Biopsia prsníka - veľký strach

krissty777
21. jan 2023

Ahojte. Som 26 ročná bezdetná žena. Keďže moja mamina sa lieči na rakovinu prsníka, bola som na preventívnom sono vyšetrení.Na sone mi na jednom prsníku našli 3 hrčky s poznámkou že ide možno o fibroadenómy. Bola som s tým Nár.onko ústave kde mi povedali že už len kvôli záťaži v rodine treba spraviť biopsiu, ktorú mám 31.1. Odkedy som sa to dozvedela žijem v každodennom strachu že tie hrčky sú určite zhubné.Liečim sa na úzkostnú poruchu preto som naozaj v zlom stave, momentálne som v kontakte so svojou psychiatričkou ktorá sa mi snaží pomôcť slovne a aj trošku liekmi. Každý deň sa však budím s tým že celá táto situácia zle dopadne, že výsledky biopsie budú veľmi zlé.Keďže som si tu čítala, že veľa z vás to absolvovalo, bola by som veľmi rada ak by ste sa tu prosím podelili o svoje príbehy z biopsie s dobrým koncom.Tých zlých som počula veľmi veľa a jeden intenzívne prežívam s mojou mamou. Jedine čo ma trošku potešilo je, že onkomarkery mám v norme aj keď to nie je úplne presný diagnostický nástroj.Veľmi sa bojím, pretože musím momentálne stáť pri svojej chorej mamine a chcem byť jej na 100% k dispozícii, teda byť zdravá. Každé slovo útechy a príbeh s dobrým koncom by mi veľmi psychicky pomohli, skoro každú minútu na to myslím a v hlave sa mi odohrávajú rôzne hororové scenáre. Vopred vám všetkým ďakujem za prečítanie môjho príspevku aj za vaše odpovede ❤️❤️❤️

zmrzlinka2021
21. jan 2023

@krissty777 Mas iracionalny strach - preco? Lebo sa bojis (chorobne) niečoho, čo nemas potvrdene a vobec nie diagnostikovane.
Ak by prislo k rakovine - hned zacina liecba.

Na 99 % to bude OK, neboj sa, potrbujes byt len sledovana.

krissty777
autor
21. jan 2023

@zmrzlinka2021 ďakujem za odpoveď..ja som velmi úzkostlivy človek, ako som hovorila liečim sa na to ale takéto situacie prežívam aj s liekmi velmi ťažko, ale najväčšou príčinou môjho strachu je asi moja mamina..tým že som celý ten čas pri tom, odkedy sa u nej našla hrčka, po pozitívny nález z biopsie až doteraz, keď si prechádza chemo liečbou…už len jej diagnóza mi veľmi podkopala psychiku..

diamondsspaces
21. jan 2023

Smutné... ale skúste to zobrať ako výzvu v živote, skúšku vašej trpezlivosti a vašeho dobrého srdca , pomáhate a vy sama potrebujete pomoc ... skúste sa zamerať skôr na prítomný okamih , nie na budúcnosť... inými slovami začnite si užívať život... neviem ako je na tom vaša mamina ale skúste robiť aktivity, ktoré ste nikdy nerobili alebo tie ktoré ste vždy chceli vyskúšať a najlepšie spolu ... zasmejete sa , ešte viac sa zblížite a zdvihne sa vám nálada a aspoň na chvíľku zabudnete na trápenie... pri takýchto chorobách hra najväčšiu rolu psychika... držím palce

kabinka11
21. jan 2023

@krissty777 mam v oboch prsnikoch hrčky. Biopsiu mi robili už 3x, výsledky vždy dobré. Ten lekár podľa soňa viac menej vidí aký druh hrčky to je. Jednoducho aj pre jeho kľud ti tu Biopsiu spraví. My v rodine rakovinu nemáme a vždy to posiela na rozbor. Zbytočne sa stresujes a vyrába problém, tak kde nieje. Držím Ti palce aby všetko dobre dopadlo.

casillas28
21. jan 2023

@krissty777 prvy krok je pozitivne zmyslanie..trosku klud a ver ze to bude ok...stresom len veci zhorsujes...bude to ok vsak si pod dozorom, kontroluju ta..ty si ten dobry pripad kedy sa to riesi hned takze urcite to bude v poriadku ;)

luccija
21. jan 2023

@krissty777 chápem tvoje obavy tiež ma oblial pot, keď som bola na sone a videla na obrazovke cysty.Si sledovaná to je dobre, ideš na biopsiu pre istotu neoslabuj sa strachom.Bude to dobre🙂

