Dá sa otehotnieť so syndrómom polycystických vaječníkov?

budemmaminka
1. máj 2015

Ahojte baby, chcem Vás poprosit o akekolvek skusensoti, rady, viem ze je tu toho neurekom uz soms a snazila par stranok prelistovat a vcera som sedela nad kadejakymi forami a clankami o tomto probleme asi 3 hodiny.vcera soms a vratila od lekarky s tym zr mam syndrom polyc.vajecnikov.totalna rana pre mna.snazime sa s manzelom o babtko isce iba 3 mesiace, hlavyn dovod preco som tam vsak isla bolo ze uz od februara nemam kramy, minuly rok 2014 sm menzes mavala sice s meskanim ale normalne, tento rok som uz nedostala v januari som bola na vyvolavacke, prisiel vo februari a od vtedy nic.lekarka navrhla aby som v pondelok prisla va vyvolavaciu injekcia po nej by mrcha mala prist a ked pride zacneme s liecbouCLOSTILBEGYDOM plus odporucila mi kupit si v lekarni INOFOLIC.chcems a spytat baby mate s tymito liekmi skusenosti a je nejaka sanca s douto diagnozou otehotniet?uz som tu ttoho pocitala vela a pravdupovediac pozivivnych odpovedi bolo iba malicko, vacsina zien pise ze sa snazia uz roky a stlae nic alebo ked sa podarilo potratili, neiktore aj viacnasobne.som z toho zufala, nechapem z coho to mozem mat, obezina niesom, nefacim, v rodine to nemame....za akekolvek rady a skusensoti ci pozitivne tak aj negativne budem velmi povdacna.prajem vam krasny den

monica585
1. máj 2015

@budemmaminka ahoj ja som menzes nemala 8 mesiacov. Potom mi lekarka v CAR nasadila duphaston na 3 mesiace a ja som si na posledny mesiac znova naordinovala inofolic lebo pred tym som ho neuzivala nejako pravidelne. 4. cyklus folikul krasne ukazkovo dozrety, co pred tym som nemala ziadne. Teraz uzivam len inofolic tak uvidime ci za par dni pride znova ovu. Takze inofolic vrelo odporucam.

budemmaminka
autor
1. máj 2015

@monica585 tak drzim palce aby ovulka prisla.to si ma potesila, hned zajtra si inofolic pojdem teda kupit, dufam ze pomoze aj mne

stellamaris
1. máj 2015

@budemmaminka ano,da sa otehotniet s touto diagnozou.Ked nemas mrchu,treba urobit vysetrenie krvi,ake hodnoty hormonov mas.Treba skusit zmenit zivotospravu,upravit stravu,doplnit vitaminy,vyskusat prirodne pripravky alebo lieky.Pco sa neda vyliecit,ale da sa zdravotny stav upravit natolko,ze mozes otehotniet. 😉
Mne mrcha vynechala cely rok.Zacala som zhanat informacie a rady,schudla som,brala metformin,vitaminy a podaril sa moj syn 🙂 Aktualne sa podrobujem stimulacii na IVF,na ktore ideme z dovodu manzelovej diagnozy,nie mojho pco 😉

majkalabka
1. máj 2015

Ahoj 🙂 jasné, že sa dá s podporou liekov a hormónov. ja som mala tiež PCO a veľmi dobre som reagovala na liečbu. Len to chce trošku trpezlivosti a času, lebo ja som chodila k dr ako na klavír, čo sme stále merali folikuly , či sú už vhodné na vyvolanie ovulácie. Užívala som aj INOFOLIC na odporúčanie dr, ale to je len ako doplnok, ako napríklad tehotenské vitamíny, čo sa berú, ale samostatne to ovuláciu asi neupraví. 🙂 takže neboj, určite sa to podarí. my máme pomaly 9 mesačného syna

