Chcem sa len vykecať..
Kvôli na prvý pohľad banálnemu ochoreniu (tieto jesenné virózy) to budú 3 týždne, čo budem PN. Avšak problém je, že som v skúšobnej dobe. Kolegynka mi volala, že v práci je dusná atmosféra kvôli môjmu chýbaniu, že sa to tam už všade nesie, kedy už prídem, ako si zadelia prácu. Nuž, a ja sa liečim preto tak dlho, lebo som ochorela práve v čase keď som si nebola istá, či nie som tehotná. Tak som sa liečila len tak prírodne. To nezaberalo, tak mi spočiatku dr. Nasadila slabšie atb kvôli prípadnému tehotenstvu No ani to nezaberalo a mne sa rozširovali zápaly, tak sa moja PN neustále preťahovala. Keď som zistila, že tehotná nie som, tak mi nasadila silnejšie atb a ponechala ďalší týždeň na PN.
Baby, som z toho smutná, nie som ani tehotná, chýbam v práci už tak dlho (asi nikto nechápe prečoa kvôli „obyčajným“ virózam tak dlho maródim), bojím sa vyhadzova, atmošky v práci, keď sa vrátim, smútok z toho, že bábätko nie je na ceste, aj keď na druhej strane, je to aj dobré, keďže som chorá...
ahoj, to ze si chora tak za to nemoze nikto, ak to v praci nechapu tak su to idioti 🙂 Ked je clovek chory ma lezat doma a nie zdrzovat sa v praci. Keby si prisla chora do prace a nakazila dalsich ludi to by sa im vobec nepacilo. Tak hlavu hore 🙂 Ja som sa dala tiez vypisat na Pn i napriek tomu, ze v praci je toho vela a ten stres mi prerasta cez hlavu, snazime sa otehotniet zatial bezuspesne ☹
A neboj ked sa vyzdravies urcite sa bejby podari 🙂
@verbe - no tri tyzdne mimo prace kvoli virozam je no - dost - chapem sefa aj kolegov, ze su nastvati, ved robia tvoju robotu. Ako pise lucinocka, antibiotika sa daju dobrat aj v praci, pit caj takisto, obviazat hrdlo takisto. Takze pokial neteplotujes, sup zajtra do prace. Sefovi povedz, ze si neni uplne fit, ale chcela si uz prijst, nenechavat vsetko na ostatnych - oceni to a da ti este chvilu pokoj.
Tri tyzdne sa chyba kvoli slepaku ci zapalu pluc, nie kvoli viroze 😕
keď sa na to necítiš, tak ostaň doma kľudne aj ďalší týždeň, pretože ako píše olilili, ak prídeš chorá medzi ľudí a nakazíš zvyšok kolektívu, tak neviem, či sa z toho bude niekto v práci tešiť 😅
je to tvoje zdravie a ak niečo zanedbáš, vráti sa ti to dvojnásobne...aj keď je to teraz len "obyčajná" viróza...
@anjelicek26 nie je práca ako práca...nie každý si môže dovoliť sedieť s obviazaným hrdlom, popíjať čajíky... a behať každých 10min z toho na wc...
anjelicek, napísala som to nedostatočne. Tie virózy sa pretiahli do viacerých nepríjemných zápalov. Nevybrala som si to sama. Ver mi, že byť 3 týždne zavretá medzi štyrmi stenami nie je vec vôle, ale nutnosti.
nechcela som tu dopodrobna písať svoje diagnózy, predsa len nejakú anonymitu by som si rada ponechala🙂
ako uprimne treba sa pozriet aj na druhu stranu ze ta praca na ktoru ta prijali sa sama neurobi a niekto to musi uz tri tyzdne tahat za teba a to tiez veru nie je med lizat... /a najma ak je to niekto kto uz ma deti a pod a tiez sa ponahla domov... a pod./
myslim ze je za tejto situacie velmi realna situacia s rozviazanim pracovneho pomeru v skusobnej dobe.... tak sa na to radsej priprav... rovnako na to ze nebudes medzi kolegami co tahali za teba velmi in /ako da sa pochopit taka marodka ak ide o zavazne ochorenie ale toto je ina situacia zjavne/
inak nechapem preco ti ak sa zvazovalo tehotenstvo neurobil hned hcg test z krvi /vysledky su do hodiny/ a videli by ci si tehotna ci nie a podla toho davali liecbu....
maznacik- pretože choroba vypukla v čase pár dní od prípadného oplodnenia, a to sa ešte nedá zistiť, preto som musela čakať na meštruáciu.
