Dvojročná dcérka si nechce dať odsať soplíky

martina772
12. nov 2017

Ahojte mamičky radte 🙂 dcérka má 2 roky a 2 mesiace. Chorá býva ozaj že zriedka akej už, tak väčšinou len soplíky, no ani za svet si ich nechce dať odsat. Strašne sa bojí vysávača, normalne až záchvat strachu chytí, nechcem jej nasilu, aby z toho nejakú traumu nemala. Najhoršie je, že ona sa bojí aj spreju - morskej vody, ani kvapky jej neviem dať, nič. Všetko odmieta. Vysvetľovanie ani hodinu keby som, tak nepomôže. Fúkať do vreckovky ešte vie len veľmi slabo. Ja už neviem ako na ňu

lula26
12. nov 2017

@martina772 už len trpezlivo učiť vyfúkať noštek do vreckovky. Veď je už dosť veľká.

siska53
12. nov 2017

@martina772 to je bezne,ze deti to neznasaju co my sme sa nabojovali! Tak sme malu naucili uz od 2r.fukat. Jasne,ze este obcas sme aj odsavali,len u nas sa musela naucit fukat skor,ako jej brat,lebo jej zvykla tiect krvicka a nie na konci nadchy,co byva aj u dospelych,ale aj normalne uprostred. Takze ked jej zacalz tiect a este mala sople,tak fukat prosto musela. Naucila sa to rychlo. Chce to len trenovat.

bosoriak
12. nov 2017

@martina772 Tak ja neviem, ja som sa svojich deti velmi nepytala, ani som nediskutovala o tom, ci ideme odsavat. Stacilo mi zopar neprespatych noci s najstarsou, aby som pochopila, ze kvoli soplom nebudem ziva matoha, nehovoriac o tom, ze dietatu tiez neprospeju prebdene a prekaslane noci, suche hrdlo a zapal stredneho ucha. Takze nebojujem, oznamim, ze ideme povysavat sople, pevne chytim, vysajem co najrychlejsie, kvapnem Nasivin a na 4 hodiny mame pokoj. Druhu noc uz zvycajne kazda spala celu noc bez potreby odsavania. Prve odsavanie bolo vzdy velmi zle - jacali ako paviany, ale kazdym dalsim to bolo lepsie. Prijemne to nie je, ale po par pouzitiach pochopili, ze to pomaha. Plakali stale, ale iba pocas odsavania, potom okamzite prestali.

Zas dieta nie je z cukru, traumu mat nebude. Skor jej tu traumu vyrabas tym, ze hodinu diskutujes, ci idete vysavat sople. Ak sa boji vysavaca, daj ho za privrete dvere a drz len hadicu. Ale zas aby mi dvojrocne dieta hovorilo, kedy sa ide striekat sprej do nosa a kedy sa davaju kvapky do nosa, to je trochu moc. Ty si mama, ty vies, ze jej to pomoze. Ak k tomu takto budes pristupovat, tak to budes mat vyrazne jednoduchsie.

My sme vzdy opakovali mantru "Musi to byt." a fungovalo to zazracne pri odsavani, umyvani zubov, pri odbere krvi u lekara, proste vsade kde treba prestat robit cirkus. odporucam.

tncka
12. nov 2017

@martina772 ked musi tak musi. A bez debaty. Cim skor si zvykne ze iste veci musi,tym lepsie.Ty si tam nato aby si oznamila ze ideme vysavat a nediskutovat. Proste to urobit. Traumu z vysavaca😂 to som este nepocula,asi ho velmi doma nepouzivas🙈. U nas sa nad tym ani nepozastavuje,proste poviem ze ideme tam a tam,krato poviem co sa ide diat(k lekarovi napr.),ona povie ze dobre a vybavene. Ziadne cirkusy. Ako si naucis tak mas😉

yanni
12. nov 2017

No ja neviem. Ja nediskutujem: To su veci, ktore sa musia. Ked si nevie sama vyfukat, tak musis vydrzat. nech vrieska kolko chce. To kde sme, aby mi dieta diktovalo, co je pre neho dobre a co nie.
My mame tiez 2 rocny (2 roky a 3 mesiace). Tiez enbyva chora ale zhodou okolnosti som tiez minuly tyzden vysavala. kazdy vecer. Vie sice uz davno aj sama fukat, ale aj po jeej vyfukani som este dost odsala. Nediskutujem. Zobrala vysavac a vysala. Tak isto kvapky. Ked nechce sprej, skus kvapatkove (napr Otrivin a myslim aj Olynth maju aj s kvapatkom, nie len sprej). Nasej napr. Nasivin nepomaha.
Vysaj, daj kvapky a bodka. To je uz rozumne dieta. Neviem, ci nechape, ze sa jej bude lepsie dychat. Tak ansa toto pochopila. A este som jej aj nosnu mast davala.

