Cysta na ľavom vaječníku

wejti
29. dec 2014

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, má niektorá z Vás skúsenosti s cystou na vaječníku ? Akurát som prišla od gynek. na prehliadku, kde mi na ľavom vaječníku zistil cystu cca 3,5 cm. Nejaké 3 dni mi mešká MS, a dúfala som že to môže byť tehu, kedže sme to skúšali. No na ultrazvuku ešte nič nevidel, je skoro. Poradil mi že ak mi nepríde MS do 7 dní, mám prísť, a pozrieme či je to možné tehu, alebo mi dá vyvolávačku na MS. Hovoril že ak v prípade tehotenstva môže cysta okolo 12-15 tt. zmiznúť. Ak máte nejaké skúsenosti, bola by som rada ak by ste sa ozvali. Mám z toho hlavu v smútku, a bojím sa možných komplikácii kôli tomu že by som rada mala bábo.
Ďakujem za každú jednu odpoveď, a prajem príjemný zvyšok dňa.

lorela
29. dec 2014

@wejti Hádam ťa ukľudním, nemusíš mať obavy. Je to síce zdravotný problém a tým pádom nepríjemná situácia, ale nie závažný a jednoduchý operačný laparoskopický zákrok (v rovnaký deň pôjdeš aj domov) v prípade, ak cysta nezmizne a bude potrebné ju odstrániť.
Potom bude možno aj otehotnenie jednoduchšie...

sjuz
29. dec 2014

ja som mala 5cm cistu na pravom vajecniku a 2 tyzdne na to ako mi to lekar povedal som otehotnela. vraveli mi ze taka velka nezmizne a napriek tomu na poradni v 10tt tam nebola. velmi som sa potesila. drzim palce...

misinka26
29. dec 2014

Nič sa neboj ja mám polycystické vaječníky, šanca otehotnieť bola tak 5 % a otehotnela som skoro na prvý šup ... cysty sa počas tehu stratili ... nanešťastie sa vrátili po pôrode ale tehotenstvu a donoseniu zdravého dieťatka nijak nebránili 🙂 Držím palčekky 🙂

17alexis
29. dec 2014

@wejti ahoj. Lekar ma pravdu - pocas tehotenstva ta cysta zmizne. Ja som mala cystu ako pomaranc, ale kedze dieta este Neplanujem, tak som bola na operacii, kde mi vzali okrem cysty skoro cely vajecnik a dr.ma poucil, ze by bolo idealne otehotniet do mesiaca po operacii lebo neskor sa mi to vraj nemusi podarit. Operaciu som podstupila v oktobri a v aprili mam ist na kontrolu ci tam nie je dalsia. Drzim palce nech tam to babo mas. 🙂

17alexis
29. dec 2014

@lorela ty si isla v den operacie cysty domov? Mna drzali cely tyzden.

lorela
29. dec 2014

@17alexis Ja som bola pred asi 10 rokmi, teraz je tento zákrok, nie operácia ale operačný zákrok v rámci jednodňovej chirurgie.
A už aj predtým som bola asi len 3 dni v nemocke.

17alexis
29. dec 2014

@lorela fuha... Mne to robili nedavno a po lps som mala zavedenu hadicku na odtekanie krvi a veru cely tyzden som bola v nemocke.

lorela
29. dec 2014

@17alexis Asi je rozdiel, keď zoberú aj vaječník, alebo len cystu.

wejti
autor
29. dec 2014

No mne iba toľko povedal, kedže som tam prišla na kontrolu a náhodne sme sa posnažili a nejaké myslím 2-3 dni mi mešká MS, ale povedal že na ultrazvuku ešte nieje nič vidno, že ak ms nepríde mám sa zastaviť bud pondelok a uvidíme čo uvidíme 😊 Hovoril že potom by sme skúsili vyvolávačku.Dnes som to nevydržala a poobede som si urobila test RapiClear z lekárne, a videla som tam úplne bledý druhý pásik, ale kedže mešká len krátko, tak skúsim v nedelu ak ms nepríde.
Trochu ste ma upokojili, lebo bábo by ma potešilo, no mám koli tomu obavy...

17alexis
29. dec 2014

@lorela to je asi individualne, lebo sp mnou bola jedna pani a ta tam booa tiez cely tyzden a len cystu jej brali. Nvm si to vsak predstavit za jeden den...ale hlavne, ze sme OK. 🙂

17alexis
29. dec 2014

@wejti tak to je fajn, mne to dr.vysvetlil tak, ze tehu je obdobie hormonalneho kludu, preto cysty miznu. Mimochodom, kamoskin priatel urobil davnejsie svojej vtedajsej priatelke dieta lebo dr jej to odporucal na vyliecenie leukemie. Pocas tehu sa vraj cisti alebo meni krv. A ta baba sa fakt vyliecila.

wejti
autor
29. dec 2014

No uvidíme, skúsim urobiť test v nedelu ak nepríde ms, a v pondelok pojdem k dr. No je to možne aj mne to tak vysvetlil ze do 12 tt by sa mi mala stratiť, a že tehotenstvu by to nemalo branit, uz len aby tam to tehotenstvo bolo 😊 Pekny darcek do noveho roka by bol 😊 Nechapem kde sa tie cysty beru... Mam z toho smutok v hlave...

17alexis
29. dec 2014

@wejti ja som sa pytala aj mojho dr aj v nemocke, z coho sa robia ale to nikto nevie...v nemocke mi vravel dr, ze by som mala brat HAK, ze vtedy je mala sanca na cystu, no HAK neberiem. Po operacii som mala brat hormonalnu liecbu, no moj dr to razne zamietol, takze len cakam kedy ma budu rezat zas a vezmu mi aj druhy vajecnik. Velmi ti prajem, aby si tam to babo mala. 🙂

littledesire
29. dec 2014

Ahoj. Ja som mala cystu na lavom vajecniku. Dva mesiace ma sledovali ci praskne sama alebo nie. Nepraskla!, bola tzv. Cokoladova. Cize vnutro bolo tuhe, nie tekute. Potom ma objednali na laparoskopiu. Prisla som rano, prijem, okolo desiatej na salu, celkova anesteza. Za hodinu cca to bolo hotove, ostala som tam cez noc. Dalsi den rano som isla domov. Cysta isla na histologiu, povedali mi ze mala 4.5 cm ale ze bola vrastena do vajecnika, tak zobrali polku z neho. Po dvoch tyzdnoch som isla po vysledky a vybrat stehy. Povedali ze bola endometricka. Tak mi potom gynekologicka nasadila na pol roka liecbu hormonalnu injekciami a nemala som pol roka menzes. Ale to sa teba tykat nemusi. Kazdopadne...mne sa potom cysty este parkrat objavili. Minuly rok v decembri mala cca 8 cm, ale uz predtum po skonceni tej hormonalnej liecby som povedala ze hormony nikdy visc, takze som sa zacala liecit rastlinnymi kvapkami gynex. Ta 8cm zmizla za 4 tyzdne 🙂 ak chces mozes si poto precitat moj pribeh v tejto teme: https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy/gynex-a-vase-skusenosti/
Strana 6, asi 10 prispevok zvrchu 🙂

wejti
autor
15. jan 2015

Tak dievcata vcera som bola na kontrole, a cysta praskla 😉

stonkova
3. okt 2019

@wejti prosim ta a ked cysta praskne tak mozem otehotniet? Aj mne praskla cysta ,tekutina volna co znamena prosim porad mi dakujem ti moc...