Prosím veľmi prosím mamičky, alebo snažilky, alebo čakateľky epileptičky o akýkoľvek komentár. Aké lieky beriete, či ste ich vysadili počas tehotenstva, ako ste to zvládali alebo zvládate, ako to zvládli deti.... Lamictal je vraj v pohode, no ja som na neho alergická, bieriem už iba udržiavaciu, nie liečebnu dávku GABAPENTIN, bojím sa ale vysadzať, som dosť nervák. Záchvaty som mala 2 pred 10 rokmi, pred liečbou, počas liečby a znižovania dávok nič. Prosím o rady, či vysdzať, či zmeiť lieky, čo ostať na liekoch..... Ďakujem za odpovede
katinka4 konzultovala som. Ja sa liečim od 15 rokov. Sám povedal, že sa mi bojí vysadiť, aj ked mám iba udržiavaciu dávku, tak aspoň niečo. Vraj môžem opať dostať záchvat a potom opať všetko prísne dodržiavať. A máš deti? Ako to bolo v tehotenstve? Všetko v poriadku? Ono, ide o to, že vačšinou, ked majú epi deti, tak sa do puberty z toho dostanú, no ak to dostaneš v puberte, a neskôr, je to horšie 😒 bojím sa vysadiť, lebo som nervák a občas potom cítim trpnutie, raz mi aj EEG vyšlo zle kvôli nervačeniu, čo sa doktor smial, že im prístroj rozbijem 😝 . Ale zasa nechcela by som brať lieky, ani minimálne, počas tehotenstva..... no na druhej strane ani riskovať záchvat. Neviem čo mám robiť.
Ja mam epi od 2rokov.liecila som sa s kratsimi prestavkami do 25r. Ked som zacala planovat tehu vysadila som lieky. Brala som Keppru. Neurologicka vravela ze 1tbl denne babu neublizi ale aj tak som vysadila bez jej vedomia. tehu bolo ok,rodila som normalne,hoci o 6tyz skor,ale to s epi nemalo nic spolocne. Po porode som sa uz k liecbe nevratila,k neurologicke som sla az ked som po 2rokoch otehotnela znova aj to som jej len oznamila ze lieky uz neberem citim sa ok a brat ich nechcem.povedala ok a tym sme skoncili.druhe tehu bolo rizikove,rodila som normalne o 3tyz skor ale tiez to s epi nemalo nic spolocne. Starsia ma 2 a pol roka,mladsi necele 2mes. A neberem nic ani uz nemam v plane.
Ahoj tak ja beriem lamictal uz 12 rokov a tak ako ty aj ja mam uz len taku udrziavaciu davku...zachvat som mala naposledy pred rokom a pol a aj to kvoli antikoncepcii...odkedy som ju vysadila, tak ziaden problem!!!! EEG mam stale rovnake, preto ta udrziavacia davka ale ja sa citim uplne v pohode a nemam ziaden problem...(klop klop klop aby som to nezakrykla)...termin mam v auguste, tak dufam ze porod bude ok a nenastanu ziadne komplikacie...lieky by som na tvojom mieste neprestala brat bez konzultacie s neuro, lebo ak by si si to musela znova prezit od zaciatku, tak to nieje sranda...zisti si popripade viac nazorov od viacerych neurologov, ale ja konkr. by som sa,bala vysadit lieky, aj ked to je len udrziavacia davka...drzim prsty... 😉
@lenkab1984 tak to som veľmi rada že ti to tak super dopadlo, len ja sa bojím vysadiť, lebo ako som počula, tí čo majú epi od detstva sa z toho môžu dostať, tak ako ty, no tí čo majú od neskoršieho veku tak sa to vačšinou vracia a neviem čo mám robiť. A vačšinou nikto neberie GABAPENTIN tak nemám prehlad ako sa to znáša s tehotenstvom
@niki18 fú ha záchvat z antikoncepcie?? to ako vieš? no tak to máš super lieky ktoré sa dobre znášajú aj s tehotenstvom, žial ja som na ne alergická :( držím palčeky nech ti veštko dobré dopadne a nech ste zdravučkí
@amanda12 no problem bol v tom, ze mne bola nasadena zla antikoncepcia, ktora znizovala ucinky lamictalu...a kedze ja som mala len taku udrziavaciu davku, tak efekt lamictalu bol nulovy!!!! Nakoniec na to prisiel moj priatel, ktoreho uz nebavilo vzdy v noci pocuvat, ci este dycham, kedze som mala zachvaty len v spanku...od kedy som zrusila anti nemala som ziaden problem...tak uvidime, dufam ze vsetko bude uz len dobre 🙂 dufam, ze najdete vhodnu liecbu, ktora bude vyhovovat tebe a aj ked otehotnies tak aj babatku!!! Skus lamotrigin, na ten mozno niesi alergicka a je to to iste co lamictal 😉 prajem vsetko dobre....
