Antidepresíva a veľmi zlý pocit

tatianavyskocilova
16. sep 2017

Prosím o pomoc, doktorka mi predpísala AD s názvom sertralin actavis na miernu soc.fob . Brala som ich 2 dni ale cítila som sa po nich neskutočne zle nevedela som spat, bolela ma hlava, mala som pocit sa že mi celé telo trasie, bolesť žalúdka, kŕče, nechutenstvo a uzkosti. Po dohovore s lekárkou som ich vysadila. Dnes je to tretí deň čo ich neberiem a cítim sa stále zle, akurát ten tras asi trošku ustúpil. Viete mi niekto povedať či to je normálne a koľko to asi ešte bude trvať ? Som z toho zúfalá a bojím sa že z toho ešte nakoniec aj ochoriem lebo si už všeličo nahováram. Včera som si dala aj neurol aby som si aspoň na pár hodín pospala. Veľmi prosím o odpoveď ak niekto prežíval niečo podobné alebo sa v tejto oblasti orientuje
Ďakujem za každú odpoveď

janaochi
16. sep 2017

@tatianavyskocilova na začiatku liečby AD sa môžu vyskytnúť takéto stavy (nežiadúce účinky hlavne u úzkostnejších pacientov), dokedy sa nakumuluje účinná látka, to trvá také dva tri týždne, potom by sa to malo ustáliť a mali by sa začať prejavovať pozitívne účinky AD. Takže buď si mala vydržať alebo ti mala Dr. dať nejaké iné AD. Inak, môžeš si tieto stavy troška navodzovať aj sama zvýšeným sebapozorovaním, lebo vieš, že si niečo nové začala brať a sleduješ sa. U teba je predpoklad, že aj pri iných AD budeš mať tieto stavy, aspoň na začiatku určite. Inak nechápem, prečo ti Dr. nepredpísala aj nejaké anxiolytiká (lieky na uvoľnenie napätia a úzkosti) k AD, v takýchto prípadoch sa predpisujú aspoň na večer. A to, že ti jednoducho lieky vysadila a neskúsila nejaký iný liek, už nechápem vôbec. Neodmietla si to ty? Hospitalizácia pre nastavenie liečby ti nebola navrhnutá? Lebo nad tým nevyhraješ, len aby si sa k horšiemu nedopracovala.

tatianavyskocilova
autor
16. sep 2017

Nepredpisala mi k tomu nič.
Lieky som odmietla po dvoch dňoch brania ja lebo nemám také vážne komplikácie aby som bola nútená brat lieky. Netušila som že na začiatku ich brania sú takéto stavy, keby to viem určite s nimi ani nezačnem ale riešim to s psychológom a lieky by boli až posledná možnosť .
Tiež mám pocit že si to asi navodzujem sama tieto pocity len nejako s nimi neviem bojovať. Nikdy predtým som nemala depresiu ani pocit úzkosti tak preto mám teraz strach keď to zažívam

tyelde
16. sep 2017

Ak si dobre pamätám tak na letáku je napísané, že prvré 2 týždne môžu but všelijaké stavy, potom už má byť lepšie

tyelde
16. sep 2017

A samozrejme som site prečítala, koľko majú trvať stravy po vysadení veru neviem, ale pravde kým sa všetko vyplaví z tela von, čiže par dní určite

tatianavyskocilova
autor
16. sep 2017

Už sú to 3 dni čo ich neberiem tak dúfam že to prejde už čím skôr
Ďakujem za reakciu

janaochi
16. sep 2017

@tatianavyskocilova tak pracujem na psychiatrii, takže o tom niečo viem. Mala by si riešiť aj psychológa, ktorý ťa následne aj tak odporučí k psychiatrovi. Ak si už v stave, kedy si sama uznala, že potrebuješ pomoc, tak to sama len tak nezvládneš, aspoň na začiatku určite nie. Treba to riešiť, podchytiť, aby sa to nerozvinulo.

tatianavyskocilova
autor
16. sep 2017

Ja mám problém len jesť medzi cudzími ľuďmi vtedy cítim stiahnutý žalúdok a roztrasu sa mi ruky a občas aj hlava. Inak problém v komunikácii s ľuďmi ani cudzími nemám . V strese sa tiež rozklepem lebo ho neviem zvládať ale inak som v poriadku, ani depresiami netrpim tak preto mi prišlo zbytočné brat tie lieky + keď som sa po nich cítila ako som sa cítila
Psychológa určite vyskúšam a uvidím čo bude ďalej

ivka185
16. sep 2017

Ahojte zeny na zaciatku tej liecby su normalne taketo stavy ze sa pohorsi je to skoro pri vsetkych ad. Trva to niekedy dva tyzdne ale aj mesiac kym zaberu potom by sa to malo lepsit. Tie priznaky co tu popisuje tatianavyskocilova su typicke pre uzkost ,myslim si ze bez ad to neprejde bude to len horsie. Pisem to z vlastnej skusenosti ja beriem ad uz 12 rokov.

