Epilepsia, tehotenstvo a lieky

amanda12
15. máj 2016

Aké lieky beriete na epi? máte deti? sú ok? Mam pocit že nikto neberie Gabapentin (neurontin) iba ja, nestretla som sa s nikým ani na forach. Doktor mi teraz chce zmeniť na Lyricu, pretože je vraj lepšia. Aké máte názory? brali ste Gabapentin, neurontin, alebo lyricu počas tehotenstva? Aké lieky ste brali? Na lamictal, lamotrigin mam alergiu.

vanesanova
15. máj 2016

Ahoj nemaj stres....ja som tiez epi pacientka a snazime sa o babo s manzelom ja beriem timonil retard 300 1 tabl.vecer beriem to 13 rokov chcela mi moja neurologicka zmenit lieky uz davno kvoli tehu na lamotrigin zevraj ten je najvhodnejsi na tehotenstvo ze s nim mozes dokonca aj kojit lenze stalo sa to ze ja ho proste nemozem brat mam nan alergiu a fest reajcie tak som sa vratila ku timonilu zachvaty nemavam chvala bohu uz ziadne my sa s muzom snazime uz dlhsie ale on ma zly spermiogram neboj sa nic vela epilepticiek poznam ktore maju zdrave deti a dokonca aj kojili ono problem je v tom ze nie vsetky tie lieky maju urobene testy ze sa mozu bezpecne uzivat aj v tehot. Len ten lamotrigin to ma sa mi zda ale to neznamena ze ine lieky su nebezpecne....hlavne neurob tu istu chybu ako ja a necakaj do 30tky...pecen je z toho dlhodobeho uzivania liekov uz uplne zamorena a dost to potom znizuje plodnost zeny....drzim palce a hlavne nemysli vobec na to ze ci bude zdrave a ci sa to podari prosto chod do toho a tes sa!

amanda12
autor
15. máj 2016

@vanesanova no tak ja už tesne pred 30 mam :D 28 čiže som tam kde ty len my sa ešte nesnažime, až niekedy na jesen, tiež mam alergiu na lamotrigin a hmm nestretla som sa s nikým kto uživa gabapentin alebo lyricu a ma deti..... o timonile som počula, takže môžeš byť kludna ale ja pre to stresujem že o nikom neviem ... ☹ ☹ ☹

vanesanova
15. máj 2016

@amanda12 za to ze si sa s tym nestretla neznamena ze to je nemozne ....bud ty ta prva ktora bude mat krasne zdrave babo a ostatnym bud prikladom vravim ti ani nemysli na to zle....lebo si to len privolas...ja som sa tak bala a strachovala ako ty a ideme do toho snazime sa uz rok a pol a mam 32!v lete 33! :-/ skusila si to forum neviem teraz presne ako sa to vola epilepsia.sk? Tam som aj ja pisala jednoznacne necakaj a ver ze vsetko bude ok a to ja teda nejak zdravo zas nezijem...

amanda12
autor
15. máj 2016

@vanesanova hej písala som aj tam a nič ☹

petruska1212
15. máj 2016

necitam vase forum od zaciatku,nemam cas, len chcem sa podelit o svoju skusenost, mam epilepsiu od 12rokov, beriem lieky, planovane tehu sme mali, doktorka mi zmenila liecbu, depakine vysadila, no lamictal nestacil, mala som zopar zachvatov, dokonca som dosla aj k jednej popalenine druheho stupna, dostala som zachvat prave ked som si fenovala vlasy, a na ruke mam velku jazvu a na ramene.
v stvtom mesiaci mi pridala keppru, a bolo lepsie, no ked dcera mala 7 mesiacov, neplanovane som otehotnela a to uz sme nestihli riesit zmenu liekov,proste brala som lamotrigin aj keppru a obe deti su zdrave, klop klop
rodila som sekciou, to bolo na moje naliehanie na doktora, kedze som mala panicky strach od daliseho zachvatu
pocas tehotenstva bolo asi 5 zachvatov, a dr mi vysvetlila ze to preto lebo vazim viac, mam viac krvi a lieky sa vstrebavaju aj babetku, ale stale je lepsie nemat zachvat a brat lieky ako dostat zachvat, moze zena zle spadnut,nedycha par sekund, mne pri prvom tehu aj hlavu sili, udrela som sa do kuch.linky

petruska1212
15. máj 2016

este tolko som chcela teraz som rok po porode, a ziaden zachvat, soferujem a je mi fajn, liecba stale rovnakak

amanda12
autor
16. máj 2016

@petruska1212 fí ha tak to si toho prežila počas tehu ☹ som rada, že všetko dopadlo super, určite je všetko individuálne, ale aj tak sa bojím už len pre to lebo nikto tie lieky nebral, teda nepoznam nikoho o keppre a timonile som vela počula vraj sa nemajú v tehu ale velmi vela žien ich bralo. Ale gabapentin (neurontin) alebo lyricu nič .... jááj stresujem. A brala si nejake vitamíny pred a kyselinu listovú?

