usiach ,ze sa citila dezorientovaná,akoby bola mimo ,počula len silný piskot a hlasy....chcela si dať ráno o 6 tbl .a že ju tak triaslo čo jej ruky lietali nebola schopná sa napiť vsetku vodu porozlievala, 3x grcala robila som rychlo teple suche obklady na brucho ,potom chuda zaspala a bolo lepsie .Chcem sa opýtať ci mate skúsenosť niekto s takymto stavom ,a ci ste -vase dcéry v jej veku beru antikoncepciu ?Napada ma uz len takato moznost aby som jej.pomohla,aj ked moc za to nie som....
Toto určite nie je normálne. Treba ju poriadne vyšetriť, môže to byť endometrioza
Panadol femina je presne na bolestivé kŕče pri menzese..ale určite vyšetrenie u lekára
Bežné vyšetrenia nemusia nic ukázať (usg a podobne). Robí sa laparoskopia vtedy, nevravím, že to určite má, ale v žiadnom prípade mi toto neznie ako normálny stav pri menštruácii u 15 ročného dievčata.ok,bolest brucha, môže byt. Ale toto, čo opisujes, je už extrém.
Ako matka by som určite žiadala komplexnejšie vyšetrenia pre dcéru. Nedaj sa odbiť, toto nie je normálne.
Mne sa nieco mari...ze pomoze dieta...ale nepamatam sa nic blizsie. :/
nech vyskúša Algifen kvapky proti kŕčom sú na predpis, môže mať problém s tlakom, môže jej preto šumieť v ušiach a skontrolovať železo ak je aj silná MS, antikoncepcia je pohodlná, no ani sa nenazdáš a prejde vela rokov čo si na nej..
pri menstruacii od 15stich silne lieky od bolesti? mne to skor pride ako uzkost z menstruacie alebo tetania podla mna je to nieco ine a menstruaci je len spustac
@ewka1980 ja som tak trpela v mladosi a dcéra to má tiež. Najlepšie zaberú čípky od bolesti (moju keď to chytí tak v sebe nič neudrží.) Má na predpis miešané algifenové čípky alebo v Rakúsku sa dajú kúpiť Buscopan plus čípky.
@ewka1980 Nie, nie je to normalne.
Extremne bolestiva menstruacia sa nazyva dysmenorea a ako tu uz bolo spomenute, pomaha specialna dieta, podstatou je znizenie prijmu tukov. Info najdes na webe.
Zaroven, by som ako matka, tlacila lekarov do komplexneho vysetrenia, pretoze dovodom takejto silnej bolesti moze byt endometrioza, cysty, myom... a nie vsetko sa da diagnostikovat standardnym sono vysetrenim
Všetkým vám ďakujem za info, ano budem.na dr.tlacit v pondelok jej volám.....
@sofiafranko lenže to všetko je len liečba a potláčanie dôsledkov. Ale neskutočne bolestivá menštruácia, odpadávanie pri nej, vracanie, hučanie v ušiach musí mať nejakú príčinu, a tu treba nájsť.
Kamoška to mala na strednej, pravidelne Odpadavala v škole, vracala, proste hrozne to mala. My sme ju tlačili na vyšetrenie, raz na praxi na vyjde sme ju proste poslali za doktorom, ktorého sme poznali a bol veľmi milý a v pohode. Ten ju ihneď objednal na vyšetrenie. Napokon jej zistili obrovskú cystu na vaječníku, ihneď operácia, 17 ročná prišla o neho. Našťastie otehotnela potom aj s jedným vaječníkom. Vtedy jej doktor povedal, že keby prišla skôr, možno nemuselo to tak ďaleko zájsť. Ona chudera trpela 3 roky, pchala do seba lieky ako lentilky, Ibalgin bol jej železná zásoba všade, lebo vždy jej vraveli doma, že to je "normálne", aj babka to mala, aj mama, aj ty to máš.
