Druhorodička v 39. rokoch

nella130
3. máj 2017

Ahojte.
Chcela by som vedieť vaše názory, prípadne ak viete niečo o tom od lekárov.
Prvé tehotenstvo skončilo missed abort v 24.tt.
Druhé bolo úspešné, mam krásnu dcérku, otehotnela som v 33 r.
Chcela by som ešte jedno avšak až možno o 2-3 roky a preto možno budem mať aj 39 kým porodim. Len mam obavy jednak kvôli prvému tehotenstvu a aj kvôli preeklampsii v druhom tehotenstve. Aby sa zas niečo nestalo alebo aby som zas nemusela ležať v nemocnici.
Čo poviete?

eeffka
3. máj 2017

@nella130 mam tento rok 40 a 2deti predstava ze by som bola tehotna ma desi 😀
ja osobne by som neriskovala a bola rada ze mas aspon to 1zdrave dieta. U mna uz 2tehotenstvo bolo oproti prvemu des, zdravotne som sa rosypala. prve 28 druhe 35.
Celkovo nie som zastanca neskorych tehotenstiev, este to ako tak pochopim u zien co maju 3-4dieta v 40ke, ze su proste rozbehnute a hlavne zdravotne 100% fit

meusicka
3. máj 2017

@nella130 pokial chces dalsie dieta, tak ja by som asi necakala ale nechala to plynut. cim vyssi vek, tym viac rizik. samozrejme ty sama poznas svoj zdravotny stav.
poznam maminu co nemohla mat deti, vzdali to a nakoniec 1 dieta rodila ako 41 rocna a druhe ako 43 rocna. zadarilo sa im, ked uz ani nemysleli, ze budu rodicmi.

ja som zastatnca toho, ze deti treba nie len porodit ale aj vychovat a ked odsuvame cas, tak sa zaroven oberame aj o ten cas, ktory potom mozeme s detmi stravit.

preco ches cakat 2-3 roky? kvoli vekovenmu rozdielu? ja mam doma 3 deti, starsia ma 8 a dvojicky maju 5. dve mensie sa dokazu spolu super pohrat, a ze je narocne mat 2 male deti naraz, to je pravda, ale na druhej strane to ma aj svoje vyhody.
ked dieta chcete tak radsej skor, lebo vyssim vekom prichadzaju komplikacie, poznam par, co maju dieta a ked chceli druhe tak sa im uz nezadarilo. cakala pritom , aby bol nejaky vekovy rozdiel a nakoniec to druhe dieta sa im splodit nedari.

dominika6
3. máj 2017

@nella130
vek nieje problém..
39 nieje veľa..ak bude tehotenstvo ok,nebudeš prvá ani posledná

bienennest
3. máj 2017

@nella130 Ahoj, rozhodnutie je na tebe a ake budes mat tehotenstvo ti nikdo nevie predpovedat. Sama si uz zazila, ze niekedy je tehotenstvo bezproblemove a inokedy ma uplne iny priebeh. Asi by som ale na tvojom mieste dlho necakala lebo je zname, ze pravdepodobnost roznych vyvojovych poruch u deticiek rastie so zvysujucim vekom matky. Takisto sa ku koncu reprodukcneho veku u zeny zvysuju sance na viacpocetne tehotenstvo, pretoze sa castejsie uvolnuju naraz aj 2 ci viacere vajicka v jednom cykluse.
Na druhej strane dnes uz nieje nic nezvycajneho, ze aj 40-rocne zeny po prvykrat otehotneju, takze aj to sa da. Samozrejme, cim je zena mladsia o tom ma vyssie sance na zdrave babatko a tiez viac sil sa onho starat ked sa vyskytnu problemy.
Ako som uz povedala, rozhodnut sa musis sama. Ak si si neista ohladom tvojho zdravotneho stavu, skus sa poradit aj s tvojim gynekologom.

janickacrazy
3. máj 2017

@nella130 Ja som mala prvé v 22, druhé v 33 a tretie v 39. Ja v tom nevidím nijaký problém. Mna tiež všetci strašili, ako to bude zvládať, že už som stará a podobné bludy. Moja skúsenosť je taká, že posledné tehu bolo úplne bez problémov (prvé som mala rizikové, ležala som v nemocke na udržiavaní 4 týždne), porod najlepší zo všetkých, zotavenie tiež najrýchlejšie, dieťa ukážkové dobručké. Podľa mna pomohlo moje psychické nastavenie, celé tehu som bola v pohode a tešila som sa na bábo a sama seba som presvedčila, že všetko zvládnem. Druhý den po návrate z porodnice som už varila, prala, bola som v pohode, všetci kukali a nechápali (mala som cisársky). Po prvom porode som sa spamatávala 3 mesiace, bola som hotová.

