Dysmoforfobia - chorobný strach z vlastnej škaredosti. Pripadám si škaredá 😞

pepe2051
2. jan 2019

Ahojte. Chcela by som sa spýtať na fobiu zvanú dysmorfofobia- chorobny strach z vlastnej skaredosti. Ide mi o to ze ju mám aj ja, konkrétne ohľadom môjho tela ako sú prsia, veľký zadok, široké boky. Mám 52kg no za 3 mesiace som schudla zo 65 na 48 a momentálne som zasa pribrala. Od malička som športovala, bola som stihlunka až tak že mi prsia začali rásť niekedy v 15ich rokoch a aj napriek tomu sú malé. Mám veľkosť 80C no len preto lebo mám širší chrbát. Ako som prestala športovať z dôvodu zranenia a operácie kolena som nabrala aj do šírky bokov. Mám 20 rokov, partnera čo ma miluje takú aká som, stále mi hovorí že som krásna no aj napriek tomu sa hanbím pred ním. Moje prsia nevidel už niečo cez pol roka a aj napriek tomu že chodíme spolu do sprchy sa stále zakrývam. Bohužiaľ túto chorobu som nadobudla vďaka môjmu bývalé priateľovi s ktorým som bola 3 roky a z toho 2 roky ma stále ponizoval, denno denne mi písal škaredé slová o tom že som plocha, urážal ma, že mám veľkú riť. Moji starší bratia si zo mňa robili posmech na moju riť dlhe roky a kamaráti tiež až to preliezlo do tejto choroby a bohužiaľ s touto chorobou prichádza aj chorobná žiarlivosť. K tomu mávam depresie, sebaposkodzovanie, a bohužiaľ aj pomyslenia či pokusy o samovraždu. Problem je, že neviem ísť za lekarom lebo som typ človeka, ktorý sa nedá rozpráva s ľuďmi o problémoch. Prosím vás ak máte nejaké skúsenosti s tým že nemáte radi svoje prsia či zadok, a neustále sa porovnávate s inými ženami, či sa hanbite pred priateľom alebo žiarlite, budem vám nesmierne rada za vaše názory. Nemyslím si že toto je téma na ktorú niektoré budú posmesne vypisovať lebo bohužiaľ túto tému trápi nesmierne velke množstvo žien

pininka
2. jan 2019

@pepe2051 úplne ťa chápem a rozumiem ti,ale žiaľ tu už pomôže iba psychológ. Snáď ti niekto poradí dobrého odborníka v tejto oblasti. Aby si neprišla o dobrého partnera alebo nedajbože aj niečo horšie.

maminuska
2. jan 2019

@pepe2051 80 C sú malé prsia ? Máš C košíky to su fajn prsia . Čo majú hovoriť potom dievčatá s A ? Jamám C-niekedy D a mne sa zdá že ich mám až až .

evalin88
3. jan 2019

Ja som pri byvalom schudla z xl na xs... behom dvoch tyzdnov koli stresu.. teraz som M ale na tele najma prsiach to zanecha stopy taky ubytok vahy.. teraz k tomu este kojim.. a ked som spomenula pred partnerom plastiku ( nie silikon.. iba nadvihnutie alebo nieco take) tak ma este obvinil ze som sebec !! A chcem vyhadzovat peniaze ( moje nie jeho) za blbosti...

pepe2051
autor
3. jan 2019

@evalin88 áno na prsiach to zanechá celkom dosť výraznu zmenu. ja vraj nemám takto malé prsia ale bohužial nemajú taký pekný tvar a ani vyzor, preto si z toho robím tažku hlavu. mne zas priatel povedal, že pokiaľ sa budem citit lepsie s umelými prsiami, nebude mi to zakazovať, ale že on je spokojny so mnou. mám vraj robiť tak aby som sa ja sama citila najlepsie. neviem čo je na tom take sebecké, keď chcete vyzerať dobre a citit sa dobre aj pre seba aj pre manzela/partnera.

