Dobrý deň,
chcela by som sa informovať, o tom, ako to prebieha, ako ste si " vydobyli" cystoskopiu mechúra v narkóze úplnej( aby ste zaspali a nič necítili -žiadne bolesti), lekári to nechcú robiť pri narkóze, ale pri vedomí, čo je podľa mňa úplne katastrofálne, keď ešte aj človek má stále zápaly tej trubice. čo je pri tejto anestéze potrebné? Ako to prebieha presne ? Platí si to teda pacient sám? Mali ste po tom zákroku nejaké komplikácie? lebo keď lekári informujú o tom, že čo všetko sa môže stať, ako pomaly môže človek pomaly zomrieť z toho , keď dostane takú infekciu, tak je to katastrofa čistá. Dá sa to takto ambulantne "vybaviť" hocikde či len v nemocnici na operačke alebo? Je potrebný anesteziológ?
Je pravda, že sa nič nenájde pri tej cystoskopii? urologovia vravia, že je to vraj úplne zbytočné, že v 99% prípadov sa vôbec nič strašné ani diagnóza nenájde a neodhalí,ale aby sa "istili", tak musia to spraviť, je to nutné teda? názory sa rôznia, tak ako ?
Aké ste mali stavy po tom, pomohlo to hrozné vyšetrenie na niečo? Myslím, že sú na mieste obavy, kedže je to také strašné a pre pacienta, ktorý ešte nikdy nebol ani len na gyn. prehliadke,prípadne nebol cievkovaný nikdy, to podľa mňa je čisté psycho. Ďakujem za odpovede.
@aristka viem, že to trvá iba 10 min. ale pre istotu sa pýtam, či sa to nedá vybaviť pomoocu anestézy, keď to človeka bolí, plus ešte sa pacient môže trhnúť, a môžu mi niečo tam poškodiť, z bolesti...tak či sa kvôli panickému strachu a stresu môže dať anestéza a keď tak za akých podmienok, ako to celé prebieha a pod. *Strach z bolesti je hrozný :( a tiež z tých následkov tohto vyšetrenia....
ja som podstúpila zavádzanie stentu do obličky popri kameni zarazenom v močovode. postup je tento - naplnenie močového mechúra tekutinou cez katéter, zavedenie endoskopu do mechúra /teda v tvojom prípade spomínaná cystoskopia/ následne zavedenie vodiča s hadičkou okolo prekážky do obličky a teda ti poviem cystoskopia bola malina oproti tomu ako mi zavádzala stent do obličky /nemohla ho pretlačiť okolo kameňa/ toto bol môj druhý najbolestivejší zážitok v živote, prvý bola obličková kolika s následným vypudením kameňa. medzitým som absolvovala 2x sekciu a to bola popritom prechádzka ružovou záhradou.
takže ak už máš taký príšerný strach z cystoskopie tak trvaj na injekcii od bolesti, ja som ani tú nedostala. ak by som musela znova podstúpiť tento zákrok, tak jedine s injekciou.
Nechat sa uspat pre takto vysetrenie je fakt blbost.. ved aj narkoza moze mat vela komplikacii.. toho sa pacient neboji? Osobne som toto vysetrenie nezazila, ale kolegyna to absolvovala a povedala, ze tak ako velmi sa toho obavala, tak to rychlo vybavili 🙂 ved to vsetko lokalne umrtvia...
@petruldo no toto znie tak otrasne že ma začalo napínať, čo si mi napísala. Injekcia od bolesti sa kedy dava ?pred či po? ja sa skôr obávam vôbec celkovo toho celého zákroku, ako áno- samozrejme najprv sa bojím celej tej bolesti, už teraz mi prichádza nevoľno, som na tú oblasť extrémne háklivá. A keď si predstavím že mi neičo budú pchať do mechúr, tak ma napína a je mi na odpadnutie. Mám panický strach. A viem, že to nedám len tak bez ničoho. A tá injekcia od bolesti asi nijako nepomôže, totiž, ja by som si to dala aj pri vedomí robiť, ale kebyže nič dole necítim, čo mi robia, ako u zubára- keď pichnú injekcie a strpne to celé, tiež nič nechcem cítiť. Ale najideálnejšie je uspať. Skôr mi ide o to, že ako to prebieha v narkoze, čo k tomu treba a ako presvedčiť lekárov, aby mi to robili v narkóze.
@balikova lokálne umrtvenie :D haha nesranduj, ako u zubára, "lokálne umrtvia",a mám pocit, že zošaliem...tak ked si nezažila a vieš iba z rozprávania a nebola si v takej pozícii tak ver mi, nie je to nič výnimočne príjemné. A iné je silná žena, ktorej nič envadí a iné je, ked niekto odpadáva pri odbere krvi. A narkózy sa vôbec nebojím práveže, horšia je bolesť a vôbec, ten stres keď to začnú robiť. A okrem toho- staršne sa bojím aj po tom čo bude, možných komplikácii, nie je to odber krvi predsa..
aj sestry mi vraveli, že je pri cysto normálne uspanie, kedže je to to isté, možno ešte a horšie ako kolonoskopia a gastrskopia, vraj aj to sa robieva pri narkoze,ak to pacient chcce. tak čo je na tom nepochopiteľné? aby som si aj ja dala radšej narkozu, ako prežiť taký stres obrovský a bolesti?
