Dedí sa gén BRCA1 po materskej aj otcovskej línii?

lenkaalenka
13. júl 2019

Ahojte, chcela by som sa opýtať tých, ktoré majú prehľad v týchto veciach, či sa gén BRCA1- preddispozícia pre vznik nádoru na ženských orgánoch prenáša iba po materskej línii alebo aj po otcovskej.Teda ak u svokry zistili tento gén, môže sa preniesť aj na deti? Ďakujem.

fialka1318
13. júl 2019

@lenkaalenka ahoj neviem ci ti odpoviem dobre na otazku ale nasla som na stranke len toto 🙂 -
,,Muži aj ženy, ktorí zdedia chybnú mutáciu BRCA1 alebo BRCA2, bez ohľadu na to, či sami ochoreli na rakovinu, môžu odovzdať mutácie na svojich synov a dcéry. Každé dieťa má 50 percentnú pravdepodobnosť, že zdedí mutáciu niektorého z rodičov.
Ak je test u jedinca pozitívny, bude to znamenať, že každý z jeho súrodencov má 50 percentnú pravdepodobnosť, že zdedili taktiež túto mutáciu.´´
-cize asi podla toho to svokra mohla odovzdat svojmu synovi je to az 50% sanca a on ak ma ten gen to kludne moze ale nemusi odovzdat aj synovi alebo dcere :( ale nemusia na rakovinu ochoriet co som citala ze sa to vobec nemusi nijak prejavit..dufam ze som pomohla aspon trocha..asi by bolo najlepsie keby siel na vysetrenie aj manzel a vtedy budes vediet ze ci sa to mohlo z neho preniest na deti
-len hodnotim podla toho co som sa docitala, nie som lekar

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkoe
13. júl 2019

@peter952 akoto, ze pri tvojom prispevku je vystrazny ramik, v ktorom je napisane, ze si nedoveryhodny? To som este pri ziadnom uzivatelovi nevidela...Pisem Ti to preto, aby si vedel, co sa pri tvojom prispevku ukaze.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkoe
13. júl 2019

@peter952 ahaaa, no tiez si myslim svoje o ockovani. Ale radsej sem teda, co si o ockovani myslim teda nenapisem 😄. Aby mi nedali ramcek o nedoveryhodnosti.

goldana
13. júl 2019

@lenkaalenka ja som toto riešila minulý rok. Tento gén sa nazýca aj génom Angeliny Jonie. Ak ho zdedí dcéra (50:50), má 80% pravdepodobnosť, že dostane rakovinu prsníka a 40% pravdepodobnosť na rakovinu vaječníkov. U mužov sa tento gén prejaví napr. rakovinou prostaty, hrdla, hrubého čreva, čiže rôzne (ťažšia prevencia). Možno to svokre lekári nepovedali (drahé testy), ale ak je ona nositeľkou tohto génu, majú jej potomkovia nárok na bezplatné genetické vyšetrenie tohto génu. Ja som ho absolvovala. Výsledky budú do cca 3 týždňov, keďže už vedia, ktorý gén je to a ktorý axión génu (1-34) je poškodený. Pokiaľ muž tento gén nezdedil, je 0% pravdepodobnosť prenosu na deti, v opačnom prípade 50:50.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
goldana
14. júl 2019

@peter952 verte si čomu chcete, vaša vec. Ja vám vaše názory neberiem. Ja vidím, ako rakovina ide celou našou rodovou líniou, a už vďaka pokročilej vede vieme prečo. Mňa nevedecke poznatky absolutne nezaujímajú.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
goldana
14. júl 2019

@peter952 pane, mňa vaše názory nezaujímajú, venujte sa odpovedi zadávateľke otázky, nespamujte to tu reakciami na moju vlastnú skúsenosť. Bežte si prosím honiť vaše ego inde.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz