Ahojte, chcem sa opýtať 26.11 mi robil prehliadku lekar a nameral mi endiometriu a moc som ho nepochopila ale že môže mi haprovat aj ms, že som po pôrode máte to tiež niektorá ? Ďakujem
endometrium je sliznica maternica, vnútorná výstelka. Jeho hrúbka v priebehu každého mesiaca sa pod vplyvom hormonálnych zmien sa mení. Na začiatku cyklu , po menštruacii je iba niekoľko mm, potom postupne hrúbka narastá, lebo sa pripravuje na uhniezdenie embrya, v prípade, keby došlo k oplodneniu. Potom ak nedôjde k oplodneniu, v čase menštruácie sa endometrium odlúči, preto krvácame každý mesiac.
Z tvojej otázky teda sa nedá určiť, čo chceš vedieť, a nedá sa na ňu adekvátne odpovedať.
@bolarazjedna tak to mám potom v poriadku mne niečo hovoril že som po pôrode a že mi môže haprovat cyklus. Inak že mám všetko v poriadku
Nemas na mysli endometriozu? Ale to by ti len tak z prehliadky nezistil.
@guineverebeck nie endiometriu hovoril, pozeral mi aj vaječníky aj maternicu tak by určite videl endiometrozu
Endometriozu by vedel potvrdit iba laparoskopicky, to ti ma preventivke urcite nepozeral. Meral ti hrubku endometria.
Endometriozu potvrdi len laparo. Ale z vlastnej skusenosti viem ze oni vedia tak postrasit ked ma zena bolesti napr ze to bude endometrioza.
Endometrium je vystelka maternice, pocas cyklu ma roznu hrubku, preto ju meral. To je to tkanivo, ktore odchadza z tela von pocas menstruacneho krvacania.