@ewka1980 ahoj, mala som to podobne, strasne bolesti a ked mi zacalo piskat v usiach tak som vedela ze za chvilu odpadnem. A k tomu este aj hnačky. Najhorsie boli prve hodiny po zaciatku, to mi mama davala 1/4 lieku na spanie nech to prespim kedze nic nepomáhalo, ani tralgit. Potom mi stacila kombinacia ibuprofem a 2x nospa
Presne si opisala moje "detstvo" (menzes som dostala 10 rokoch). Extremne krce, hnacka a zvracanie. To boli moje prve 2 dni kazdeho menzesu. Nepomahalo nic. Zmiernit sa dalo so suchym teplom a pohybom. Mne napriklad nepomohla ani HAK, ani porod.
Infúzie od bolesti?
@sunshine_18 je taká možnosť ? Že by som s ňou prišla na pohotovosť každý mesiac?
@ewka1980 moja naj kamarátka mala takéto bolesti od 14r,takmer vždy skončila na pohotovosti,neraz ju môj otec viezol na pohotovosť lebo nemali auto,skolabovala,povracala sa,nedokázala.chodit,museli ju odniesť,od 15brala háj,teraz má 30,1.dueta,tak neberie a cyklus ok,bolesti presli
@jaskolka Samozrejme, že si to musí nechať vyšetriť, aby mala istotu. Mne nič nezistili a žiaľ u nás je to dedičné. Dôležité je vedieť správne odhadnúť čas, kedy si vziať lieky, lebo často keď sa už rozbehnú silné bolesti je neskoro (zvracanie....), to sa ale naučí. Práve pri tých čípkoch je výhoda, že zaberú rýchlo a okrem injekcie či infúzie je to jediná možnosť pri zvracaní a samozrejme si ich vie aplikovať sama a nemusí na pohotovosť.
Mne rozum zastáva, že koľko žien trpí na svete a ako ich lekári odbijú s tým, že je to bežné a normálne. Nie! Nie je to normálne a určite by to nemalo byť ani bežné!
Trpela som mnohé roky a nikto mi nepomohol. Tiež som počúvala, že to mala aj mama aj babka. Doktor mi napríklad povedal, že to mám "rozbehať." A pritom som mala napríklad aj stav, že som musela odstaviť auto na krajnici a manžel ma musel vyzdvihnúť, lebo som nebola schopná došoférovať domov (v rámci mesta).
Po rôznych kombináciách analgetík som na šťastie pred pár rokmi vyskúšala megadávky vitamínu C. Od detstva som trpela nízkym tlakom a pri veľkej strate krvi som bola KO. Začala som užívať pár dní pred a počas veľa vitamínu C (aj 3 x 1000mg za deň) a postupne sa mi to upravilo. Netvrdím, že to pomôže každému. Najskôr treba vylúčiť fyzické príčiny, ´potom vyšetriť hormonálny profil a skontrolovať aj úroveň minerálov a vitamínov. Oplatí sa investovať do riešenia tohto problému, aby žena mohla žiť každý deň svojho života. Keď sa pozriem späť a spočítam koľko dní života som stratila a odtrpela každý rok...
@ewka1980 Bud endometrioza, alebo migréna s aurou (dajte aj neurologicke vyšetrenia). Častokrát túto migrénu spúšťa bolesť aj pri menštruácii. Tie stavy, pískanie v ušiach, nemožnosť koordinovať pohyby, zmatenost, to na to úplne sedí. Predpisujú sa na to úplne iné neurologicke tbl proti bolesti. Stačí jedna a je pokoj zase celý mesiac..
Určite za tým bude niečo viac. Ale odporučila by som zatiaľ čaj z alchemilky. Mne to neskutočne pomohlo, mávala som hrozne nepríjemné bolesti brucha a teraz ich buď nemám alebo sú slabšie 🙂
@lenkakravcova naozaj? Bože bodaj by ste mala pravdu,ze po 1 tbl,bude pokoj cely mesiac
@ewka1980 ja presne kvoli tomu som zacala brat hak.. mam svaty pokoj a aspon nemam ziaden menzes