@marina24 ani narokza nie je odber krvi.. mas pravdu, nezazila som to osobne, kolegyna to zazila, ja som to len videla, pracujem v stredisku, kde sa to pravidelne vykonava a su omnoho horsie zakroky.. skor by mozno bolo lepsie v tvojom pripade nieco na psychicke upokojenie, ked mas taky panicky strach..
@marina24 veď kľud, ty budeš mať IBA cystoskopiu a tá nie je nič hrozné ani príšerne bolestivé. daj si predpísať nejaké anxiolytiká, skľudníš sa, pred zákrokom si dáš pichnúť injekciu od bolesti, po zákroku pre istotu algifen kvapky a pohoda, klídek. to rezanie pri močení je ďaleko horšie ako cystoskopia, neboj, zvládneš to aj bez uspania
hej,lenže ja odpadávam pri obyčajnom krvnom odbere, takže cysto asi nevydržím a nechcem im tam kolabovať a vrieskať, to by bola ešte väčšia hanba ako ked sa dám uspať,
ja sa bojím strašne, bolesti ako takej,ae strašne mám nervy aj z toho,čo bude potom, prípadne infekcie, komplikácie, strašne sa bojím,že tam niečo dodrbú,ako už na sk systéme funguje a ja skončím s vložkou v gatoch celý život.
@sisaka oni mi len povedali pravdu,ako to skutočne je...a jeden lekár známy mi dokonca povedal, že nech si to v živote nedávam robiť!!ma varoval
@marina24 teda príde mi riadne scestné porovnávať kolonoskopiu s cystoskopiou. to druhé by som si dala robiť aj opakovane, kolonoskopiu jedine v narkóze, a ak niekto napíše že ho to nebolelo, tak mu neverím alebo si to mýli s rektoskopiou.
tomu doktorovi sa nečudujem, chlapi majú dlhšiu močovú rúru a poniektorí prd vydržia, takže sa ani nečudujem že mal z toho takú hrôzu 😝
@marina24 tiez som odpadava pri ockovani, pri odbere krvi ani nehovorim 🙂 Stacila mi horsia diagnoza gyn.-urologicka a akosi ma to "preslo". Tiez mi zavadzali spominani stent do oblicky bez liekov, injekcie, infuzie od bolesti, max. lokalne lidokain. Prezila som, aj ked to bola drsnota 😅 Co z toho bola cytoskopia neviem, ale najhorsie bolo, ked isli mocovodom do oblicky, cize "to" pred tym bolo v pohode. 3 najbolestivejsi zazitok po 2 porodoch v zivote. Tiez si myslim, ze narkoza je zbytocna, otazne je ci by bol vobec lekar, co by to robil v narkoze, asi tazko. Mysli vsak na to, ze aj ked by si sla do narkozy, musis mat infuziu v ruke, mozno predoperacne, cize to je tiez nic moc a hlavne uplne zbytocne. Nauc sa pracovat so svojim strachom. Ked musis zvladnut, tak zvladnes... nic ine ti neostava. Ja po zavadzani stentu, operacii, tehotenstvach, porode mozem prehlasit, ze som moj panickych strach z ihiel zvladla a uz nemam problem. Este musim zvladnut strach zo zubara... Ale aj to pride 🙂
@marina24 co tu maju dodrvat ,ty vies ako vobec vyzera flexybilny cytoskop,mocovy mechur neprepichnu ,miechy neporusia ,aby si sa zacala pocikavat a ani svaly panv.dna ....ja mam skor pocit ,ze si moc citala net ,pretoze ziadny lekar ci sestra ta nebudu strasit dovolim si povedat lahkym vysetrenim ,aj pri gyn.vys.sa davas uspat ...fakt z komara robis somara...
@aristka no...mne pri klasickom cievkovani pred planovanym cisarskym sestricka tak krasne a bezbolestne zaviedla cievku,ze krvacala som este dalsie tri dni a bolest pri moceni som mala vyse mesiaca,ine veci nebudem radsej pisat...a ked si tento moment pripomeniem,tak mi aj teraz teplota stupne a citim bolest...a tiez to ma byt iba trosku neprijemne...mozno je to aj o sikovnosti a citlivosti zdravotnickeho personalu
@terezka1947 no ,ale svoj blok musis riesit s lekarom ineho oboru ...potom mozno budes schopna absolvovat aj cytoskopiu .
