Cysty a antikoncepcia

veve234
15. apr 2023

Ahojte,
Mám takmer 21 rokov a približne v 18 rokoch som začala brat antikoncepciu vo forme náplasti (EVRA). Zo začiatku bolo všetko super, narástli mi prsia pekne som pribrala (dlhodobo mám problém s podváhou) avšak po mesiacoch sa mi objavili strašné výkyvy nálad, z ničoho nevolnosti, ťažko od srdca a to som nikdy nemala. Boli mi vykonané všetky vyšetrenia u gastro a aj kardio a všetko v norme. Usúdila som že to bude z antikoncepcie. Vysadila som ju no začali sa mi tvoriť cysty. Po pár mesiacoch som mala jednu cca 6-8 cm veľkú ktorá mi počas styku praskla a trpela som neskutočnými bolesťami. Vytekalo mi to medzi orgány a ja som sa veľmi bála že sa to zopakuje znovu. Gynekológ mi povedal že ak nechcem skončiť pod skalpelom tak mám opäť začať brat antikoncepciu. Tak som začala no opäť po takmer roku mám silné problémy s nevoľnosťami, stres, panické stavy, chudnutie… Mám strach to brat a zároveň to prestať brat. Čo mi ostáva? Nechcem brat tabletky a antikoncepčný krúžok kvôli mykozam nemôžem. Aké je riziko pri vysadení že sa mi opäť objavia také boľavé cysty a myslite že by bolo potrebné to operovať?

janetinka27
15. apr 2023

@veve234 ahoj, skus si najst ineho gyn alebo aspon to s nejakym konzultovat. Treba zistit pricinu, z coho sa ti cysty tvoria.

madeline1
15. apr 2023

@veve234 zmen gynekologa

veve234
autor
15. apr 2023

@janetinka27 no ja som zmenila gynekológa už 4x a nemám žiadne iné možnosti. Skúšala som aj iné mesto. Všetci ma brali ako tovar na páse. Odbaviť dovidenia. Tento u ktorého som teraz mi ale dava dobre liečby na mykózy. 2 roky som trpela permanentnymi mykozami dokym som neprišla ku nemu

janetinka27
15. apr 2023

@veve234 a zistili ti aj konkretny problem, preco sa ti robia cysty? Ja mam okrem obvodnej gyn aj dalsiu gyn, u ktorej mam nastavenu liecbu. Prvu mam ako obvodnu tu kusok a k tej druhej dochadzam, lebo iba ona jedina sa podujala ma liecit. Nepredpisuje antikoncepciu, ale hlada problem. Nechcem tym povedat, ze je urcite v kazdej oblasti najlepsia a ze by pomohla aj tebe, mozno ano.len ti presne rozumiem, ze je tazke najst gynekoliga, ktory ta neodbije antikoncepciou :/ verim, ze sa ti podari najst ochotneho doktora. Skus kontaktovat aj internetovu poradnu, myslim, ze aj tu na koniku je taka, pripadne skus aj ine stranky. Mozno budes ale musiet svoj problem popisat detailnejsie, aby bola aj ta rada pre teba najlepsia. Drzim ti palce

adamkopetko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veve234
autor
15. apr 2023

@janetinka27 ďakujem za radu. Nevedela som že sa to dá riešiť aj inak. Podľa slov lekára mám brat buď antiku alebo si stvoriť dieťa. Myslite že sa mám opýtať obvodnej lekárky? Sú možné nejaké testy u nej aby mi zistili príčinu? Ja som dosť chudá a pravdepodobne mám malo hormónov.

janetinka27
16. apr 2023

@veve234 mne tiez tak povedali-antikoncepcia alebo dieta.dieta sa nam roky nedari, ak si dam antiku, tak ani nepodari.
A robili ti hormonalny profil u tvojho gyn? Skumali, ci prebieha ovu? Ci sa potom tvori progesteron? Toto sa zistuje z krvi, pripadne v kombinacii so sonom.ja chodim kazdy mesiac na krv, kde mi zistuju hormony - estradiol a progesteron.
Ak ti to este nerobili, vypytaj si to, je to bez poplatku.

veve234
autor
16. apr 2023

@janetinka27 to som ani netušila a som zhrozená že ich ani nenapadlo mi niečo také ponúknuť. Z druhej strany mám strach diktovať doktorovi čo mi má urobiť.