@maminuska

pepe2051
autor
3. jan 2019

@maminuska ja mam tákto prsia podla každeho akurat len pre mna to bohuzial nie je velke, mam ale podprsenku aj z toho dovodu taku,nakolko som 12 rokov robila tvrdu gymnastiku tak mi ostal siroky chrbat, preto mam aj s problemom pri kupe vhodej podprsenky. ale mam aj podprsenky velkosti 75B takze u mna to zalezi od strihu.

pepe2051
autor
3. jan 2019

@pininka dakujem krásne. urcite idem vyhladat aj pomoc lekara, si myslim ze to nie je hanba ist k psychologovi,predsa len je to lekár ako každy iný.

evalin88
3. jan 2019

@pepe2051 ja to tomu mojmu neviem vysvetlit.. vzdala som to...

pepe2051
autor
3. jan 2019

@evalin88 tak ono to záleži podla mna aj od toho ak ste na tom s peniazmi, ci ich mate rozdelene ze kazdy zvlast alebo mate spolocne tie peniaze, ale podla mna od neho je to sebecke, ze vy sa chcete citit dobre a aj pred nim, a on vam to istym sposobom nedovoli. dat si umele silikony stoji cez 2500 eur ak je to v dobrej klinike ale rekonstrukcia prirodných prs je lacnejsia. ja by som spravila aj tk ze by som mu o tom nepovedala a isla by som si ich dat spravit, ale v takomto kroku je to risk alebo zisk. bud vas prijme ved uz potom nemoze robit nic s tym alebo to moze mat opacny efekt.

pepe2051
autor
3. jan 2019

@evalin88 skusali ste ist k lekarovi na konzultaciu? on by vam aj pressne povedal kolko to stoji, rizika a pdoobne. a podla mna kebyze poviete partnerovi o cene alebo o veciach okolo toho , mozno by sa na to pozeral inak. ale kazdopadne, je pre vas ale aj pre neho. vy by ste sa chceli citit dobre a vyzerat dobre nie len pre seba, ale aj pre neho .

iwesska
3. jan 2019

Tak poprve, 75 ani 80 neznamena siroky chrbat,ale standardna velkost.Mas ho uplne normalny a prsia tiez. Siroky chrbat ako valec mam ja,to je postava 85A. Niekedy mi je aj to to na prsiach velke,ale kvoli chrbtu mensiu nemozem,takze si na tom daleko lepsie. Co by si robila na mojom mieste??Dalsia vec. Si zdrava zena a pacis sa sucasnemu partnerovi. Na toto sa zameraj! Na svete neexistuje clovek,co sa paci vsetkym. Tamtomu si sa nepacila,tomuto ano. Preco sa teda poskodzujes,ked na to nemas dovod?
Kazdy mame nejaku rit,nejake usi,nos,brucho. Preto sa snad nebudeme vsetci zabijat.
Mas 20r.,zivot pred sebou, skutocne problemy si este nezazila. Ver mi,ze ked raz budes mat deti,tvoje priority sa od zakladu zmenia. Ked budes v noci bdiet pri dietati so 40 stupnovou horuckou,to posledne,co ta bude v tu chvilu trapit bude,ci ma tvoj zadok o 2cm viac ako mal pred mesiacom a ci tvoj chrbat je v dostatocnom kontraste s tvojimi prsiami.
Pokojne kontaktuj psychologa,akurat si uvedom,ze pokial mu nic nepovies,tak ti nepomoze. Takze to,co vsetko mu povies,je len na tebe.
Kym sa k nemu dostanes,aspon si dokola opakuj,ze mas byt za co vdacna. Mas 2 ZDRAVE! prsia. Vies co by zeny,ktore mozno maju 90 C, ale rakovinu v nich, za to dali?? Ano,mozno je to napisane tvrdo,ale nic nie je dolezitejsie v zivote ako zdravie. Vsetko ostatne su malichernosti pre ktore sa neoplati trapit ani minutu. A to mi mozes verit,ze viem,o com hovorim.

ink
3. jan 2019

Pozri, z toho čo čítam máš nízke sebavedomie. Je mi ľúto, že ti systematicky ničili tvoj sebaobraz takýmito nechutnými rečami... ale pravda je taká, že to ako sa vnímaš ty je dôležitejšie než to ako ťa vnímajú ostatní. Je to v tvojich rukách. Môžeš sa na seba pozerať a nájsť aj 100 nedostatkov, ale čo tak zamerať sa na to, čo všetko je na tebe krásne a na čo môžeš byť hrdá. Krásne oči? Žiarivý úsmev? Odvaha, že si opustila toho ťuťmáka a našla si si svkelého druhého priateľa?
Psychológa ti odporúčam kvôli tomu, že by som ti dopriala ten pocit, že záleží len na tebe. A ako budeš vnímať samú seba, tak sa bude meniť aj spätná väzba z okolia.
Sebavedomie nech je tvojou korunkou krásy 🙂