miskoskulko
1. máj 2015

Ja som vyskusala cinsku medicinu...Monika Křekova je skvela 🙂 predtym posobila v terramedice a teraz je v medante...brala som len caje,co mi predpisala a dala vyrobit v ich prevadzke...vsetko podla vysetreni,ktore robi...nebrala som ziadne hormony,cisto len tie caje...upravil sa mi menzes,rozne ine tazkosti a ani neviem ako a otehotnela som a to som bola mesiac pred otehotnenim u lekara a ziadna folikula nebola...vraj druhy stupen neplodnosti...sama Monika mi vravela,ze nemam pocuvat lekara,ze ona by bola na mojom mieste uz v strehu 😀 nebrala som to vazne :-P v podstate som si myslela,ze sa este nacakam,kedze som dva roky nemohla otehotniet...tie caje som u nich brala cca rok...lenze na upravu menzesu omnoho kratsie...kedze som riesila ine veci a nedalo sa riesit vsetko naraz...upravila som podla Moniky jedalnicek a cca do styroch mesiacov,ani si nepamatam presne sa mi veci upravili...mozno aj za kratsi cas...ospravedlnujem sa,naozaj si to presne nepamatam...keby riesim len toto,tak to viem iste,ale od zaciatku som riesila rozne zdr.problemi...ale ten cas je asi u kazdeho individualny...uprimne som si myslela,ze upravime menzes a vzdala som sa myslie ky,ze budem niekedy mamou...proste som to brala tak,ze mi to nie je sudene a presne potom,co som to uz neriesila,tak sa podarilo 🙂
Drzim palce 🙂

budemmaminka
autor
1. máj 2015

@miskoskulko to znie zaujimavo urcite velmi pekne dakujem za radu pozistujem si aj o tom nejake veci.
boze baby dakujem vam za skusensoti, celkom ste ma ukludnili, asi treba fakt iba vydrzat nevesat hlavu a len skusat, samozrejme liecbu zacinam od pondelka tak som cela zvedava.....drzte mi palce...a etse jedna vec by ma zaujimala...za posledne 2 roky som pribrala 10kg, nemam nadvahu, vazim 65 kg,som taka plnostihla predtym som mala 55 ale bola som az velmi chuda, tych 10 kil sa na mna nabralo tak postupne a rozmiesnili sa vsade..avsak z aposledny rok sa pokusam zhodit aspon5 aj cvicim aj sa zdravo stravujem avsak stale nic z tej 65 sa nepohnem a dokonca posledny mesiac som za kilo dve pribrala, tak b y ma zaujimalo ci aj toto moze mat s diagnozou nieco spolocne ze sa mi nedaju tie kila zhodit?mozno je to blbost ale napadlo ma to

miskoskulko
2. máj 2015

@budemmaminka nie je za co a ano...aj a vaha moze za tieto veci...hormony si robia svoje...ja som mala zase podvahu...jedla som cokolvek a nepribrala som...ked som otehotnela som mala 47kg pri 170cm...pocas prveho trimestra som schudla na 44kg...potom som zacala priberat...na konci som mala takmer 60kg...z porodnice som odchadzala ako 54kg...skoro rok po porode mam 49kg,ale stale lepsie ako som mavala vahu...stale dojcim,jem co mi chuti,samozrejme zdravsie,nie len same sladkosti ako sa mi ziada 😀
Ked som mala tak malinko kg,necitila som sa dobre...najlepsie mi bolo,ked som mala 55kg...aj som sa citila byt taka krajsia 🙂 snad sa mi podari mat este niekedy taku vahu...cely zivot som bola chuda a nepocuvala som nic ine,len nech jem a pritom som vzdy jedla viac ako ine osoby okolo mna a az neverili,kolko som schopna zjest...proste mam rychle spalovanie a to ani nesportujem...ak by si sa vybrala tou cinskou metodou,inak by pri Tebe riesili cely zdr.stav...
Nech si sa rozhodla akokolvek,drzim palce,pozitivne myslenie,neriesit to v sebe kazdy den,nechat tomu volny priebeh 😉