nikusssa
12. nov 2017

My sme mali ten isty problem vlastne stale dcerka protestuje a to ma uz 4 roky ale to nostek iba fuka ale pri liekoch vystraja strasne ... ked bola ale mala a museli sme odsat bolo vela placu a niekedy uz som na to ani sil nemala bojovat s nou ale musela , presne ako baby vyssie pisu ze o takych veciach sa nediskutuje, u nas pomohlo ked som jej povedala ze dobre ked nechce liecik odo mna pojdeme za doktorkou a da jej ho ona alebo v nemocnici pani sestricky to zabralo ...

ivuska36
12. nov 2017

baby a ako to vyriešiť. ked nechce papať kvapky/sirupy??? Ak ich nezje dobrovolne, dam striekačkou, ale potom to vygrcká ☹
inak, sprej do nosa je aj u nás s plačom, ale večer mu dám až ked zaspí a ani si to nevšimne 😉

katrin21
12. nov 2017

nasa ma len 20mes ale reve vzdy len prvy den.. ukazujeme, my si odsavame akoze, bavime sa, rehoceme, vselico skusame a ukazujem jej, co tam mala, ze to sme ako pekne dali von, ako je to super a tak.. afunguje to...
skus nech ju manzel prehovori, vyskusa s nou, niekedy je lepsie, ak to nerobi mama ....
SPray do nosa neni problem, to sa tiez hrame ze pss psss do nosteka a teda to ju bavi tiez... lebo ja streknem a smejem sa, ona to pochopi ako srandu, aj ked sa zatvari vselijako ale ja hned ze supeeeer a tlieskam a ona sa potom tiez tesi, mysli,ze to je paradna zabava potom... :D

a lieky mi nechcela donedavna.. ale to som uz tiez zmenila, dam do saločky kavovej sladky cajik ( inak ho nepije sladky ), dam napr. 4 lyzicky.. hovorim jej mnam mnaaaam a takto.. ked uz spala 4 -5, dam do toho kvapky,supnem do ust a nez sa staci spamatat a kysli zatvarit, tak uz mam pri ustach dalsiu lyzicku so sladkym cajikom, zalejeme a este dam par dalsich a tym padom to berie, ze to bol len omyl ta jedna lyzicka :D
na dalsi den uz poviem len " dame mnam mnam" a uz si sada a caka... :D proste robim s nou opicky, hry

janulik2008
12. nov 2017

u nas je tiez boj len vidi vysavac a uz senzory zapne 😀 ale u nas je to tak jedna malu drzi druha odsava a tretia ptm lutuje 😀 alebo aj odsava a ptm aj lutuje 😉 nediskutuj len vezmi a odsaj a ptm povedz uz je dobre ze vidis ani sople nemas ... my to pouzivane aj ked mala sa napr obliect nechce hlavne trz ze dame ciapku lebo budes chora a bude mama vysavat sople len ona je uz betarka lebo segra ju niekedy zlosti ze borka odsajeme sopliky a ja furt hovorim malej neboooj sa tak aj mala to opakuje 😀 alebo ked mala kasle naschval tak dame sirup a mala neboj saaa 😀
@ivuska36 v cajiku nevypije? neviem kolko ma rokov ale aj jaros ma trz taku pesnicku o doktorovi a liekoch 😉

martina772
autor
13. nov 2017

Ďakujem za rady ;)

jana_eyre
13. nov 2017

V chorobe nediskutujem, nasilu odsavam.. Starsi uz fukat vedia, najmladsiemu chytim ruky a hlavu a za par sekund je klud.. Nepoznam.dieta tore by odsavanie malo rado, ale inak to nejde.. Vzdy lepsie vydrzat par sekund placu ako zazivat zapal stredneho ucha napr..

Tak davam.aj lieky ktore nechutia, striekam smerom do lica nurofenovou striekackou a drzim hlavku kym neprehltne.. Nepogrcia sa tak, akoby sa streklo rovno do hrdla..

Pamatam si, ze ked prvy synprvy krat kaslal, alebo mal teplotu uz si nepamatam.. Ako som ho prehovarala nech si da sirup a on vsetko vyplul.. Ja som zufala volalasestre co mam robit 😁 a ona "chyt hlavu a daj nasilu" citila som sa vtedyako mucitel.. To ma potom preslo 😅

bosoriak
13. nov 2017

@ivuska36 sirupy u nas nebol problem, su sladke. Ak je toho vela, tak rozdelit davku na viac malych a zajest dacim sladkym. Kvapky podobne, systemom "musi to byt" a hotovo.
U nas sa neosvedcilo riedit alebo rozmiesat v caji napr. Ta chut je hnusna a radsej nech toho ma menej ako cely pohar.