@niki18 ved prave lamotrigin je to isté a pre to sa mi doktror bojí dať, že vraj možno len nejaká zložka zašarapatila ale radšej neriskkuje
Ja sa tiez pridavam s mojou skusenostou. Doktorka chcela este pred otehu nasadit len lamotrigin, aj tak spravila ale stav sa zhorsil, mala som castejsie zachvaty. 2 x dokonca s urazmi ( popalenina a 2 stehy na hlave) beriem keppru 2x 750 mg + 2x lamitrigin 170mg. Kazdy mi hovoril ze pre babo je lepsie nemat zachvat ako brat lieky. Beriem aj kys listovu, mimi je zatial ok. Dufam ze takto to zostane
Kazdy pripad je iny, nemozes porovnavat svoj stav s inou. Rady si pytat je ok. Ale je viac druhov epi, mozno co tebe zaberie druhej nemusi. Doktor vie asi najlepsie ale tiez som sa radila s inymi co to zazili
A este nieco prosim vo vlastnom zaujme nevysadzajte lieky bez dozoru doktora. Riskujete! Moze sa to vypomstit po niekolkych mesiacoch ... Niekedy telo cerpa zasoby liekov ale potom ak neberies lieky a dr o nicom nevie tak si mozes skomplikovat zivot
Ja som užívala Timonil a Lamotrigin, na začiatku bola snaha o zníženie Timonilu, ale prišli záchvaty. Dr, povedala, že záchvat je pre bábo nebezpečnejší, tok som užívala celé tehotenstvo oba lieky, prvý aj druhý krát.
A zabudla som dodať, že mám dve zdravé deti. 🙂
@sandracs super ! Ja som mala pocas tehu 2 zachvaty. Boli velmi kratke neuskodili plodu. Pri tom prvom som ani nevedela ze som tehu. Ty si rodila prirodzene?
@petruska1212 Ahoj, ja som rodila oboch cisárskym.
Ešte dodám, že ani jedno z mojich detí nebolo plánované. Keď som čakala (mladší) syna 3x som si kúpila ttest a prepočítavala dni s tým, že to predsa nieje možné....
A keď som čakala staršiu, doktorka mi strašne vynadala..."vy -ešte k tomu so zdravotníckym vzelaním a takáto nezodpovednosť" (mám nadstavbu všeobecná sestra). Moja mama, ktorá stála obdaleč a s názormi Dr. sa plne stotožňovala do toho zahlásila : "...a otecko je doktor....
Teraz majú moje deti 10 a 12 rokov a na šťastie a napriek nezodpovedným rodičom sú zdraví. Riško hrá tenis a skvele varí a Saška preteká v plávaní.
A aby si to niekto nevysvetlil zle, nemyslím si, že tehotenstvo s epi netreba plánovať. Ani nerazím teóriu veď preto, že mne vyšlo, tak určiteaj všetkým. To nie. tehotenstvo je treba naplánovať v spolupráci s neurológom. Môj príbeh bol len na odľahčenie 🙂
Všetkým budúcim mamičkám aj žienkam plánujúcim bábatko prajem veľa zdravia, odvahy a zdravé deti.
@petruska1212 presne tak, bez dozoru lekára nevysadím. Len mňa znepokujuje to, že všetci tu berú cez tehu lamictal, lamotrigin, keppru, timonil a máte skúsenosti v pohod, deti sú ok. Ale ja beriem GABAPENTIN. Nikto sa mi neozval, kto to berie a má deti a som z toho na nervy 😒 držím palčeky, aby vám všetko dobre dopadlo 😉 a máš záchvaty často? teda ak berieš lieky, odhliadnúc od tehotenstva. Lebo ja 10 rokov nič a dávku už nemám liečebnú iba udržiavaciu
@sandracs a máš záchvaty často? som rada že ti všetko dobre dopadlo 🙂 no tak ja všetko beriem až prehnane zodpovedne. Antikoncepcia poistená tak aby som neplánovane nemohla otehotnieť ani náhodou 😀 ale o 2 roky chcem bejby a neviem ako 😒 teda viem ako :D len neviem čo robiť s tými liekmi
baby a ste nerváčky, alebo ste kludné? lebo ja som taký nervák, že keby som nebola, tak možno by ani problém nebol a mohla by som už dávno vysadiť.