budemmaminka
autor
2. máj 2015

@miskoskulko dakujem ti moja za radu, si strasne zlata, ja som aj z toho bola uz zufala cely zivot som mala chudu postavu obleikala som hocico a za posledny rok uz len take vacsie cisla a vsetci mi vravia ze ako priberam apytaju sa ma ci uz som tehotna, je to na nervy...tak aspon uz viem ze to moze byt tymto.inak vrim ti aj prilisna stihlost je niekedy na nervy ahlavne tie blbe otazky vsektych ludi....dakujem ti za povzbudenie a chcem sa este spytat ked tieto veci riesisi cez cinsku medicinu mozes to kombinovat s hormonalnou liecbou asi nie ze?to by sa malo bud jedno alebo druhe predpokladam, krasny den prajem 🙂

miskoskulko
2. máj 2015

@budemmaminka 🙂 rado sa stalo 🙂 v prvom rade sa zacni mat rada,taka aka si...neries okolie...zacni ako keby od seba...ja som zmenila satnik ako som schudla,nosila som veci,kde vynikla postava a ludia prestali komentovat chudost a pocuvala som aka som pekna 😀 az mi to bolo smiesne...povedala som si,ze ked mam takuto telesnu schranku,tak som za nu vdacna a lubim sa 😉
Jasne,hormony robia vselico s telom...vysadila som podla rad Moniky kuracie maso,sladkosti,sladke vody,pila som nejaky cas prevarenu vodu s citronom,zacala som sa lepsie citit,mala som viac energie...aj biele pecivo islo prec...niekedy som mala pocit,ze mi asi zakazala vsetko jest 😀 ale nasla som rozne kase nominal,ktore som ochutila ovocim a to som si dala miesto sladkosti...
Neviem Ti poradit,ci by si mala brat len jednu liecbu...ja som zastanca,ze tradicna medicina by sa mala spojit s alternativnou...keby spolupracuju,bolo by to lepsie...
Ja som mala tiez navrh nabehnut na hormonalnu liecbu...odmietla som...proste som to tak nechcela...hladala som ine moznosti...bola som rozhodnuta,ze by som nesla ani na umele oplodnenie...proste som nechcela ist proti prirode...nebola som s tym stotoznena...ako som nabehla na ine stravovanie ako som mala zauzivane,bala som sa,ze este viac schudnem...nechudla som,ale bolo vidiet,ze telo sa ocistuje...zmenila sa mi kvalita vlasov,plet,stolica,nebyvala som tak nervozna ako inokedy,nebola som unavena,viac som sa smiala...
Po otehotneni som bola u lekara,ked som bola v siedmom tyzdni a sam mi povedal,ze teda toto by necakal a aj pre neho je to zahada,ale niekedy nedokazu ani lekari vsetko a priroda si to nejak zariadi...bol z toho prekvapeny 🙂 a my tiez 😀 my sme uz ani neocakavali,ze niekedy otehotniem...u mna prebehla cca dvakrat doroka ovulacia...robila som si testy cez rok,potom uz vobec nie...nechala som to tak...
Takze Ti naozaj neviem poradit,co ist len na jednu formu liecby...to by si sa mala poradit napr.s Monikou...ja som len vedela,ze hormony do seba davat nechcem a ked to bude mat prist,tak to pride a ak nie,tak nie a zamerala som sa na ine veci...samozrejme to nebolo zo dna na den...dlho som to v sebe riesila...ako zene mi to jedno hned nebolo,ze by som nemala mat dieta,deti...ale casom som sa zmierila aj s tym,ze ked to proste nema prist,tak to nepride a aj ked su moznosti,nechcela som zachadzat az tak daleko...to co je pre mna daleko,nemusi byt pre inu zenu 🙂
Takze som Ti teraz asi nepomohla,ale ak sa rozhodnes akokolvek,drzim palce,bude dobre 🙂 ja si vzdy hovorim,ze vsetko je tak ako ma byt 🙂

