Ženy, potrebovala by som pomoc.
Dnes som bola na pohotovosti s mimocyklovým krvácaním , neustálymi bolesťami v podbrušku a inými sťažnostami. Doktorka po vyšetrení skonštatovala, že mám endometriózu a mám navštíviť svoju lekárku a vyslovene ma vyhodila.
Zajtra jej idem zavolať, keďže funguje na termín, no zatiaľ som si hľadala na nete čo to je, čo to znamená ale nie úplne som to pochopila.
Čo ma čaká, čo to znamená, dá sa z toho vyliečiť? Som sa dočítala, že vraj budem mať problém s otehotnením..
pri endometrioze mas čast vystelky maternice mimo maternice - porasta vajecniky, creva, mocovy mechur alebo aj dalsie organy, je to individualne. Niekto ma jedno lozisko, niekto vela roznych. Pri menzese sa loziska zvacsuju krvacanim. Liecba zavisi od tvojho stavu a aj od toho, ci uz chces deti alebo este nie. Moj pripad bol - najprv laparoskopicka operacia, potom antikoncepcia brana nepretrzite bez prestavok na krvacanie. Po piatich rokoch som ju vysadila, lebo som chcela dieta. Otehotnela som vcelku rychlo behom par mesiacov, takze scenare s neplodnostou sa nenaplnili. Po prvom dietati som mala rychlo aj druhe, aby sa mi nestihol zhorsit stav. Po druhom dietati sa postupne obnovili bolesti, nebolo to hned, trvalo to par rokov. Takze teraz beriem opat nepretrzite antikoncepciu, aby som vyblokovala cyklus, hlavne menstruaciu. Pomohlo mi to, bolesti su len ak omylom vynecham tabletku. Zrejme to takto budem uzivat az do prechodu.
Ďakujem za vysvetlenie. Tak je šanca na prirodzené počatie, že? Mňa veľmi vystrašili s tým, že deti nebudem mať - prirodzene určite nie. Som mladá 20tníčka a chcela by som v budúcnosti dieťa / deti.
Nestresuj sa, jasne že môžeš mať normálne deti. Neliečená endometrióza zvyšuje šance na problémy s plodnosťou, ale len čiastočne. Na tvojom mieste by som endometriózu poriešila, minimálne môžeš nasadiť vhodnú antikoncepciu tak, aby si nekrvácala. U mňa to fungovalo. Skús si nájst dobrého gynekológa, ktorý s tým má skúsenosti a nezanedbá ti niečo.
Sa mi to nejako nezda, lebo endometriozu ti vedia potvrdit jedine tak, ze sa do teba pozru, cize laparoskopicky…
Dr.moze mat len podozrenie, ale iste to podla mna nemas.
A tiez si nemyslim, ze to bude take fatalne, aj keby ti ju potvrdili…
Drzim palce 🙂
@petricka22 Takto to viem aj ja, na sone sa, ak je to cysta, tak to len moze vyzerat ako endometrioticka cysta, ale co to je, zistia az pri oaparoskopickej. Ja som tak mala byt operovana pol hodiny a zrazu, ked ma “nacali”, zistili, co je vo veci, cistili ma dalsie 2 hodiny.
Deti mozes mat aj prirodzenou cestou. Zvacsa po operacii sa zadari, alebo hned po antike/liecbe. Ono to nejaky ten rok-dva trva, kym sa vrati, takze urcita sanca na prirodzene otehotnenie tam je.
Túto diagnózu mám aj ja pred štyrmi rokmi som absolvovala laparoskopicku operáciu keďže bola veľká a robila mi problémy vybrali ju brala som rok hormonálne lieky kvôli zlým vysledkom a presne o dva mesiace po ich vysadení som čakala druhé dieťa. Po pôrode som bola čistá teraz po roku od pôrodu mám zase cistu zatiaľ malú a nerobí problémy tak len sledujú. Nemusí to byť ale aj tvoj prípad bola som aj na konzultácii v Martine kvôli tým zlým vysledkom a povedal mi že je to buď doživotná diagnózua alebo niekto sa po pôrode úplne vyčistí.
Ak to ja dobre chapem, kazdym menstruacnym cyklom sa uvolnuje cast vystelky maternice a usadza sa rozne v spodnej casti tela - vajecniky, vajickovody, posva, brusna dutina. Ale potom to kazdym cyklom aj trochu narasta. Ak sa to usadi na vajecnikoch, tak ten nemoze spravne dozrievat a neprodukuje vajicka - spominany problem s otehotnenim. Vychodiskom je laparoskopicka operacia + pol roka hormonalna liecba/tehotenstvo. A vracia sa to. Aj ked ta raz z toho “vyliecia” , casto sa to vrati spat.