@aristka ja ju absolvovat nemusim,dufam,ze ani v buducnosti
a tu,co moj blok zavinila by som vybozkavala.....a ju poslala tiez niekde nieco este poriesit=alebo,mozno stacilo povedat,prepacte....
@marina24 ešte raz a pomaly. Cystoskopia neboli, umrtvia ti vchod do moc. rúry, vo vnútri to už necitiš. Žiadna krv netečie, nie je dôvod vrieskat, ani sa zvyjať od bolesti. Ak by som to mala absolvovať každý deň až do konca života, tak bez mihnutia oka. Dávať si narkozu koli takejto blbosti je smiešne.
vy všetci mi tu píšete, aké je to jednoduché, pre človeka, čo má z toho celého panický strach, a že je to v pohode. No nie je to v pohode. rozprávala som sa s viacerými ľudmi, ktorí mi tvrdili, že krvácali po tom pár dní, a mali šialene bolesti plus dostali infekciu ťažkú. A pritom vraj tí lekári boli šikovní, ale nedá sa to spraviť bezbolestne. Nie som zdravotník, ale viem si predstaviť a domyslieť,ako môže vyzerať toto príšerné vyšetrenie. zavádzať niečo do mechúra...ach, naskakuje mi husacia koža len ked si na to pomyslím a nie to ešte zažívam. je mi na odpadnutie. A nechcem tam robiť cirkus, keď tam odpadnem potom alebo sa trhnem doktorovi. Preto som chcela tomu predísť.
@evitka83 nemyslím, že by to bola taká anestéza, že by musel byť prítmný anesteziolog, resp. to je iba do žily a okrem toho na 5 minút-10 max minút.
@terezka1947 to ma strašne mrzí, čo si prežila :( muselo to byť strašné takýchto ľudí by som pozabíjala čo toto spravia tehotnej žene, trošku citu by neuškodilo a tiež prepáčte...aspoň, keď už nič iné, ako môžu jednať ako s kusom mäsa preboha s tehotnou ženou. Zdvíha sa mi žalúdok.
@marina24 ty si sa rozpravala ...alebo si citala hluposti,po cytoskopii sa profylaktucky poda atb a cytoskop sa dezinfikuje a robi sa sterilne ,aj fyzak je sterilny ,po vys .sa mize spinit kedze mocova rura nie je usposobena ,aby sa cez nu davalo nieco hrubsie ...myslim si ,ze chces aby ti niekto potvrdil tvoje tragicke fatamorgany ,ale nie je preco ,pretoze sa ziadna tragedia pri a ani po tomto vys.nedeje a svoj syndrom bieleho plasta ries s odbornikom ,kedze toto je az patologicke.
@aristka a preco by som si to vymyslala? toto mi dokonca povedal velmi uznavany urolog..ja si nemam dovod vymyslat! pokladas ma za klamarku? vaz svoje slova
a nemam syndrom bieleho plasta, mam syndrom bolesti, neznesiem ziadnu bolest takmer,(ani vrtanie kazu no co uz so mnou, mam sa zabit?)a tiez sa bojím nasledkov, co je tiez uplne prirodzene, ty si inak na tej krasnom zakroku bola? ked takto tu na ma zosmiesnuješ ,ze ake mam syndromy? asi si to nevies vlastne ani predstavit a nadavas mi tu do klamarok a ze si vymyslam a necitala som o cysto hluposti( citala som skripta z vysokej školy )
teraz si urazila ty toho lekára co mi to povedal..ale v pohode..
@fokuska neviem ako to funguje,preto sa pytam asi na fore, nie? narkoza uplna= je mozna aj ambulantne do zily ked sa pichne nieco, a uspia ma na 10 minut, nie narkoza full s predoperacnymi a maskou a kadeco.. narkoza ktora sa robi pri jednoducich zakrokoch, ako napriklad pri gastro ci kolonoskopii.. Taku mam na mysli aj ja, su totiz dva typy narkozy.
@marina24 Nepocula som este o uplnej narkoze, ktora sa robi ambulantne, iba o nejakom oblbovaku ked si sice pri vedomi ale nevnimas co sa deje a nepamatas si to potom.
Ked si to uz tolko konzultovala s lekarmi, tak oni nedali odpoved aka je to narkoza a ci sa to da ambulantne, ako to prebieha, kde to robia atd? Lebo tu ti asi nikto neda odpovede, musis to riesit s lekarmi
Poprosim ta o meno urologa a preco by som ta zosmiesnovala ,to ze hovoris hlupostibohladom toho vys.nie je zosmiesnovanie ,ale realita a tak ako ma niekto strach ci klaustrofobiu pri MR vys. ,tak mozes mar aj ty ....ony si pred vys.daju lexaurin a to mozes urobit aj ty ,ale uspavat pri cytoskopii ....
Tak uspavat pri tomto vys .ked staci mezocain gel a trva to par minut je uplna blbost ,nie je to ziadne katastroficke vysetrenie ako ho tu popisujes .