nella130
autor
3. máj 2017

@meusicka nie kvôli rozdielu ale kvôli financiám a bývaniu ☹

nella130
autor
3. máj 2017

@janickacrazy veď toto, vieš keď som mala problémy v 31 aj v 33 obávam sa co bude neskôr. Stratu ďalšieho dieťaťa by som.uz asi nezvládla.
@dominika6
Bojím sa že nebude

yanni
3. máj 2017

@nella130 Neboj sa. Ak si zdrava a vitalna, ak nemas nijake problemy, tak bude aj v tom veku vsetko OK. Treba myliet pozitivne. A tiez sa snaz tieto roky zit zdravo a mat vela pohybu. Clovek sice nikdy nevie, ale netreba sa bat.
Ja som copanu rodila ako 37,5 rocna. Vsetko bez problemov. Aj tehu a neskor. Teraz mam vyse 39 a keby nas uz nebolo vela, tak by som kludne este aj v tomto veku tehu a porod a aj staroslivost o dieta v pohode dala.

yanni
3. máj 2017

@janickacrazy Ja napodobne. Tiez mam copanu cisarsky, po dvoch dnoch som isla z nemocky domov a uplne normalne fungovala v domacnosti pri 4 detoch.

dominika6
3. máj 2017

@nella130 vieš lekár ti vždy povie že neodporúča aby sa sám chránil..riziko je tu vždy aj pri 20tničkách..je to iba na tebe..ak budeš oddychovať a dbať na svoje zdravie a riadiť sa pokynmi lekára,nieje dôvod neísť do toho..
a určite nie čakať 3 roky..

meusicka
3. máj 2017

@nella130 ber to tak, ked sme s muzom chceli 2 dieta, tak sme ani vo sne netusili, ze pocnem dvojicky? a ked mi dr. povedal, ze budu dve, bola som rada, ze lezim. muzovi som volala aby siel dnu, cakal na parkovisku. keby som mu bola povedala, ze cakam dvojicky nebol by veril. takto mu to povedal lekar. finacne to bolo tazke, naozaj bolo, ale kde mas zaruku, ci nahodou teiz nepocne s dvojicky. tym som chcela napisat, ze co sme boli tiez stale nastaveni na to, ze budeme mat 2 deticka, a nakoniec sme rodinka s 3 detmi, a nemenila by som, aj ked je to casto na prasky. byvanie sa da poriesit aj potom.

nie je dobre vsetko nejak planovat, nenadarmo sa hovori, clovek mieni a Pan boh meni.

poznam pary, co maju poriesene byvanie, detske izby by boli hned , ale tie deti nie su. radsej sa isty cas troska tiskat niekde, ale mat rodinku, ako mat velky byt a nemat v nom deticky. nie kazda z nas je plodna ako ceresna 😉

ale je to samozrejme na tebe a partnerovi ako sa rozhodnete, ci to skusite. vies, aj to skusanie zaberie isty cas

janickacrazy
3. máj 2017

@nella130 Každé tehotenstvo je iné a jedinečné, takže vobec problémy mať nemusíš. Ja som mala problémy najvačšie v 22 a aj prvý porod najhorší a to som bola mladučká a zdravá ako buk a v ideálnom veku na rodenie. Zato v 39 som bola ako rybička, prečo? Je to o psychike, musíš sa nastaviť nato, že všetko bude v poriadku. A tiež by som na vašom mieste išla do bába radšej hned, nikde nie je napísané že hned aj otehotnieš, može to kludne trvať aj ten rok-dva, kým sa vám vobec podarí. Bývanie sa dá poriešiť aj neskor, dieťa už neskor prísť nemusí.

17juraj17
3. máj 2017

@nella130 Pocitas dobre. Ked pojde mala do skolky tehotniet. To je fajn casovy odstup. Osobne by som sa toho drzal. No a co uz potom porobis ? 🙂 Vide nevide

sykorkauhliarka
3. máj 2017

nikde nemas zaruku ze tvoj zdravotny stav bude nadalej priznivy .....ja som mlada mame aj mlade babky...pod 50 a tie su rady ze odlozia vnuca a maju svoj klud...lebo maju take choroby co prichadzaju s vekom

lobic
3. máj 2017

Je to podla mna uhol pohlavu. Vek ako no mozno ho treba brat do uvahy ale tak niekomu to nevadi mat dieta aj takto neskoro. Mozno len kvoli tvojmu zdravotnemu stavu by som to konzultovala s lekarom a poradilasa, ci je vhodne mat dieta aj v takomto veku. Ale inak by som v tom problem nevidela

andreakg
3. máj 2017

@nella130 prvé dieťatko som mala v 34, a druhé sa "podarilo"až na 39,5a za seba môžem povedať že to druhé bolo viac v pohode ako to druhé, vôbec žiadne problémy.

nella130
autor
3. máj 2017

@andreakg a pri prvom si mala problémy?

andreakg
3. máj 2017

Áno,nizkonasadajuca placenta a skrátený krčok, takže som mala kľudovy režim

lacibo
6. máj 2017

nella130 tehotenstvo v 39 vôbec nemusí byť problémom..veľa záleží od celkovej kondície a psychického naladenia..ja som mala prvé v 21 / dcéra /, druhé v 26 / syn / a tretie teraz v 39 / dcéra/ a nemala som najmenší problém..dokonca pôrod super rýchly / len dve hoďky /..skôr zastávam názor, že je len veľmi málo komplikácií tehotenstva / zo všetkých, ktoré potenciálne môžu nastať /ktoré súvisia čisto iba s vyšším vekom..takže z tohto pohľadu je rizikové každé tehotenstvo😉