Dobrý večer.
Stalo sa niektorej z vás, že sono u gynekológa nenaznačovalo žiaden problém ani cystu a napriek tomu ste mali endometriózu? Alebo iný problem? Ako sa na to prišlo?
Mávam bolestivé menštruácie, slabosť kŕče, niekedy aj ovulácie, v poslednej dobe silnejšie cykly aj so zrazeninami…ale na kontrole všetko v poriadku 💁♀️
Mne zistili endometriozu 3st v CAR. Mne inak nič nebolo. Kŕče som mávala, ale nič strašne. Rovno som šla na IVF.
Kompletne ma vyliečilo tehotenstvo. Druhé potom už prišlo prirodzene.
Dnes uz nemam žiadne kŕče ani bolesti.
A myslíte že keď je viditeľná na sone už je to závažný stupeň?
To ti nik nepovie, môže to byt len cysta,ložiska môžu byt v brušnej dutine, bez laparo ťažko
Ďakujem no uvidím ako to bude ďalej 🙂
na sone veru nemusi byt nic vidno.
a ani bolestiva ms nemusi znamenat endometriozu.
moja mama bolestive ms, casto s kolapsovymi stavmi a vracanie. podvazovali jej vajecniky laparoskopicky. asi by tam nieco nasli, keby mala endometriozu.
ja som mavala rovnake bolesti a teda teraz mi vyberali alparoskopicky maternicu a endometr. nemam. uz par rkov som mavala bolestivu ovulku na lavej strane. vzdy som mavala nafuknute brucho, casto som chodila na wc.
teraz pred operaciou mi videli na pravom vajecniku malinku krvavu cystu, zrejme z poslednej ovulky. aj som citila pre zmenu torksu bolest napravo uprostred cyklu, no bolo to miernejsie, ako mavam na lavej strane. inak nic.
a v operacnej sprave mam popis nalezu - lavy vajickovod prirasteny o maternicu, pobrusnicu a crevo. maternica myomatozne zmenena, na vazoch, tkore drzia tieto organy boli variy ( to je zrejme dosledok prolapsu, vazy boli zrejme dost natiahnute )
kolegyna je na PN koli tomu, ze mavala dost bolesti pri ovulke, tusim tiez na lavej strane. dr dlho nic nevidel. potom nasiel polypy v maternici, tka ju poslala do nemocky, vycistili ju, udajne ich tam mala vlemi vela.
okrem toho tie jej ovulacne bolesti sposobovala asi cysta, ktora sa jej na lavejs trane opakuje. nasli ju v nemocke. jeden mesiac praskal,d alsi mesiac bola zas dalsia.
zial, sono je velka pomoc,a le nei vzdy sa da vsetko v bruhu vidiet.
@majamat ďakujem za odpoveď 🙂 som ale dosť prekvapená, že v tejto dobe sa veľa dg dá zistiť až operačne…
Ja reagujem na lieky proti bolesti až oneskorene o par hodín…niektoré MS sú lepšie, potom mávam horšie obdobia.. bola mi navrhnutá HAK..
ako o par hodin? to je nezvycajne. skus mi popisat taku situaciu - napr ked mas bolesti pri ms a lieky, ktore pouzijes.
Ano, endometrioza nemusí byt na sone vidieť a taktiež nemusí mat žena Endo cysty. Na 100 percent sa dá urcit len laparoskopiou