Bulímia, prejedanie sa

michelle54321
16. okt 2017

CAUTE, hladam niekoho ,kto ma podobny problem ako mam ja. Uz nejaky ten cas trpim bulimiou a zacinam to pocitovat a vidiet na svojom zoslabnutom tele. Neviem si pomoct, ked som s priatelom je vsetko pomerne ok, az na to ,ze cely den hovorim o tom ze som tucna. Ale neviem si rady, dokazem jest 2,3 dni zdravo a ked nevidim na sebe nejaky rozdiel, opat depresia, prejedanie sa , nasledne zvracanie. prejedam sa s pocitom, ze viem ze to vyvratim, ale po prejedeni sa snazim bojovat s a udrzat jedlo v sebe. A to nasledne vedie k mojej nadvahe. za posledné 3 mesiace som pribrala 20kg , z anorexie do bulimie. Meriam 172cm vazim 74kg , a mam depresiu .. a vela zdravotnych problemov. Ak si niekto niecim podobnym presiel, prosim kontaktuj ma. Nedokazem rozpravat o svojich problemoch s nikym osobne. :(

mandala77
16. okt 2017

@michelle54321 skús pozrieť toto: https://oaslovensko.wordpress.com/
Je to anonymná skupina, ktorá vychádza z 12 krokových programov Anonymných Alkoholikov. V tejto skupine sú prejedačky, bulimičky a anorektičky. Majú skype mítingy, ale v Bratislave je aj skupina, ktorá sa stretáva, ak chceš, môžem Ti zistiť kedy. Stretávajú sa tuším na Cukrovej, v budove Cirkvi bratskej.

michelle54321
autor
16. okt 2017

@mandala77 dakujem ti, idem to preskumat 🙂

jumama
16. okt 2017

Uribila si velky krok, priznavas si problem. To je velmi velmi dobre. Skus teraz byt este o krocik odvaznejsia a skus ten problem aj riesit. Napriklad v tej skupinke, co zmienili vyssie. Skupinkova terapia pomaha preto, ze vidis podobne pribehy, vzajomne sa podporite a vzajomne sa najviac chapete. Ak ti je proti srsti stretat sa s rovnako zavislymi, skus inu skupinku. Ak by si mala moznost, som velky zastanca arte terapie. Skus si pozriet web zuzanamedzay.com , ona robi kurzy v TT, je to hlboky zazitok, sebapoznanie, urcenie hranic sebe aj ostatnym, hoci "len" tvoris... Daju sa najst aj v BA arte terapeuticke kurzy. Oddychnes si, nakreslis najlepsie ako vies, a sama si v tvorbe najdes odpovede na mnohe otazky. Nemusis vediet nejake techniky, nic, navedie ta material...

jumama
16. okt 2017

A este nieco taketo: prosim nerob to co robis. Mal by ti to povedat niketo blizky, ako sa o teba velmi boji, ako mozes sama sebe velmi ublizit tym co robis. Bulimia nie je len o vahe. Zvracanie znamena, ze kyselina chlorovodikova ti ide do pazeraka a do ust. Znicis si zuby, ta kyselina ti rozozerie zubnu sklovinu. Znicis si pazerak, ta kyselina ti popali tkaniva. Preco samej sebe tkato velmi ublizujes? Moja sestra robi v nemocnici a zazila asi dve pacientky, ktorym uz nebolo pomoci, ich telo nedokazalo uz prijimat ziviny vobec, znicili si nejedenim a zvracanim celu traviacu sustavu. Prave v nemocnici, kde ludia bojuju s chorobami, roznymi postihnutiami, kde zivot visi na vlasku, clovek by mozno pochpil, ake stastie ma, ze sa narodil zdravy. Neublizuj si a nenic sa, prosim ta. Ak ta trapia nejake vztahy, ci uz k frajerovi, k rodicom, skus tie vztahy vylieict, zamysliet sa kde je problem, kde to nie je dobre, komu co vadi.... vylieci sa aj tvoja dusa, pochois, kto si, a budes si vazit, kto si. Das to najavo ostatnym.

mandala77
16. okt 2017

@michelle54321 ešte mi napadla jedna výborná kniha, Tajná reč a problémy porúch príjmu potravy. Písala ju psychologička, ktorej obe dcéry mali anorexiu. Alebo v Pezinku sa špecializujú na poruchy príjmu potravy, v BA doktorka Natália Dimová, ale tá už je určite na dôchodku. Toto málokedy človek zvládne sám, hlavne keď je v tom dlhší čas zacyklený.

