Čo vás priviedlo k lekárovi?

princess59
16. sep 2014

Ahojte,
viem že o endometrióze je tu už veľa príspevkov, ale keďže som tu nová, a práve pre tento problém som sa registrovala, nepodarilo sa mi nájsť odpoveď na moju otázku. Chcela som sa popýtať, čo vás prinútilo ísť k lekárovi ktorý vám následne diagnostikoval endo...Bol to len problém s otehotnením alebo vás tam dohnali bolesti?
Môj problém totižto spočíva v tom, že prvé dni menšruácie mám neskutočné bolesti (o tom môj gynekológ vie). Lenže v poslednej dobe som si začala všímať že ma bolí resp. akoby pichá okolo vaječníka aj v priebehu mesiaca a také pichanie pociťujem občas aj pri styku. Ja žena moderná, začala som googliť a všade mi vyhadzuje endometriózu. ďalší faktor je aj to že sa s priateľom nie tak celkom intenzívne, ale predsa snažíme o bábo. ( nechránime sa a nechávame tomu voľný priebeh) Lenže tento stav už trvá takmer rok. Bábo nás nesúri ale predsa len, sme mladí a príde mi to čudné. Zatiaľ som tomu neprikladala žiadnu váhu ale po víkendovom študovaní všetkého možného aj nemožného o endo... začínam mať stres. Každopádne sa zajtra chystám na výzvedy za mojim lekárom, ale pred tým by som sa rada informovala od vás, ktoré si niečím podobným prešli. Ďakujem 🙂

esterba
16. sep 2014

@princess59 neviem, ci sa na to mozno uplne spoliehat, ale mne lekar povedal, ze ma sice podozrenie na endometriozu, ale nebude to riesit, ale mi odporuca otehotniet, lebo vraj po porode zvykne zmiznut sama. My sme aj tak dieta uz planovali a podarilo sa. Musím povedat, ze zatial som mala po porode menstruaciu 2x a uplne bezbolestnu. Tak klopem. 🙂

princess59
autor
16. sep 2014

Sama som zvedavá čo mi zajtra povie. Naposledy som bola u neho asi pred trištvrte rokom v prvý deň menštruácie keď som odpadávala od bolesti dal mi injekcie, algifen a tiež sa vyjadril že by sa to malo tehotenstvom upraviť. Len ma trošku vystrašili tie články všetky a pospájala som si tie bolesti ktoré som zatiaľ len obchádzala tabletkami a neprikladala im nejakú váhu + menštruačné bolesti a to že sa nám nedarí.... nech ti to vydrží bez tých bolestí čo najdlhšie ;) pri malom dieťati by to bola asi katastrofa, ja sa vždy len zakrtkujem do perín a nemôžem ani chodiť nieto sa ešte o niekoho starať....

valiaaa
16. sep 2014

@princess59 Mne doktorka tuto diagnozu zistila na preventivnej prehliadke. Nebola som tam niekolko rokov a endometriálna cysta bola dostatocne viditelna na sone. Odisla som od nej s listkom v ruke na operaciu. Bol to akutny stav, prisla som v hodine dvanástej. Nemala som ziadne velke problemy, ktore by som pocitovala. Bolestivu a silnu menstruaciu som tomuto vôbec nepripisovala. Avsak raz, dvakrat do roka som "zomierala od bolesti", nepomahali tabletky, iba tvrdy alkohol a vyvratit vsetko zo seba. Dnes uz viem, ze som takto mohla naozaj aj zomriet. Boli to pravdepodobne cysty, ktore mi praskali a otravili cely zaludok. Pisem to len na vystrahu ostatnym, ktore mozno odkladaju preventivky a navstevy u lekara. Pises, ze lekara navstevujes, co je dobre, ten by to mal vediet vcas zachytit a zakrocit. Takze vela sa pytaj a uvidis, mozno to nebude tvoj pripad. Vsetko dobre prajem 🙂

junova
16. sep 2014

@princess59 Ja som vždy mávala veľmi silné bolesti pri menštruácii. Gynekológ mi našiel cystu na vajecniku, poslal ma na laparoskopiu a pri nej mi zistili endometriozu, mala som tam ložiská, čo sa dalo vybrali. Po operácii mi bolo odporučené rýchlo otehotnieť, že ak sa nám nepodarí do roka, pôjdeme do centra asistovanej reprodukcie. Podarilo sa nám po dvoch mesiacoch snaženia, druhý krát som otehotnela na po mesiaci snaženia🙂 Asi som aj napriek chorobe veľmi plodná🙂 Lekár nemá šancu zistiť, či máš endometriozu. Len operáciou. Veľa zdravicka a detí🙂

princess59
autor
16. sep 2014

valiaaa , junova; baby ďakujem za reakcie 🙂 snáď mi povie zajtra niečo viac lebo som s toho na nervy a čím viac nad tým dumám tým som si istejšia diagnózou 😀 mám pocit že na mne funguje placebo na 100%. Desí ma to, že sa to nedá zisti klasickým vyšetrením len tou laparkou. Teda pokiaľ ešte nie sú vytvorené cysty.