lenuska1009
2. máj 2015

@budemmaminka Ahoj, je to môj prvý príspevok na MK, ale predsa sa podelím sa o moju skúsenosť 🙂 Mám 22 - Myslím, že som mala priemernú postavu, ani vyšportovaná ani obézna. Športovala som reakrečne od malička, jedla som pomerne zdravo.
Po vysadení antiky som nemala kramy takmer 3 roky ( ak prišli tak veľmi ojedinele) duphaston nezabral, tak mi pred rokom endokrinologička na základe hormonálneho profilu diagnostikovala PCO s inzulinovou rezistenciou. Po odberoch krvi mi predpísala metformin, krámy prišli častejšie, ale tiež to nebola žiadna sláva. Užívala som ho takmer rok, až kým mi neprišiel úplne zbytočný. Dala mi aj vzorky INOFOLIC, ale nejak intuitívne som ich odmietla užívať.
Samozrejme na začiatku liečby som veľa googlila a čítala fóra, je to ta najhoršia vec, ktorú môžeš pre svoju psychiku spraviť! Áno, aj mňa desili predstavy, že nikdy nebudem mať deti, ale potom som to brala ako osud. Miestami som sa tešila, že ušetrím na kondómoch :D Brala som to ako fakt, nie ako tragédiu. Možno som ešte príliš mladá, takže som sa tak nesnažilkovala, (ako poniektoré členky MK), nemerala teplotu, neužívala nejaké doplnky stravy, nerobila naivné tehotenské testy a pod.
A teraz? som momentálne v 13tt, musím zaklopať všetko ide tak ako má! Verím, že to tak aj ostane 🙂
Dozvedela som sa to v 8 týždni, keď som šla k lekárke s bolesťami pŕs ( to, že som nemala krámy bolo bezpredmetné). Čiže absolútne nečakané, neplánované, maximálne prirodzené, bez akýchkoľvek zásahov lekárov, bylinkárov, životných zmien, stimulácií a pod. Neviem či to nazvať zázrakom, osudom, náhodou, vyššou silou alebo čim, ale stalo sa 🙂 Úplne spontánne. Podľa mňa základ úspechu je netlačiť na pílu a nechať vecí plynúť, ono to väčšinou príde, keď človek najmenej čaká ;)

Keby si chcela ešte nejaké info tak správa. Môžem ti darovať inofolic, ešte stále ho mám na poličke.

nika234
3. máj 2015

@lenuska1009 ahoj chcem sa opytat ty si otehotnela aj ked si nemala ms? Tiez mam pco a citam kadejake fora a neviem co este.asi mas pravdu ze netreba na to mysliet ale nie vzdy sa to da.... Velmi tuzim po babatku a niekedy mi z toho uz sibe 😉

lenuska1009
3. máj 2015

Mala som ju velmi nepravidelnu, poslednu v januari a predtym dakedy v oktobri cize nedali sa urcovat nejake plodne dni alebo co..tehotensky test som si robila naposledy,ked som mala 17nast :D osobne sa v tych snazilkovych metodach nevyznam, vazne to prislo ako blesk z jasneho neba ;)

nika234
3. máj 2015

@lenuska1009 tak to ti gratulujem 🙂 a nech ste zdravi.dufam ze nam sa tiez coskoro zadari.my sa snazime od marca a uz som kadeco brala a teraz berem duphason ale chcem si este kupit inofolic a uvidime ci sa zadari

dai
3. máj 2015

@budemmaminka ahoj. - mam pco - cysty mi boli laparoskopicky odstranene v 22och rpkoch s tym ze som bola upozornena nato ze mozno nikdy n3budem mat deti... prave som 3ti krat tehotna, po vysadeni antikoncepcie som vzdy do 2-3och mesiacov otehotnela...