mufka1
16. okt 2017

@michelle54321 ja som tym presla a viem o com pises.Ja som bola na AD kvoli tomu ja som hladala ako co kolvek vyvratit ci doslova vycistit creva aj prehanadlom.Urcite potrebujes pomoc .Je to velmi tazske ale zvladnes to .Drzim palce :0)

michelle54321
autor
16. okt 2017

@mufka1
@mandala77
@jumama
dakujem vam, dlho som odmietala pomoc, vlastne som to ani nevnimala ako nejaky problem, az ked som zacala mavat bolesti. A navonok zjavne vizualne problemy. Chronicky ma boli v krku, pali ma zaha, zredli mi vlasy, zuby ani nehovorim ... som nafuknuta a jedine na co myslim je jedlo a ako to dostat zo seba von. kolko vazim a ako co najrychlejsie schudnut. za posledny polrok sa mi od zakladov zmenil zivot .. Mam 26 rokov a aj ked mam vedla seba muza ,ktory ma miluje ... a ja milujem jeho .. nepocitujem stastie ... stratila som zmysel zivota .. moj zivot sa toci len okolo mojej vahy, ked sa vidim v zrkadle placem, uzavrela som sa do seba. Moj priatel zije v zahranici, takze nevie az tak o mojich problemoch .. dusevnych ... mam pocit ze mi nedokaze nikto uz pomoct ... bojujem ,no citim ze uz viac nevladzem a ani nechcem v tomto zivote pokracovat, toto neni zivot. pomalicky sa to schyluje ku koncu ..

mandala77
16. okt 2017

@michelle54321 a prečo nejdeš rovno za nejakou psychiatričkou? Z toho čo píšeš, toto sama nezvládneš.

mily7
16. okt 2017

@michelle54321 žiadne schyľuje sa ku koncu. Priznala si chybu, hľadáš pomoc. Možno raz pomôžeš niekomu ty týmto, že sú napísala. Máš priateľa ktorý ťa miluje, ty miluješ jeho. To znamená, že máš viac ako niekto iní. Už len kvôli tej láske musíš s pravdou von a zabojovať. Nájsť si pomoc a ísť správnou cestou.

michelle54321
autor
16. okt 2017

@mandala77 Ja som introvert, nedokazem rozpravat o svojich problemoch .. osobne .. chcela by som tu najst niekoho, kto zaziva alebo zazil nieco podobne, s kym by som mohla prehodit par sprav .. ako sa z toho dostat .. mozno spriaznenu dusu. Nedokazem o tom hovorit ani s priatelom. Brala som silne antidepresiva, po tragickej autonehode .. to ma dalo este viac dole ako som bola .. z rodiny som dokazala rozpravat o svojich problemoch len so svojou mamou .. ktora ale uz prehrala boj s rakovinou .. citim sa velmi osamelo

mandala77
16. okt 2017

@michelle54321 dala som Ti kontakt, napíš tam, alebo zájdi na tú Cukrovú, zistím Ti, kedy sa baby stretávajú. Nedostaneš sa z toho tým, že o tom budeš len rozprávať, ale potrebuješ byť aktívna. Buď ísť na tú skupinu, tieto 12 krokové skupiny sú veľmi odporúčané aj lekármi, alebo sama vyhľadať pomoc a dať sa hospitalizovať. Ono rozprávanie Ti môže uľaviť, ale problém nevyrieši.

mufka1
17. okt 2017

@michelle54321 dievca mas 26 r zivot pred sebou prosim ta najdi si odbornu pomoc ako ja lebo sama si vobec nepomozes.Ja som si to uvedovovala ako ty a to,ze mam problem ......super to je prvy krok nato aby si vyliecila.Bez AD to nezvladmes !!! Ty potrebujes si to usporiadat v hlave a prevratit myslienky na nieco ine.Ty nevidis ziaden zmysel v zivote .Prrsla som tym a viem ake to je .Vela mi pomohol aj terajsi manzel a to ze som ostala tehu .Nase dcerky ma drzia nad vodou .Neboj vsetko bude dobre ale vyhadaj pomoc !!