mariejenka
3. jan 2019

Bývalého reci,ponizivanir uz neries,pust z hlavy,prosto sa vyseeer na neho...ze si tak pubertalny bratia doberali,a koho nie?? Ukazala som faker a islo sa dalej.
Pre tehotenstvom som mala podprdu 75C a bola som spokojna,juj moje samodrzky...teraz? Uz dva roky dojicim,tie vačky😄ma riadne stvu,ale tak co??
Hmm,ked si robila gymnastiku tvoje svalstvo si pamata ze bolo namahane,preto nevidim dovod aby si si kľudne v tempe a zatazy ktore tvoje koleno zvladne ,dalej necvicila...napis vysku,vahu,obvody a ti napisem ze si kus zdravej baby co ma len,sama sebou podkopane sebavedomie.
Vlastny frajer ta ma rad aka si,tak zacni sa mat rada tiez...
Drzim palce

mariejenka
3. jan 2019

A este som zabudla ,to ako vysportovanemu,tvrdou drinou spevnenemu sedaciemu svalstvu,gluteus maximus, kvoli tomu ti ex,bratia,kamosi sa posmievali?? Ved bud hrda na seba ,ze si drela,robila si sport...ale to si mala vtedy citlivy vek.

juliet86
3. jan 2019

Pozri si ipcko.sk dobralinka.sk pripadne institut virginie satirovej. Potrebujes kvalitnu psychoterapiu

pepe2051
autor
9. jan 2019

@iwesska je pravda ze su ludia ktorí sú na tom oveľa horšie ako ja. Tak zažila som problémov dosť keďže od 10ich ma 4 roky vychovávali pestuni a už 6 rok9v som sama na všetky vybavovania, na obrovský dom a mám obrovskú zodpovednosť aj za brata nakolk9 oridcia sú už 11 rokov pracovné v zahraničí takže dospieť som musela rychlejsie. Ja deti mať nemôžem keďže kvôli chorobe som prišla o vajecniky. A aj tento môj problém ma nepustí a nedokážem sa premôcť ísť na vyšetrenie mamografie nakoľko ma boli ľavý prsnik a keďže sa hanbím nejdem k lekárovi. Ja aj napriek tomu že to bolo napísané tvrdo si to vážim a rešpektujem názor.

pepe2051
autor
9. jan 2019

@ink ja sa vnímam presne tak ako má urážali. Už tak dlho ma urážali že už len to mám v hlave. Bohužiaľ toto všetko mi dalo len to, že na Všetko sa pozerám negatívne a nemám moc na nič pekný pohľad. Ale chcem to zmeniť preto idem aj k lekarovi

pepe2051
autor
9. jan 2019

@mariejenka úprimne a už mám aj sama sebou to sebavedomie podkopavané.tak dlho mna podkopávali že teraz seba poškodzujem ustavične. Urazasam samú seba a podobne. Tak mi to nejak vstúpilo do hlavy. Áno presne kvôli tomu. Od malička som mala zadok pekný gulaty, okrúhly len to že veľký v posledných 2 rokoch.

pepe2051
autor
9. jan 2019

@juliet86 ďakujem

mariejenka
9. jan 2019

@pepe2051 choď, ziadna hanba nech ta nepripravi o zdravie,stastny partnersky zivot...mrzi ma to,ze nemozes mat vlastne deti,a celkovo mas toho za sebou az,az...zacni si hovoriť,ze ak toto je dno,tak uz len sa odraziť,a ísť hore...silno drzim palce.

pepe2051
autor
9. jan 2019

@mariejenka ďakujem krásne aj za čas na spravicky a podporu

elizuella
28. dec 2019

@pepe2051 cau, tu pomoze iba spisat zoznam toho, co mas na sebe, svojom tele a dusi uprimne rada a opakovat si to, kym tym nebudes zit. Kazdy mame nieco pekne a menej pekne na svojom tele. Umarat sa nad nedokonalostami nema zmysel. Staci akceptovat, ze nemusim byt uplne dokonala. Vzdy ma kazdy co ponuknut.