budemmaminka
autor
5. máj 2015

baby dakujem vam velmi pekne za vase skusenosti a rady, ani si neviete predstavit ako mi to pomohlo a povzbudilo, prajem vam veela zdravicka a spokojnosti do zivota 🙂

lucinkaboz
5. máj 2015

ja som mavala zapaly ,endometrioznu cystu, nie endometriozu
lekar mi povedal ze sa to zvykne vracať, nenasadili mi hormony po operácii,ani som nikdy antikoncepciu nebrala
8 rokov po opercáie nemám cysty nemám zapaly,uzivala som dlhodobo wobenzym a hlivu ustricovu,problemy uz nemám
antikoncepcia vam ulavi len naoko,no v postate vas rozhádže

snapi
6. máj 2015

@budemmaminka tiež mám PCO. Doktor mi vravel, že bude problém otehotnieť, ale nebude to nemožné. Hovoril mi niečo o nejakých tabletkách. Ja som však mala veľmi veľkú nadváhu, tiež som sa nevedela pohnúť dlho s váhou smerom dolu aj keď som športovala a zdravo jedla. Potom som zmenila nakompletku jedálniček, viac športu a cielene chudnem a vaječníky začali spolurpacovať. Menštruácia mi už nemešká mesiac a pol ako zvykla, ale väčšinou len nejaký týždeň, mám ovuláciu, čo som mala pocit, že som dlho nemala.. Skús zaradiť do stravy zdravé tuky (olivový a kokosový olej, maslo aspoň 82%, orechy, avokádo...) - tým som sa ja vyhýbala predtým. Mohlo by to pozitívne ovplyvniť tvoju hormonálnu sústavu.

budemmaminka
autor
18. máj 2015

@snapi ked ja sa tak zdravo stravuje, salatiky, avokado milujem a jem ho kazdy tyzden na koksoovom oleji ficim uz 3 roky pouzivam ho na vsetko an masti napr.vobec nerobievam nic, nejedavam ani vyprazane jedla, oriesky tie jedavam tiez casto kadejake, pijem vela zeleneho caju, chia semienka jedavam, robim si smoothie zeleninove aj ovocne skoro kazdy den...celkovo dost zdravo sa stravujem a ani neprejedam aj cvicievam ale vaha vobec nejde dole skor stale hore...nechaaapem to.inac uz pred par dnami som dobrala ten clostilbegyd a aj inofolic beriem kazdy den a od vcera uz mavam v podbrusku rovnake bolesti a pocit nafuknutia ako sa mavala vzdy este kedysi ked som mavala ovulaciu, tak verim ze sa vsetko podariii 🙂

budemmaminka
autor
25. máj 2015

ahojte baby tak po prvej davke clostilbegydu a dennom uzivani inofolicu som dostala menzes a bola som objednana k doktorke na sono 14 den cyklu a by mi pichla nieco zabudla som jak sa to vola na prasknutie folikulu a lepsie uhniezdenie vajicka.ked som vsak ku nej prisla 14 dne cyyklu povedala ze uz neovulujem a ze telo ovulovalo skor uz 9 den a to iba z laveho vajecnika, ze to nepredpokladala ale stalo sa.my sme sice s priatelom skusali poctivo kazdy den tak som zvedava ci sa zadarilo.teraz mi povedala ze mam cakat n amrchu ak nepride mam si spravit test a ak pride mam pokracova dalej v brani clostylbegydu, mna vsak prekvapilo lebo ako som sa tu docitala vela zien s podobnym problemom ako ja chodilo po skoncenom menzese na sono aj kazdy druhy den aby doktorka najelpsie zistila kedy je ovulacia a kedy moze injekciu pichnut, tato moja to vsak prvy krat nestihla tak som cakala ze druhy krat bude na to davat vacsi pozor a povie mi ze mam chodit n asono kazdy druhy den mozno ale nie, nepovedala, asi jej to sama zavolam a spytam sa ci by to nebolo mozne. nechcem to zas premeskat tym ze ovulacou zmeskame, predsa len nechcem sa zbytocne tlacit tym clostilbegydom.chodim do martina do heliosu k starohorskej, nema s nou niekto skusenosti?dakujeeeem