loliska
21. jan 2023

Ahoj, tiez som mala pred par rokmi podozrivy nalez zo sona a bola som na biopisii v NOU. Myslienky som mala v hlave vselijake, v najblizsej rodine sa vyskytlo onko ochorenie..tak som bola velmi vyplasena. Nakoniec to bol fibroadenom. Chodim pravdielne kazdy pol rok na kontroly a sleduju to, ci sa nejako nemeni alebo nerastie. Velmi drzim prsty, je super, ze sa to vysetri hned a na najlepsom pracovisku na slovensku. Ked ti uz teraz povedali, ze to vyzera ako fibroadenom, tak to zrejme aj tak bude, len si chcu byt isti. Verim, ze to dopadne dobre ❤️

adri266
21. jan 2023

@krissty777 bola mama na genetickom vysetreni, ci je jej rakovina prsnika dedicna?

nikam
21. jan 2023

Robis to najlepsie, ako sa da. Si sledovana, sono ukazalo fibroadenom a biopsia ho len potvrdi. Neboj sa, spravila si vsetko spravne a bude to ok.
Ja som to takto mala, som sledovana, ked tie fia zacali velmi rast, isla som na operaciu, uz mam tri za sebou. Vsetky boli nezhubne. Prestala som uzivat HAK a je to ovela lepsie.

lavinis
21. jan 2023

@zmrzlinka2021 ak si nebola v podobnej situácii nikdy to nepochopíš
Ja mam strach každý krát čo idem ku gynekológovi od určitého veku
Nielen moja mama ale aj iné ženy v rodine mali rakovinu prsníka, ja mam zatiaľ "len" kalcifikacie, ktoré sa musia sledovať.
Ak by fakty fungovali, tak sa ľudia neboja lietania, lebo štatisticky je to najbezpečnejší druh cestovania.
Fakt, ale fakt že nepomáha otázka, prečo sa bojíš, keď to ešte ani nemáš potvrdené? No práve preto ;)

lavinis
21. jan 2023

@adri266 na genetiku musí dcéra

lavinis
21. jan 2023

@casillas28 nie, prvý krok ozaj nie je pozitívne myslenie, prosím vás, už prestaňme s tou toxickou pozitivitou. Prvý krok je priznať si svoje pocity a uznať ze máme na ne právo. Má právo byť vyplašená. Ona potrebuje ten strach spracovať nie počuť že má myslieť pozitívne. Na to nie je v hlave vypínač že sa zrazu prepneš.

adri266
21. jan 2023

@lavinis U nas bola mama 😎

casillas28
21. jan 2023

@lavinis toxicka pozitivita 🤣 tak bud negativna a mysli ze vsetko je zle a vsetko zle dopadne...musi sa dobre vstavat s takym pocitom...a to ver ze ja to v zivote mam tazke ale naucila som sa ze bez toho sa zit neda ..good luck ;)

zuzuliatko18
21. jan 2023

Máme tiež v rodine rakovinu, takže keď mi lekár volal, že má zvýšené markery (mala.som.dlhsie cystu a nemizla) a potom ma poslal do NOU, mala som čo robiť po psychickej stránke, bolo to pred 30, riešili sme s mužom kedy deti.... Našťastie cysta nakoniec zmizla sama (asi sa jej nepáčilo, že hneď vedľa praskol slepak) a bolo dobre.
Psychika je však dôležitá. Iste, v prvom momente je to sok, no vždy je lepšie dúfať, že všetko dobre dopadne, že buď bude nález negatívny alebo liečiteľny. Držím palce.

brembo
21. jan 2023

@krissty777 ja som síce muž,takže toto mi nehrozí. Prosím nerob zbytočný stres. Všetko dopadne dobre,žiadne zhubné zhluki tam nebudú. Sesternica si tým prešla,ale ona tam mala zhubný nádor. Prsník má a je 7 rok čistá. Žiadne zmeny v krvnom obraze,žiadne problémi. Chodí už len ročne na kontrolu.

iwesska
21. jan 2023

Pokoj,tiez mam FA,moja mama mala rakovinu vajecnika,co suvisi aj s prsnikmi a som kvoli tomu len pravidelne sledovana. FA je NEZHUBNY nador☝️ Cela ta biopsia je len aby sa uistili,ze je tam to,co videli.

lavinis
8. feb 2023

@adri266 áno máš pravdu, chodí aj rodič s diagnózou, už som si to prezistila

lavinis
8. feb 2023

@brembo rakovinu prs môže mať aj muž

lavinis
8. feb 2023

@casillas28 tvoj argument je argumentacny fail, to, že niekto nie je toxicky pozitívny neznamená, že je negativista a viac už ťa komentovať nebudem, lebo by som musela použiť ad hominem