vanesanova
16. máj 2016

@petruska1212 ty kokso!klobuk dole dievca!dakujem ti za to ze si sa s nami podelila o skusenosti obdivujem ta si silna zena a ano mas pravdu vo vsetkom,...aj ja som citala ze ked je zena tehu tak babo berie krv a tym padom lieky nestacia a preto sa niekedy dokonca zvysuju davky lebo ma zena zachvaty z toho aj ja sa chystam sekciou ale spinalom teda ze budem pri vedomi ja mam tiez panicky strach zo zachvatov a neuveritelne sa bojim ze by som sa z celkovej anestezy neprebrala :/ treba prosto verit ze vsetko dobre dopadne a hotovo a vobec nemysliet na to zle inak by ziadna epilepticka nemohla mat deti ja som to kvoli tomu oddalovala ako sa dalo a teraz ked uz chcem tak sa neda lebo moj manzel ma problemy a moja pecen tiez uz nie je na tom najlepsie "vdaka" tym liekom....jednoznacne netreba otalat a cakat ako ja bola som blba a ty ako otehotnela si bez problemov?hned na prvy pokus?

vanesanova
16. máj 2016

@amanda12 neskusis teda prejst na ine lieky opatrne?alebo si zisti aka spolocnost vyraba tvoje lieky a najdi nieco o nich na zahranicnych webovych strankach alebo skus dat do vyhladavaca nazov toho lieku a pregnancy teda v anglictine...neboj sa vsetko bude dobre uvidis 😉

vanesanova
16. máj 2016

ja osobne beriem kyselinu listovu uz dlho mala by sa uzivat aspon 6 mesiacov pred tehu a hlavne my co berieme pravidelne lieky ju potrebujeme aby sa nam z tela vyplavovali tie chemicke neziaduce latky vlastne preto sa berie kys. listova pred tehu aby potlacala toxiny v tele a ja este k tomu som zacala uzivat aj gynex teraz som zacala 3 mesiac si precitaj nieco o nom su to cisto prirodne bylinne kvapky .

petruska1212
16. máj 2016

@vanesanova mala som jeden potrat v 8 tt, a bola som z toho taka nestastna ze mm mi kupil vlastne zaplatil gynex,brala som kvapky max.davku, po dvoch mesiacoh som isla na gyndu na kontrolu a dr mi hovori ze som tehu, ze uz aj srdiecko bolo vidno, no uplne som bola vtedy najstastnejsia mamina, ked si spomeniem ked pred par mesiacmi som odchadzala s placom, slzami v ocach a vtedy som bola vysmiata,nechcela som verit, a druhe tehu prislo samo, nejak sme neustrazili, podarilo sa, aj ked ja som chcela trosku pockat, nevadi, je tam len 15 mes rozdiel ale da sa to. hlavne laska ktora sa mi vracia je na nezaplatenie
a ci som silna zena,no neviem, parkrat som mala z toho depku, nenavidela som svoju chorobu, vacsinou zachvat som mala ked som vynechala lieky, tak hned rano bolo nestastie,a najvacsi pruser bol,ked som kupila auto,hned nato som otehotnela no a par krat mi to preslo ked bol zachvat,a potom pri druhom auto stalo na dvore,nemohla som soferovat,manzel zakazal,dokonca aj teraz mame dohodu, ked bude zachvat, auto predame. tak verim ze to bude uz len dobre. nie som typ ze sa uzavriem do seba, trapilo ma to, ale nevzdala som sa, prave dieta v rodine mi pripada ze mi pomohlo,uputa mi pozornost,nemyslim na to tak intenzivne,som stastna ze ich mam, bez deti to bolo nezazivne, zavidela som rodiny s detmi. bala som sa predtym ako sme sa rozhodovali, ale hovorila som aj mm ciim dlhsie budeme cakat tym budem starsia viac komplikacii moze byt.som rada ze to je tak ako je

vanesanova
16. máj 2016

@amanda12 ozaj este ma napadlo zevraj v Kosiciach je nejaka farmakologia a tam vlastne skumaju ci lieky ktore beries mozes brat aj pocas tehu a ci mozes kojit a ci ich mozes kombinovat s inymi liekmi a ktorymi...skus sa tam popytat uz mi to tu niekto radil asi tam zajdem aj ja.