čo je podľa teba závažné ochorenie? Hovorím, že tu nechcem písať svoje diagnózy kvôli anonymite.
Viem, pripravujem sa na všetko. Tie prvé dva týždne to beriem, že som chýbala, nebola som schopná práce, od bolestí som nemohla spať atď. Total vyradená len tak prežívať z hodiny na hodinu, nie to ešte pracovať.
Len ma zarazilo, že mi dr. dala ešte ten 3. týždeň, keď som sa už cítila lepšie, aj pracovať by som bola schopnejšia. A ja som ju poslušne počúvla a nechala sa vypísať s tým, že mi povedala, že áno, PN pokračuje, pokiaľ sa potom nechcem liečiť 2x toľko. tak ja už neviem, už je to teraz zbytočné hovoriť, čo som mala alebo nemala urobiť.
@verbe no tak minimalne je slusne si odkomunikovat predpokladanu dobu PN v praci s nadriadenym... a tiez velmi zavisi aj na druhu tvojej prace a na tom ako sa to cele delilo medzi kolegov...
co sa tyka k zavaznosti diagnoz a k neschopnosti pracovat tak ja neviem ja mam na to iny meter... /mozno extremny/ mozem ti napisat akurat k tomu ako je to u nas... ja pracujem popri RD /mam teda dve prace jedna je pre neziskovku druha je v oblasti IT je to projektovo orientovane/ u nas teda sa projekt musi odovzdat k tomu terminu ... a prosto sa maka lebo inak sa to neda vyfakturovat a nebudu peniazky na hypo jedlo a pod...
za posledne 4/slovom styri/ tyzdne som absolvovala operaciu prsnika na onkologii, sprevadzala som dceru pri planovanej operacii mandli a syna pri hospitalizacii kvoli aftoznej stomatitide ... a pri tejto som schytala ja pasovy opar ... v nemocke som mala so sebou notas ... lebo prosto trebalo nieco dokoncit... rovnako domacnost, varenie a tak nic mi neutieklo ani sa same nespravilo.... prosto ten chod domacnosti bolo treba zabezpecit aj ked som sa citila blbo...
ale toto je vsetko strasne subjektivne.... isto sa na to inak pozeraju viacdetne maminy... ktore nemaju ten luxus ochoriet a pod.. a inak sa pozeraju ini...
v kazdom pripade sa realne priprav na moznost vypovede v skusobnej dobe... osobne z pozicie cloveka ktory zabezpecuje ludi na projekt ti mozem povedat ze ja by som to spravila lebo je u teba velka pravdepodobnost ze ak sa ti podari otehotniet tak uz nenastupis vobec... a zamestnavatel potrebuje ludi co pracuju ... to je realita...
@verbe no nezávideniahodná situácia - zvlášť keď si vo firme nová a v skúšobnej lehote, no zostáva ti len dúfať, že šéf nevyrieši túto dusnú atmosféru tým, že prijme nového človeka a ty dostaneš v rámci skúšobnej lehoty výpoveď.
na jednej strane ťa chápem, si chorá, možno sa ledva postavíš z postele, takže sa chceš z choroby poriadne dostať (zvlášť keď rozmýšľaš nad otehotnením), tiež to nie je príjemné kolegom, keď do práce prídeš ako bacilonosič.. ale určite im nie je príjemné ani to, že musia ťahať za teba. tiež som teraz cca dva týždne ťahala za kolegyňu, najskôr bola na služobnej ceste, z ktorej sa vrátila pekne chorá, no a koniec mesiaca sme tu mali naozaj, ale naozaj perný, tak som tiež bola občas nasršená, že kedy sa už vráti??? lebo tým, že som ťahala aj za ňu, som bola neskutočne unavená, samozrejme dlhšie v práci, potom bleskovo nákupy, do škôlky po malého, a doma šťastná, že si môžem na chvíľočku v kľude sadnúť. ešteže mi manžel s malým a v domácnosti pomáha, inak by som asi bola PN už aj ja.
čo dodať.. už len, aby si bola čím skôr v poriadku, a mohla sa vrátiť do práce.
Pripravujem sa na výpoveď, to je jasné. Som s tým aj pomerne zmierená.