@vojtekovad ja ten Gabapentin nepoznam, ani som o nom nepocula. takze neviem poradit.ja som bola dlho bez zachvatov, ale to som brala depakine, a ked som z Ciech prisla na Slovensko tu mi jeden doktor do drbal liecbu. na zaklade dobreho EEG utvrdil ze nemam epi a vysadil mi nahle z jedneho dna na druhy depakine. bol to sok pre organizmus. a po par mesiacoch to zacalo. isla som k druhej DR , ktora tiez nasadila nespravnu liecbu,dala mi Vimpat, a to je na iny druh Epi, ze vraj len ako pridavny liek, tak sa mi stav zhorsil, mala som coraz castejsie, zacalo to 2xrocne, potom kazde 3 mesiace a teraz co som na zaciatku tehu, tak raz som zabudla vecer zobrat lieky tak rano som dostala a potom druhykrat som bola v nemocnici a asi ten pach mi nespravil dobre, tak doma som dostala, ale tento zachvat bol velmi kratucky, rozbila som si hlavu, ale babo je OK. teraz berem Keppru a lamotrigin, ale telo si musi zvyknut, a hlavne inak reaguje ked som tehotna akoby som nebola. musi sa s tym vyrovnat. ja som castejsie unavena...aj nervozna obcas... ale to trochu uz ustupuje. dufam ze uz zachvaty prestanu, uz po tom vobec netuzim. trosku aj ja som si to zavinila, ze zabudla lieky a sla na chirurgiu. Sestricka mi hovorila ze tehotne nemaju co hladat v nemocnici, ja som bola na navsteve.... nebolo to nevyhnutne.... tak tolko asi moj pribeh.... a moja rada, povedz DR ze nech ti poradi Keppru, viac dievcat to bralo a vsetko OK, mne lamictal sam o sebe nestacil.... no uvidime, zatial na sono je vsetko OK, mimi nam pekne rastie, dufam ze to takto zostane aj po porode. ... drz sa a po informuj sa u lekara, za to neplatis....juuuj jak som sa rozpisala.... paaa
@petruska1212 ako si mohol dovoliť naraz ti vysadiť liek na ktorý si dlho zvyknutá? to nechápem. To by nenapadlo ani mňa laika. Ja pôjdem za ním a popýtam ho aby mi dal kontakt na jednu kliniku. Raz mi to spomínal, že v KE je nejaka neurologia pre tie čo chcú bábo, nejaké poradenstvo tam je. A budem chcieť aby zistili či môžem vysadiť a ak nie tak či môžem keppru. Uvidíme. Jááj len sa držte a nezabuúdaj na lieky, to by sa ti nemalo stávať a hlavne ked si tehu 😉
@vojtekovad ja chodim do Kosic na konzultacie k DR do fakultnej nemocnice, ktora sa zaobera epileptickami. ona mi nasadila kepru, ale hned na zaciatku povedala ze nevie mi garantovat ze nebude zachvat alebo ze vsetko bude OK.je to clovek, skusa viac moznosti, ked chces mozem poslat do IP kontakt na nu
inac ten moj doktor ked vysadil depakine tak vtedy som este neplanovala byt tehu. vtedy sme to nemali v plane. chcela som ist za inym doktorom, len ma nechcel zobrat, lebo som patrila do ineho mesta....no riadna korupcia... a jedno zdravie
no kazda zena ktora ma tuto chorobu musi pocitat s urcitymi moznymi komplikaciami. moze sa vyskytnut zachvat, nemusi, ale v tehotenstve organizmus funguje inak,
@petruska1212 idem ti písať 🙂
@vojtekovad ahoj, počas tehotenstva - prveho aj druheho som mala par zachvatov, no na šťastie netrvali dlho. Potom som bola skoro 5 r. bez zachvatu a teraz mám len ke%d niečo poruším - napr. zabudnem zobrať lieky a pod. Na jeseň som skušala zmenu na Levetiracetam, ale nedopadlo to dobre, tak som zase na pôvodných. Ten tvoj liek žiaľ nepoznám. A či som nerváčka? To neviem posúdiť - ja myslím, že moc nie, ale to je otázka skôr na môjho manžela, ten by možno odpovedal inak 😀