amanda12
autor
17. máj 2016

@vanesanova presne to som robila ale nič som nenašla tiež sa tam všetci len pýtali ... hmm a nevieš viac o tom farmakologovi?

vanesanova
17. máj 2016

@amanda12 ahoj tak som to vyskumala....tu na modrom konikovi je jedna diskusia zalozena vola sa epilepsia a dojcenie babatka....tam som sa aj bavila s jednou uz mamickou o tom vsetkom....tak si to cele precitaj, vcera som to kukala na nete daj si do googla klinicka farmakologia-to je lekarsky odbor ktory sa zaobera presne touto problematikou-teda lieky a tehotenstvo lieky a dojcenie lieky v kombinacii s inymi liecivami antibiotikmi vitaminmy atd....teraz sa cudujem ze som o tom este vobec nepocula a ze mi to doteraz este ani jeden doktor nenavrhol ved to by mi mal neurolog odporucit hned....to je proste taka doba dnes ked si nezistis sama vsetko tak nevies nic! ☹ a ja si v pohode do seba hadzem antibiotika brufeny na bolest vseliake vitaminy atd....to vsetko ma potom dosledky a potom sa cudujeme ze z coho mame problemy! drbne ma no idem si aj ja najst nejakeho lebo mne moj gyndos predpisal uz aj lieky-hormony na stitnu zlazu kedze som ju mala zvysenu a tym padom to ma zly vplyv na plodnost...tusim ze som nasla aj nejakeho v Martine to je hned za Zilinou tak sa tam objednam hned zevraj tam nepotrebujes ani vymenny listok ku nemu.

amanda12
autor
17. máj 2016

@vanesanova už som asi pred hodinou hned volala. V jednej nemocnici v KE ta doktorka tam už nechodi a v tej druhej ma prave dovolenku mam volať v pondelok a dohodneme sa, mam pocit ale že skumaju vplyv iba určitých liekov neviem či aj tých mojich, v zozname nie su. Ale mam v pondelok volať porozpravam s doktorkou a uvidíme tak snad a velmi pekne ti dakujem na to by som v živote neprišla že niečo take existuje

vanesanova
17. máj 2016

@amanda12 nemusis ist len do kosic maju to aj v nitre v blave v liptovskom mikulasi a aj v martine som to videla ak je dobra mala by si to pozistovat ona sama aj v cechach ze sa tym vyskumom epilepticiek velmi zaoberaju mala by si o tom liecive zistit vsetko aj v inych krajinach a ak nie chod ku inej ta co mi to radila ze bola v liptov. mikulasi a ona brala az troje liekov na epi!tak sa objednam aj ja a drzim palce! 😉

amanda12
autor
17. máj 2016

@vanesanova a ta z liptova sa ako volá?

vanesanova
17. máj 2016

https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/epilepsia-a-dojcenie-babatka/
@amanda12 precitaj si celu tuto diskusiu tam sa o tom bavime s jednou mamickou a ona mi tam pisala ze ona bola v tom lip.mikulasi tak sa jej mozes rovno spytat ja som zo Ziliny pre mna je to daleko takze ja si musim zohnat bud nieco tu v ziline alebo martine.

petruska1212
17. máj 2016

ja som baby kojila obe deti 1 rok a vsetko v pohode. liecba pokracuje

chaarliizee
7. jún 2016

@vanesanova my sme sa tiež snažili dlhé roky. teraz mám 31 rokov a v auguste termín pôrodu....držím palce

chaarliizee
7. jún 2016

@petruska1212 tak to máš zlé skúsenosti ☹

nikusqa
5. júl 2016

Ahojte žienky, pevne dúfam, že mi poradíte alebo napíšete skúsenosti. Užívate antikoncepciu? A náhodou skúsenosť s Yaz? Lebo v pribalovom letáku píšu, že pri kombinácii s inými liekmi (píšem už konkrétne) s karbamazepinom sa znižuje účinok jedného z liekov + nie je vhodné antiku užívať v kombinácii s lamotriginom lebo môže to vyvolať záchvaty. Tak mne pride táto antika uplne nevhodná kvôli mojim antiepileptikam.
Čo si myslite vy? Lebo ja mam fakt obavy...
Podotýkam, že bez hormonálnej liečby byť nemôžem čiže je to nutné kvôli vážnym gynekologickým problémom (diagnózam).