Keby v tom nebola tá možnosť, že som tehotná, tak budiš, idem do práce aj skôr, určite by som sa aj skôr vyliečila silnými liekmi, menej by mi záležalo na tom, či som tip-top po zdravotnej stránke, mala by som to viac na háku, ale neviem, jednoducho neviem byť voči svojmu zdraviu taká ľahostajná, keď tam bola vždy tá možnosť, že nejde LEN o MOJE zdravie...A keď stále túžim po bábätku...
Preto som myslela, že na tejto stránke ma mamičky skôr pochopia a možno aj povzbudia (ďakujem tým, ktorým sa to podarilo). Nie je mi dobre, keď som celý deň sama a zavretá a nútená o tom všetkom tak pochmúrne premýšľať.
Je to ťažké, skĺbiť potrebu a nutnosť pracovať a zároveň neignorovať to biologické tik-tak.
@verbe zdravie prvorade vrat sa do prace fit, AK je to seriozny zamestnavatel pochopi, ak nie bude vypoved a co? najdes inu pracu
@verbe neviem kolko mas rokov ale babo pride ked budes prirpavena, teraz by to ani nebolo dobre, virozy su pre babo nebezpecne. pozri my sme sa o mimi snazili dva roky, a potom jedneho krasneho dna // a to uz som na to kaslala, neriesila som ze chem mimi, nasla som si ine radosti a prišlo
Nepracujem vo firme, nejde o prácu, kde ma tlačia termíny alebo výkon, skôr tam ide o moju výpomoc a viac zamakať treba najmä vtedy, keď je väčší počet, povedzme klientov (nechcem byť príliš priama a písať o akú prácu ide), čo v dobe mojej neprítomnosti bol paradoxne nižší (možno som časť z nich aj sama nakazila, keď som bola jeden deň v čase začínajúcej choroby v práci). Akurát teraz, posledné dni sa začínal zvyšovať, z čoho vznikalo dusno.
Ja chápem aj šéfov, aj kolegyne, že z toho majú nervy (keby som ich nechápala, bolo by mi to jedno a v pohodičke by som si "vysedávala" na maródke), oni mi aj dosť vychádzali v ústrety v čase keď som začínala. Naozaj, to im nemôžem uprieť. Preto mi je to aj ľúto, že som ich svojím spôsobom "sklamala" (aj keď úplne nechtiac a nedobrovoľne). Chorobu si človek nevyberá podľa toho, ako sa mu hodí (čo sa o čerpaní PN nedá vždy povedať, všakže). Lenže ja som bola chorá a poctivo som sa liečila, nechodila som po vonku (ak nerátam návštevy dr.), a naozaj v tom hralo veľmi významnú úlohu to možné tehotenstvo. Nie je to vôbec príjemné chcieť sa čo najskôr vyzdravieť a zároveň vkuse pozerať na to, čo si môžem vziať a čo by mohlo byť pre plod nebezpečné. A ostávať na jednom bode, ba ešte aj pozerať sa na zhoršujúci sa zdravotný stav, lebo mám pred sebou neustály výkričník.
A to sme ešte pred nedávnom s manželom chceli taký rok počkať s tehotenstvom. No ono sa to nejak zmenilo a mi by sme bábätko prijali aj teraz. Možno sa vám to niektorým zdá neférové voči šéfom alebo nezodpovedné alebo čo ja viem aké ešte. Ale tie ženy, čo po bábätku túžia, vedia, aké je to silné, keď tá túžba príde a čo spôsobuje predstava dlhého čakania. Ale čo som mala šéfov oboznámiť so zmenou nášho plánu (áno, pýtali sa ma to na pohovore), že tak viete čo, my sme si to rozmysleli, chceli by sme dieťa aj teraz, nie až o rok, čo vy na to, môžeme?
je to komplikované, ale ako píšete, taký je život.
@cigaretka5 , viem, máme čas, veď sa ani nesnažíme dlho (aj keď ja by som to skôr nazvala, že sme otvorení pre bábo, než snažením), sme ešte mladí. A zase, mám aj nejaké zdravotné problémy (nízka sliznica maternice), preto sa bojím odkladania materstva a chcem tento problém riešiť hneď. Vieš, veď ja som pred svadbou úplne normálne žila v tom, že rok počkáme, no potom akoby uťal. Keď sme sa milovali aj v plodných dňoch a prišla ms, tak som sa neubránila sklamaniu, spočiatku, po prvom mesiaci len tak s humorom, že škoda, že to nevyšlo na 1.krát, lenže potom bolo sklamanie už nie také úsmevné.