tatianavyskocilova
autor
16. sep 2017

Lenže ja som tieto problémy pred začatím AD nikdy nemala

tatianavyskocilova
autor
16. sep 2017

A ak myslíš to s tým jedením to sa spája so soc.fob.

ivka185
17. sep 2017

@tatianavyskocilova ano to jedenie sa s tym urcite spaja aj ten stres ze sa rozklepes ,nevies ho ovladat to je vsetko psychickeho povodu ja som to tiez mala a mam ho stale mozno v slabsom prevedeni a da sa aj lepsie zvladat ale bez liekov neviem ci by som to dala a este teraz v tom pocasi tiez mi nieje dvakrat najlepsie.

lala123
17. sep 2017

Ahoj, pokial máš len takéto prejavy úzkosti a neobmedzujú tá v normálnom fungovani(chodenie do prace, obchodov, návštevy) tak by som určite najpr skúsila kvalitní psychoterapiu a keď nepomôže tak až potom lieky.ale to si musíš ty sama úprimne priznať ako na tom si.

lala123
17. sep 2017

A hlavne jedna rada nesnaž sa vyhýbať situáciám v ktorých sa cítiš zle(jedenie na verejnosti) práve sa im vystavuj čo najviac len tak ich premozes😉Prajem veľa sily

tatianavyskocilova
autor
17. sep 2017

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne 🙂

ludmilusik
16. aug 2019

Ahojte chcem sa spýtať na AD. Kedy zvyknú nastúpiť vedľajšie účinky? Zobrala som jednu tabletku a zatiaľ sa to dá zniesť. Bude to ešte horšie? Alebo už iba to čo mám pomaly vymizne.
Lekárka mi ptedpisala Dulseviu. Slabé búšenie srdca, tlak na hrudi, rozmazané videnie, a cítim sa smutnejšia. Inak nič strašné. Zvykne sa to stupňovať či nie? Mám ešte dačo horšie očakávať? Ako ste to mali vy?

nagyovabetka
30. aug 2021

Dobrý deň prajem chcem sa spýtať beriem večer trittiko 150 mg ešte dnes štvrtý deň čiže jednu tretinu cez deň lexaurin ráno polku na obed 3 mg necítim sa dobre ale som po transplantácii pečene 2 pol roka aj nato beriem advagraf zvedavá som že trittiko mi pomôže a lexaurin nie je veľa prosím Vás napíšte mi prosím

1stefi121
11. dec 2021

@janaochi ahoj čítam že pracuješ na psychiatrii ak sa môžem opýtat 5 deň užívam.citalopram 10mg , neurol 0.25 vieš my povedať prečo keď vezmem Ad mám hneď tocaky , búšenie srdca čoa privádza do ataku ..nemôžem normálne spat, a druhý deň po som.ako živá mŕtvola .. dakujem

janaochi
20. dec 2021

@1stefi121 To sú vedľajšie príznaky dokedy si trocha telo nezvykne na AD. Ono by to malo do 3-4 týždňov odoznieť. Ak by to tak nebolo, treba sa poradiť s Dr. a zmeniť lieky. Ale Citalopram sa všeobecne dobre znáša, vydržte.

1stefi121
20. dec 2021

@janaochi dnes je to 12 tabletka úzkosti ešte sú...kedy to odznie...?

karyyyn
9. nov 2023

@1stefi121 ako to nakoniec dopadlo? Pomohol citalopram?

1stefi121
10. nov 2023

@karyyyn ano .

martin6990
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karyyyn
10. nov 2023

@1stefi121 a kedy zabrali? Ja beriem 15ty deň a stále žiadna zmena, len mi je stále nevolno od žalúdka

aurelka1
24. aug 2024

@janaochi dobrý deň prajem beriem sertralin 50mg 5 dni ale cítim sa horšie mám stále točenie hlavy je to strašne a mám takéto stavy ráno že sa cítim že som sa úplne zblaznila potom to prejde bojím sa že som blázon
Beriem tie lieky lebo dostávam ataky pred 5 mesiacmi mi to všetko prišlo v kostole keď mi to pripomenulo pohreb môjho ocka dostala som ako sok
Prosím vás je to liekmi to točenie a pocit že som sa zbláznila? Mám ich brat či skončiť známi radšej bojím sa že sa naozaj zbláznim

A mám pocit ako keby som mala žalúdok v klietke strašne mi ho sťahuje také kŕče dostávam