Endometrióza - odporúčanie na lekára

debbie2508
17. sep 2024

Ahojte,
cca od marca mám zdravotné problémy. V zásade je to kombinácia prevažne tráviacich a gynekologických problémov (bolesti chrbta a brucha, posledné 2 roky silnejšia a bolestivejsia menštruácia), ale aj iných (bolesti krčnej chrbtice, pocit skrucania rúk v zápästí, úzkosť, svalové kŕče atď. ovplyvnené stravou t.j. po zaradení bezlepkovej a bezmliecnej stravy s výnimkou staršieho jedla a určitých potravín nemám takmer nič z toho - neviem, možno histamin?). Hoci som to obvodnej takto popísala, ta ma poslala najprv na rehabku - výsledok nulový.Potom som šla na preventivku ku gynekológovi, aj sa mu zmienila o problémoch, po odpovedi, že ma to nebolieva iba počas menštruácie ma v podstate vysmial aj so sestričkou, že to potom endometrióza byt nemôže. Koncom aug. som skončila na urgente s krvou v moci, častým močením a horúčkou. Po pár dňoch som navštívila obvodnu kvôli neznesiteľným bolestiam brucha. Tá ma poslala na chirurgiu, odtiaľ naspäť na urgent, kde ma vysmiali, čo tam akože skúšam, ved som tam bola deň či dva pred. Na moju žiadosť mi obvodná vypísala výmenný na gastro, kde pôjdem budúci týždeň. Musela som však zaradiť o5 lepok kvôli vyšetreniu a už mi je tak zle, že som po týždni aj prestala. Poraďte, ak máte skúsenosti, jednak či má môj gynekológ pravdu, lebo ja som už počula aj o bolestiach mimo menštruácie s dg endometrióza, a ak máte tip na nejakého fakt dobrého lekára, ktorý by tu endometriózu riadne vyšetril, lebo už mávam stavy, že ak tie bolesti neprejdu, asi to ukončím sama, nevládzem už 🥲 už na začiatku tohto celého som si hovorila, že to bude bud niečo s trávením alebo endometrióza a ak ma vysmeju aj na gastro, už ozaj neviem kam ísť. Ak máte niektorá skúsenosť, poprípade aj či je potrebné mať papier od svojho gynekológa, či sa niečo platí, budem vďačná.

eliska13
17. sep 2024

Môžeš mať zrasty na vaječníkoch, polypy v hrubom creve.Endometrioza sa vyšetruje laparoskopicky.
Kŕče, úzkosti skôr tetania a nie histamin.Ale určite nech pátrajú ďalej.Gastro SIBO testy?

debbie2508
autor
17. sep 2024

@eliska13 a tie zrasty by neodhalili na preventivke? Tá tetania mi bola odhadovaná na urgente 2 roky dozadu, ale po tej zmene stravy príznaky vymizli. Čo som pozerala celiakiu, tak tam bolo tak 25-30 mojich príznakov, vrátane tých neurologických, ale ak to gastroenterolog vyvráti alebo zavrhne vôbec nejako vyšetriť, tak neviem čo ďalej...

tinalia
17. sep 2024

Tak doktor je pekny blb, lebo ja som mala endometriozu 10 rokov (s prestavkami ako liecba, laparo, nove cysty...) a bolesti som mala aj mimo menstruaciu pretoze cim viac cysty rastli, tym viac to tlacilo na okolite organy.

engel76
17. sep 2024

@debbie2508 endometriozu vidiet aj na MR, ale lekari uprednostnuju laparoskopiu.
Gastro nech vysetri komplet z krvi, co moze a urobi gastroskopiu a kolonoskopiu. A kvoli endometrioze, bud zmen gyn.alebo skus ist sukromne. Na endometriozu je dobry Dr. Igor Slezak.

hopsas
17. sep 2024

@debbie2508 najlepší na Slovensku je MUDr Bielik v Martine. Mám.osobnu skúsenosť a veľmi mi.pomohol. môj vlastný gynekológ sa čudoval ako je to možné že som po operácii v takom dobrom stave.poslala som mu email, objednal má, neplatila som nikdy nič.