Endometriózna cysta

kiksina_21
2. aug 2024

Ahojte mám taky problém, poobede po návšteve toalety som si všimla na papieri že mierne krvacam. Menzes mi skončil minulý týždeň. Mám diagnostikovanu endometrióznu cystu 4x2,5cm, mierne zvýšené onkomarkery, ale fakt len minimum zvýšené. Teraz som bola na wc, na gatiach už viditeľná krv, bolesti nemám. Doktor povedal, že je ešte aj možnosť že cysta praskne, ale čo viem tak pri prasknutí cysty su bolesti. Ja bolesti nemám. Boli sme včera na bicykli, môžem krvácať aj z toho? Nechcem hneď panikáriť a letieť na pohotovosť

trgypadl
2. aug 2024

@kiksina_21 mam cysty na oboch v case ovulacie spinim a krvacam bezne,vlastne uz cely cyklus

kiksina_21
autor
2. aug 2024

@trgypadl takže to môže byť aj ovulácia...skúsim odpozorovať. Po pôrode mám bolestivú ovulaciu

hopsas
2. aug 2024

@kiksina_21 cysta ti môže spôsobovať krvácanie ja som to tak mala a keď mi praskla bola to.bolest asi na dve hodiny že som sa.nemohla narovnať

kiksina_21
autor
2. aug 2024

@hopsas veď to, že bolesti nemám.len slabucke krvácanie

hopsas
2. aug 2024

@kiksina_21 Tak ti ešte nepraskla...ja som krvácala kým som mala cystu a keď praskla tak to prestalo

michaela329
2. aug 2024

To nepraskla, mohla skôr vyvolať hormonalnu nerovnováhu a tá spôsobiť krvácanie - mne to robila. Inak mne sa marí, že endometriózne nepraskajú... že to robia tie klasické na vaječníkoch po neprasknutom folikule. A vtedy to hrozne bolí.

levantinka
3. aug 2024

@kiksina_21 Ano pise sa vseobecne a je zname ze endo cysty nepraskaju, len raritne a male percento.

"Prasknutie cysty (ruptúra) je komplikácia, ktorú nebude žena iba cítiť. Okrem bolesti ju môže sprevádzať aj krvácanie, ktoré je nebezpečné.

V tom prípade je treba vyhľadať gynekologické vyšetrenie.

Môže ísť o vnútorné krvácanie do dutiny brušnej. To následne zapríčiní peritonitídu (zápal pobrušnice - závažná komplikácia ohrozujúca zdravie a život). Môže sa vyskytnúť nevoľnosť, vracanie. Netreba sa obávať, ruptúra väčšinou prechádza asymptomaticky a vyskytuje sa približne v troch percentách.,,

Ale ja som endo cystu mala, velku a praskla mi. (Nebudem tu riesit preco ma neoperovali aj ked mali a uz hodne davno a aj moj doktor na nich naliehal opakovane. Nemala som uz chut to riesit potom. Bola som rada, ze som neumrela. Okolnosti boli ake boli. Je to uz jedno). Bolesti som nemala ziadne v tu noc ked mi praskla. A to som ju mala velku. Zivot mi zachranila intuicia. V noci ma zaviezli do nemocnice. Vedela som, ze keby poviem mam zly pocit ma otocia vo dverach. Nedala som sa. Nechali ma skoro celu noc si pospavat. Robili mi zatial nejake testy. Ale velmi sa s nimi neponahlali, az nadranom. Viem ze ma zobudili hlasy rychlo na salu. A nechceli mi nic povedat. Tak som povedala ze aspom idem rychlo sa vycurat. Nechceli dovolit, ale ja som mala fakt plny mechur z infuzii. A potom to uz zo mna tiekla hneda tekutina. Vedela som, ze je zle. Na wc som bola mozno minutu a uz ma tahali.

Tak ma operovali, museli mi cistit brucho. Prisla som aj o vajecnik. Dni po som bola uplne jak mechom uderena. Telo sa z toho dostavalo.

Takze ano, aj nemusis citit bolest. A je rozdiel klasicka cysta co mavaju zeny a tato endo ,,cokoladova,, cysta. Ta je nebezpecnejsia. Dufam, ze si odvtedy bola u lekara a vsetko je OK ❤️. Z vlastnej skusenosti hovorim, ze je najlepsie cim skor si ju dat vybrat a plus nenechat sa nahovorit na uzivanie Hak a ,,budeme ju len pozorovat,,. Ako mi jeden doktor raz povedal ale endo cysty nepraskaju. A ja reku ja som potom co. A mlcal jak vos pod chrastu.

levantinka
3. aug 2024

@michaela329 Hej hovori sa to. Ale praskaju...🙄

elenita
3. aug 2024

@levantinka a ako si teda vedela, ze Ti praskla, ked si nemala bolesti?

levantinka
3. aug 2024

@elenita Ako som vyssie pisala intuicia. Vedela som, ze je nieco zle a ze musim utekat do nemocnice. Mne inak nic este doma nebolo.

kiksina_21
autor
3. aug 2024

@levantinka ou tak to je nepríjemné. Ja už nekrvacam. Doktor povedal, že sa bude pozorovať (bola som aj na onkogynekologii tam tak isto lekár posúdil, že budeme pozorovať o 3 mesiace odbery na onkomarkery a utz) samozrejme keby niečo hneď prísť. Na onko mi aj povedal, že on by ju neoperoval ale ak budem chcieť tak mi ju vyberie. Len ja ešte kojim, v noci malá potrebuje ešte aspoň 2x cucnut. Asi ju už odstavím, pretože pri takej diagnóze človek nikdy nevie kedy skončí v nemocnici a to by potom mali doma peklo keby malá nedostala prsník 😀 nespali by ani susedia

levantinka
3. aug 2024

@kiksina_21 Tak ked este kojis to jasne kludne s tym pockaj. Hlavne keby cokolvek, utekaj na pohotovost. Radsej si byt ista ako sa bat ist. Tieto cokoladove su potvory.