Bolestivé prsníky aj po dobratí Duphastonu

vilma20
20. jan 2014

ahojte, 2 cykly som brala duphaston (kvoli uprave MC), uz pocas uzivania ma zacali boliet prsia, posledny duph.som vybrala pred mesiacom,ale prsia ma bolia doteraz...Moze to byt este stale tym duph.? Nemate skusenosti?

kazunomiya
20. jan 2014

Ahoj, neviem, či to súvisí, ale je pravda, že duphaston je progesterón a ten toto spôsobuje (prirodzene sa to stáva pred menštruáciou, kedy je viac progesterónu než estrogénu). Mne na podobné bolesti pomáhali tuším dve veci: vitamín E a voľnopredajný liek Agnucaston (z bylinky Vitex agnus castus, pomáha pri problémoch s prsníkmi a s cyklom a prispieva normálnej plodnosti, určený je ale hlavne na liečbu bolestivých prsníkov ako máš ty). Možností je aj viac, napr. olej z pupalky... Prípadne ti vie poradiť aj lekár.

vilma20
autor
20. jan 2014

dakujem za odpoved, vyskusam 🙂 ono sa to aj da celkom zniest, len ma skor zaujima pricina, kedze to uz trva dlhsiu dobu a este mam aj pocit ze sa mi zvacsili. V jednom prsniku mam aj cysty, ale bolia ma obe, takze to asi nebude suvisiet.

kazunomiya
20. jan 2014

@vilma20 Príčina býva v nerovnováhe medzi hladinou estrogénov a progesterónu, alebo vo vyššej hladine prolaktínu, t. j. v hormonálnej nerovnováhe - aspoň také mám povedomie. Ozaj a vraj to zhoršuje kofeín.

Tu je niečo napísané (je to článok o PMS a píše sa v ňom aj o problémoch s prsníkmi):
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_multicat...

Je to z takej knižky, volá sa Plodnosť, cykly a výživa a dá sa zaobstarať z tej stránky.

Samozrejme presnejšie by ti to mal vedieť zistiť lekár.

vilma20
autor
20. jan 2014

fuuha, tak kavu si davam denne....cize mam to chapat tak ze tu nerovnovahu mi sposobil duphaston? kedze predtym som take nepretrzite bolesti prsnikov nikdy nemala? a aky to ma vplyv na plodnost, kedze sa snazime? nejak som stratila :-/