A tie virózy budú aj v januári, februári, možno marci. A keď si v apríli povieme, že by teda mohol byť čas, tak čo..ako píšem, nie som na tom zdravotne nezávadne, tak sa to nedá len tak povedať, tento mesiac už ideme na to a ono to príde. Hm.
citat
maznacik- pretože choroba vypukla v čase pár dní od prípadného oplodnenia, a to sa ešte nedá zistiť, preto som musela čakať na meštruáciu.
@verbe moja ak ti mozem uprimne poradit tak k snazeniu takto nepristupuj si mlada snazite sa len velmi kratucko podla tvojich slov a vazne by som este nerieisla ci soma lebo nie som par dni od poh. styku tehotna alebo nie... a nepodriadovala tomu vsetko /ci uz liecbu choroby, nosenie nakupov a pod./
fakt je toto bludny kruh.... a jedine co ti moze priniest je stres a tym aj tazsie otehotnenie... ste v zaciatkoch ... ked chces zacnis i davat kys. listovu a nejake tie kvapky na vysku sliznice .... ale fakt neries tehotnestvo kym ti menzes nemeska alebo nemas pozitivny test.... lebo je to kontraproduktivne...
paradoxne viacero kociek co nemohli otehotniet otehotnelo az ked zmenilo pracu alebo ich prosto pohltilo nieco ine a nemali cas riesit ci ich dolu pichlo alebo zabolelo prso...
virozy a stresy budu stale to sa neda pred tym zavriet do vakua ale prvorada na otehotnenie je psychicka pohoda ... a nie stres ci ano ci nie...
@verbe na tieto veci sa zamestnavatel nesmie pytat pri pohovore, ze ci planujete dieta ci neplanujete, je to jedine vec zeny a jej partnera, ale aj tak to niektori robia
co sa tyka tvojej marodky, tiez by som to asi nepochopila co robis tak dlho na PN ked mas virozu, zalezi naozaj na zdravotnom stave, ak si bola uz na 3 tyzden fit, mohla si povedat lekarke, ze uz chces ist do prace, lekar nie je ten co nuti cloveka byt na PN..mna sa tiez moja pyta ci chcem, alebo nechcem PN, bolo uz aj tak, ze som si polezala 2 dni a potom som hned isla do prace.. ked mas vycitky je jasne, ze to nie je s kostolnym poriadkom 🙂
neviem, mne vzdy zalezalo aj na tom, ze ked je clovek na PN tak aj vyplata je mizerna, uz aj kvoli tomu sa oplati porozmyslat..ale zas ber to s nadlhadom, tebe je dolezitejsie teraz nieco ine a ja to neodsudzujem, len z cakania na dieta, ze "co ked" sa praca sama neurobi, ani vyplata na ucet nepribudne, ucty treba platit
@verbe ja sa tiez priklanam k nazorom, ze to tehotenstvo prilis riesis. ja som to tiez zazila, ze som stale riesila, ze 'co ked som tehotna'...bolo to normalne psycho a nie je to v poriadku. otehotnela som, az ked som to prestala riesit a rozoslala ziadosti o zamestnanie, ani sme sa ten mesiac nesnazili, len tak spontanne,asi 2x za cele plodne dni a zostala som tehu. ja viem, co je to tuzba po dietatku, ale zial, nic v zivote nie je systemom, ze teraz chcem a hotovo. To je trochu take detinske 😖...na tvojom mieste idem spat do prace a zijem si normalny zivot bez pozorovania a bez 'co ked som tehu'. Ak aj budes tehotna a budes brat lieky, tak sa nic nestane, ved budes tehotna tak mozno 2-3 tyzdne, kym to nezistis a to sa nic nestane a ak sa stane, tak sa tak stane preto lebo to tak malo byt a nijak to neovplyvnis. ja som v case snazenia chodila aj na skakave cvicenia, aj do posilnovne...ak sa ma babo uchytit, tak sa uchyti, neboj.
Ale ak si mozes dovolit nepracovat, tak zostan doma, daj sa zdravotne do poriadku a pracujte na babatku, aj tak sa da, ak tak velmi chcete babatko hned teraz, ale potom treba ferovo odist z prace, nech si najdu niekoho ineho.
@verbe ziadna robota za to nestoji, ja som tahala 7 dni v tyzdni chora a tehotna..a nakoniec to aj tak skoncilo..ale ked ti je lepsie, tak sa vrat , ATB doberies aj popri robote.. ak je teda ta praca taka dobra, ze nechces o nu prist..