@sandracs :/ tak s tými liekmi a záchvatmi. Nevyspitateľné tie záchvaty. Človek by povedal, že ked je 5 či 10 rokov ok, tak by sa už nemali vrátiť 😒 Jáááj tak ja som nervak to je všeobecne známe 😀 všetko mi vadí, na všetko som naštvaná a zaspím len ked je uplná tma a uplné ticho a nikto pri mne 😀 čiže dosť blbé kedže treba dodržiavať spánok. Ani len telka v susednej izbe nemôže ísť 😝
@amanda12 odpisala som 🙂
@lenkab1984 ja beriem Keppru 175 mg 2x denne + lamotrigin 175 mg 2x denne, bez keppry som mala zachvaty. dufam ze to malemu neuskodi. zatial sa ukazuje ako zdrave mimi, ze vraj je nebezpecnejsie ak zena ma zachvat ako talblety
@sandracs zacvhaty co si mala v tehu, tak si mala na zaciatku, alebo v strede tehotenstva? ja som tiez mala 1 na zaciatku asi 9 tt. bolo to kratke, ale predsa mam obavy aby som nahoodu uz nemala.... inac bola si na rizikovom kvoli epi? mne zatial sestricka odporucila nech idem, zatial sa mam ok, okrem tej unavy, no uvidime
@petruska1212 Ahoj, aj na začiatku aj v strede. Pri Saške na začiatku dokonca 2 či tri, už si nepamätám presne, lebo sa skúšal vysadiť Timonil. Ale boli krátke. Bola som na rizikovom 1 aj 2 krát. Prvý krát trochu neskôr, myslím po tom strednom záchvate ak sa nemýlim a 2x už od začiatku.
@sandracs a rodila si cisarskym? deti su OK? nezdedili po tebe Epi?
@petruska1212 Ahoj, ano rodila som oboch cisárskym. Obaja sú zdraví, Riško mal akurát v detstve febrilné kŕče a má alergiu ana kiwi, ale ani jedno s tým myslím nesúvisí. Kojený bol asi rok aj pol -sam sa odstavil. Saška bola len 4 mesiace, alergiu nemá na nič, ATB možno 2x v živote a to strašne dávno. Ako som písala, obaja sú zdraví, Saška sa dokonca dostala na MSlovenska v plávaní /i keď nakoniec jej poplietli štart, tak nenastúpila/, Riško hrá tenis, 2x vyhral 2 miesto v miestnej súťaži. Saška je bifľoška, Riško má poznámky v žiackej od hora dole 🙂
Ahojte dievčatá
Mne pred mesiacom diagnostikovali EPI, mala som prvotné príznaky také, že som na cca. 3 sek. prestala vnímať okolie, odpadnúť som neodpadla - tieto stavy som mala tak cca. 8 mesiacov, až pred mesiacom som odpadla doma, a teraz pred dvoma dnami v práci, všetky výsledky mám v poriadku, CT - MR-ko, krv, moč, mozor uplne všetko OK, užívam Keppru, tiež sa s manželom pokúšame o bábatko ale nedarí sa nám, zatiaľ, presla som na Lamitrigin a záchvat sa opakoval, tak mi opäť nasadili Keppru, s tým že je tam omnoho väčšie poškodenie plodu ako pri Lamitrigin-e, baby máte s tým niekto skúsenosti, lebo ja som už zúfalá.Dakujemmmmm
Caute holky..aj by som vas chcela poprosit o rady a skusenosti s tehotenstvom pri epi..uzivam keppru 1000mg 2xza den depakine chrono 1tbl vecer..uz mam dost rokov (po tridsiatke) takze najvyssi cas sa rozhodnut planovat babatko..zachvaty nemavam velke ani nie nejak casto..ale boli obdobia ked som mala aj styri do mesiaca..len potom mam aj pol roka klud..ale dost to zavisi aj od stresov,nie som nejaky nervak ale niekedy dost sama o sebe pochybujem ci by som to zvladla..nie len samotne tehotenstvo. Ale hlavne starostlivost o to male babo..tak dajte rady,hlavne vlastne skusenosti ako ste to vsetko zvladli,a ako sa to odzrkadlilo na zdravotnom stave 😵
ja som sa liečila na epilepsiu od zhruba 5.- 15.rokov potom mi liečbu uplne zastavili, podla mna by si to mala konzultovať so svojim neurologom .