nikusqa
5. júl 2016

@amanda12 ja som uzivala aj Neurontin ten bol vcelku dobry ale dost sa zanho doplacalo tak mi dr. dal namiesto neho nahradu Gabapentin a to bola cista hroza, bola som chodiaca mumia, v skole na lavici som zaspavala a neskor to preslo az do takych extremov, ze som nevladala vobec chodit a tatino ma musel nosit na rukach a najsmutnejsie na tom bolo, ze lekari si nechceli priznat, ze to mam z lieku. Az napokon mamina narobila rozruch a napokon ma hospitalizovali a na nasu ziadost liek zacali vysadzat a nahradzat inym a tyzden po vysadeni gabapentinu som zacala uz normalne fungovat a dostala som sa do starych kolaji. Takze ja mam s nim velmi zle skusenosti.

chaarliizee
6. júl 2016

@nikusqa ahoj. Ja roky rokyce mavam vnutromat.teliesko a hormony si udrziavam prirodnym rybim olejom s organickym jodom.

nikusqa
6. júl 2016

@chaarliizee len to teliesko je vhodne davat az po aspon 1 porode, a ja este nemam deti. A tym, ze mam vazne gyn. problémy, ktore suvisia najmä s maternicou a maternicovymi väzmi tak to teliesko by mi skor vadilo a spravalo sa ako cudzie teleso v tele. Takze to mi dr. neodporucaju.

amanda12
autor
28. júl 2016

@vanesanova už vysadzam gabapentin a nasadzujem Timonil uff bojiij, tebe čo lekar vravel na to že chceš otehotnieť a brať timonil? v akých davkach ho maš brať?

vanesanova
29. júl 2016

@amanda12 ahoj prepac dlho som tu nebola neboj vsetko bude ok len musis pomalicky vysadzovat postupne stary liek a pomalicky nasadzovat po malych davkach novy...to som uz zazila asi 5 krat....mne moja neurologicka poved.ze sa nemam vobec bat a obmedzovat co sa tyka tehu lebo ze ja beriem uplne tie najmensie davky ake mozu byt...ja berem len 1 tabl. timonil retard 300 vecer to mam uz len ako udrziavaciu davku nie terapeuticku kedze nemavam zachvaty...no a gyndos ti nikdy ziaden nic nepovie....vsetci sa boja alebo co nikto s tym nechce mat nic spolocne vsetci ta odkazu na tvojho neurologa inak ja som sa vyprdla na koniec aj na toho farmakologa uz som tehu a nic s tym nezmozem 😀 uz aj keby cosi uz je to tam a nic uz nezmenim...a to ja este beriem euthyrox na stitku rano jednu tabl. 50 mg. Bola som sice na stretku s tou farmakologickou a ona mi poved.ze pri timonile je nejake to 1 % moznost potratu ale to mas predsa aj bez toho nikdy nevies a ja som aj tak po IUI-inseminacii takze som tak ci tak rizikova tehotna no uvidime verit treba ze vsetko dobre dopadne nic ine nam ani nezostava.

dilino
29. júl 2016

ja som brala Lamictal, a žiaľ pre lajdackosť gynekologa som takmer doplatila životom nielen ja ale aj moja ťažko postihnuta dcerka ktora kôli lajdackosti a nevšimavosti lekara prišla takmer o život pôrod som mala v bezvedomi po zachvate kde som s po tyždny zobudila na ARE a iba si pamätam ako sa lekar nadomňa naklonil a povedal vetu ktoru do konca života nezabudnem narodilo sa vam dievčatko ale bojuje o život bola 9 krat oživovana prežila ale žiaľ s ťažkymi nasledkami je nevidiaca, ochrnuta na nohy, ruky ovlada iba maličko, nechodi nerozprava krmi sa hadičkou do brucha a aby prežila ma za sebou už hadam aj 10 operaci ma 8 rokov ale nosi plienky a je ako bäbatko a mam ponaučenie na cely život v živote viac nikdy žiadne deti.

vanesanova
29. júl 2016

@dilino to je strasne ☹ je mi to tak luto co sa stalo?rodila si prirodzene?vies nechcem sa nikoho zastavat ale gynekologovia vedia velmi malo o epilepsii ak vobec aj mna kazdy odporuca len na neurologa oni sa s tym vobec nechcu zapodievat vsimla som si to uz davno boja sa cokolvek mi odporucat alebo hovorit stale ma poslu ked nieco chcem za neurologom a ten ma zas vzdy posle za gyndou .... ☹ kolotoc no...aj ked sa ti toto stalo prajem tebe aj malej vela vela sil a zdravia je to velmi smutne drzim palce!

amanda12
autor
29. júl 2016

@vanesanova jeeej tak to som velmi rada že sa podarilo 🙂 a farmakologyčka ti na ten timonil čo povedala? dnes som bola u lekara lebo beriem timonil a akosi mi je divne tak asi prejdem na LEVEMED :/