montemotherone
17. okt 2017

@mily7 ani neviem, čo ti mám napísať... S bulímiou nemám skúsenosť. Ale s osamelosťou a pocitom, že všetko končí, áno.... Je to veľmi ťažké, ráno vstať a nájsť aspoň jeden dôvod na radosť, aj keď ti rozum hovorí, že ho máš. Ale dôležité je, že si to všetko uvedomuješ a chceš to nejako riešiť. Ľahko sa hovorí, ťažko realizuje, že "vstaň, choď a hovor..."
Myslím, že by si mohla začať tým, že si sadneš s priateľom a povieš mu čo ťa trápi. Je dobré mať na tejto ceste nejakú oporu. Ja napríklad mamu mám, ale nikdy som s ňou o takýchto veciach nedokázala hovoriť. Máme veľmi komplikovaný vzťah. Kým som nestretla svojho muža, nemala som sa s kým porozprávať ani o svojom menzese 🙂 Veľmi mi pomáha, že s ním môžem hovoriť skoro o všetkom čo ma bolí. Keď sa otvoríš priateľovi, možno budeš pripravená o tom hovoriť aj s cudzím človekom. Niekedy je to dokonca jednoduchšie. Ja sama som bola prekvapená, ako to ide ľahko. Nemusíš navštevovať skupiny, môžeš pracovať len s jedným psychoterapeutom. Bude to intímnejšie. Navedie ťa na cestu, ako sa lepšie spoznať, čo robiť, aby si neupadala na duchu, aby si si vedela naozaj pomôcť... ❤

kellypiu
17. okt 2017

najdolezitejsie je podla mna mat oporu a hlavne chtic nieco dosiahnut a niekam sa posunut, hlavne teda pre svoje uspokojenie. musis to robit hlavne pre seba a nikoho ineho

natassa2
17. okt 2017

toto je problem, ktory treba riesit. Podstatne je aby si mala niekoho na koho sa mozes obratit, komu sa mozes so svojimi problemami zverit a kto bude ochotny ti podat pomocnu ruku. Kedysi som tiez mala problemy s vahou alebo ani nie tak s vahou ako s vnimanim samej seba. Nedostala som sa do takeho stadia v akom si ty, avsak ja verim, ze sa z toho dostanes. Mne velmi pomohlo v tom obdobi, ked ma muz podporil, ked sa rozhodol, ze spolu sa dame na zdravy zivotny styl, budeme spolu varit, vymyslat a to mi pomohlo dostat sa na tu spravnu kolaj.

mily7
17. okt 2017

@montemotherone zlý adresát. Ten predchádzajúci príspevok nemal patriť mne.

montemotherone
18. okt 2017

@mily7 aha, sorry 🙂

mandala77
25. okt 2017

@michelle54321 mítingy majú v pondelok 19-20 na Cukrovej 4, je to v budove Cirkvi bratskej, treba zvoniť na klubovňa, ale mám aj číslo na jedno dievča od nich, to Ti môžem poslať do správy, ak chceš

lena888
25. okt 2017

@michelle54321 ja ta chcem len podporit, aby si vyhladala pomoc a verila si, ze vyhras. Mne sa to podarilo, uz som v pohode asi 4 roky, bez jedinej recidivy. A to som mala bulimiu cez 30 rokov. Stale som s tym bojovala, boli aj nejake prestavky, obdobia, ked som si myslela, ze som uz v poriadku. A vzdy som sa k tomu vratila. Ale teraz je to ine, lebo mam uz ine myslenie, vyhodila som z hlavy to, ze neustale rozmyslam o svojej postave, o jedle, netuzim sa uz prejest do prasknutia a ked zjem viac, akoby som si mozno predstavovala, tak z toho nerobim problem. Zvladla som to bez pomoci, sekla som z tym zo dna na den, ale mala som vtedy velmi vela vaznych problemov. Tento bol jediny, ktory som dokazala vtedy riesit, tak asi preto sa to podarilo. Drzim ti palce, bojuj, mozes mat uplne iny zivot.

mona3791
23. sep 2020

@mufka1 ahoj, co ti najviac pomohlo v boji s bulimiou. Moja dcera sa snazi uz treti rok :(

mufka1
9. okt 2020

@mona3791 asi to s barom otehotnela .Bohužiaľ ja som nič nejedla len tak príklad 1 zemla za d n a bolo aj to som si vyčítala .Je to veľmi ťažké odvtedy mám aj psychické problémy bohužiaľ .Neskúšali ste psychológa alebo psychiatra?to kto neprežil nevadie o čo ide bohužiaľ .Držím palce dcére aby sa stojí s stala .

elvie38
5. jan 2021

@michelle54321
Ahoj .Dufam ze si zdrava aj stastna.