Chek2 - preventívne odstránenie prsníkov a následná rekonštrukcia

biankabianka
13. apr 2024

Ahojte, vyšiel mi pozitívny výsledok v DNA teste na rakovinu prsníka, a keďže žijem v zahraničí, ponúkli mi možnosť odstránenia prsníkov a následnú rekonštrukciu hradenú poisťovňou. Ja sa však neviem rozhodnúť, keď čítam, že tieto operácie podstupujú v prípade prevencie len ženy s genom brca 1 a 2, o chek2 som nenašla nič. Hovorí sa, že nepchaj prsty do toho, čo funguje, no na druhej strane mam samozrejme strach, že sa u mňa rakovina prsníka vyvinie. Pri tomto gene sa jedná o šancu vzniku rakoviny asi 37%... moja mama zomrela na rakovinu prsníka keď mala asi 37, babka mala rakovinu žalúdka... ja sama mam SM, 30 rokov, jedno krásne dieťatko 3 ročné a plánujem tento rok druhé ak sa podarí. Moc sa mi do tej OP nechce, čítala som aj o implantatoch, čo môžu spôsobiť v tele najmä po čase.. Možno by bolo lepšie v mojom prípade počkať a chodiť na pravidelné kontroly, v prípade nejakej zmeny (dúfajme že nebude) ist do toho, ale teda neviem... Mate niekto skúsenosti aj s týmto? Ďakujem 🤗

kiki68
13. apr 2024

@biankabianka preco teda nechodit preventivne casto na vysetrenia? U nas v rodine to ma jedna sesterka z tretieho kolena ( z babkinej strany) a u nich tiez dve generacie posli na rakovinu prsnika. Jej zistili, ze je tiez geneticky zatazena. Nedala si nic spravit, chodi na vysetrenia. Normalne funguje. Jej mama by prezila aj vtedy, len chodila k nejakemu mastickarovi a nedala si povedat, ze to hned treba dat prec.

biankabianka
autor
13. apr 2024

@kiki68 no práve to zvažujem, že nechcem pchať prsty do toho čo funguje a radšej chodiť na tie kontroly zatiaľ, len ma zaujímalo, či sa tu náhodou nenájde niekto, kto má takúto operaciu s týmto genom.. ale mam pocit, že je to zatiaľ,,zbytočné,, v mojom prípade, môže to možno priniesť viac smoly ako úžitku...

jaaankaaaa
13. apr 2024

Ahoj, ja ti určite nechcem radiť, je to extrémne ťažké rozhodnutie, lebo tie cudzie prsia už nikdy nebudú ako tie tvoje. Ale bohužiaľ, aj bez poznania genetiky, to, že ti zomrela mama-prvostupnovy pribuzny, a este v tak mladom veku- pred menopauzou, znamená, že to vyššie riziko určite máš 😔
Sú určite veci, ktoré môžeš urobiť -zivotosprava, časté sono (ale budeš tam chodiť dajme tomu každého polroka? A bude ti to stačiť ako istota? Lebo ono to už musí mať istý rozmer, aby to tam bolo vidno)
Ja by som sa možno este na tvojom mieste chcela poradiť s ďalšími odborníkmi, onkolog možno nejaký odborník na genetiku, že aké veľké je to riziko
A možno riešiť to odstranenie až po druhom bábätku ak chceš kojit... Ale je ťažké v tejto situácii radiť

kiki68
13. apr 2024

@biankabianka ono diagnostika ( hlavne ked mas v zahranici pristup k nej ) pokrocila podstatne, liecba tiez ( moj muz robi priamo na vyskume rakoviny prsnika) a keby sme niekde v 90tych rokoch nepoviem, ale dnes ? Ja napr mam kazdeho pol roka kontrolu u gyn skrz mozne cysty a endometriozu. Ale nikto mi neradil dat vsetko preventivne von. Iba mi to samozrejme jedneho dna hrozi. Poradila by som sa s viacerymi mamologmi.

brezza
13. apr 2024

Kamaratka mala velmi vysoku tusim az 95 % sancu a bola na tej operacii. Ma dve deti, tak nechcela riskovat rakovinu. Jej sestra to nezdedila

biankabianka
autor
13. apr 2024

@jaaankaaaa Ahoj ďakujem Ti za Tvoj názor a odpoveď, no ja chodím k takej odborníčke u nás na ultrazvuk a mri každý rok, ona vyšetruje aj onko pacientov, robila mi aj ten DNA test, hovorila že moje riziko z toho je cca 37%. Jasne že každý s kým sa o tom bavím je za operaciu, keď môžem zvrátiť svoj osud tak prečo nie, to chápem, ale na druhej strane je fakt, že doživotne mam mat v tele cudzie teleso ktoré moje telo nemusí prijať a keď aj, môže mi spôsobiť po čase iste problemy. Narazila som na jednu ig stránku kde sa venujú práve tomuto, čo sa deje s telom po implantátoch a aké problémy s tým ženy majú po rokoch. Tie čo si dajú implantáty s rozmaru aby mali väčšie prsia si ich môžu po čase vybrať keď im nebudú robiť dobre, ale mne keď vyrežú všetko čo sa dá a dajú iba implantát, ten keby som si mala dat vybrať ak mi nebude vyhovovať tak mi tam nič neostane... Dojčiť tak či tak nebudem kvôli skleróze, beriem lieky pri ktorých nesmiem... Nikto nevie či sa rakovina u mojej mamy vyvinula geneticky či nie, to sa žiaľ už nedozvieme... z liečby mam aj oslabenú imunitu, čo tiež moje skomplikovať rekonvalescenciu po OP (snáď nie) a vôbec sa neviem stotožniť s tým, že by som si mala nechať zdravé prsia odstrániť a mat nejaký silikón v tele doživotne...
Je to u nás komplikovane lebo nema nám ani kto prísť pomôcť po operácii a zas keby som chcela najskôr druhé dieťa, tak OP by mohla byt až dajme tomu o 4 roky odteraz, lebo kým budem tehotná a kým druhé bude mať aspoň 2,5 / 3 roky aby bolo samostatnejšie...

biankabianka
autor
13. apr 2024

@kiki68 ďakujem pekne, možno by som skúsila najskôr toto, vyhľadať iný názor odborníka....

biankabianka
autor
13. apr 2024

@brezza no tak ale to už je jasná voľba v tejto situácii, už nad tých 60 je to jasne si myslím, ale v mojom prípade tiež? S takouto vážnou operaciu sa spája veľa rizík a negatív , treba to dobre zvážiť a ja ozaj neviem čo robiť...

barborachors
13. apr 2024

@biankabianka je to dost vysoké cislo, ja by som do toho sla. Dnes to vedia krásne robit, este aj budes mat pevne pekne prsia. Nechapem co vahas. Ide tu hlavne o život a teda nechapem tomu váhaniu. Vo svete total bezna vec. Precitaj si štatistiky kolko zien a mladych rocne zomre na rak prsnika....

biankabianka
autor
13. apr 2024

@barborachors prečítaj si o implantatoch v tele po pár rokoch a možno pochopíš prečo váham, tiež sa mi nemusí nič stať alebo môže, ale možno stačí zatiaľ chodiť na preventívky a na OP až za pár rokov a nie zbytočne skoro. Preto váham, aj preto že sa bojím rekonvalescencie pri mojej druhej diagnóze, aj preto že nám nemá kto pomôcť po OP s dieťaťom atď. Myslím, že to sú dostatočné dôvody. Zatiaľ to mam rozbehnuté tak, že idem, chcela som len vedieť názor ostatných, ideálne niekoho s rovnakým génom ako ja 🙂