Análna fistula

7. apr 2021

Ahojte, lekarsky potvrdena diagnoza “análna fistula”, ktora vyzaduje operaciu, ale tie sa teraz nevykonavaju..... co poradite?
Akych jedal sa vystrihat, ake bylinky by boli dobre na sedaci kupel?
Teda co robit, aby obdobie do operacie sa dali prezit?
A co nerobit?
Dakujem aj za pripadne osobne skusenosti, ci uz s tymto problemom, ci aj s obdobim pred a po operacii.

scorpionflower1
7. apr 2021

To fakt ani toto nezoperuju??? :-O sak to vraj strasne boli, to nie je akutne? Robia to v BA aj sukromne centra. Skus pozriet. Viem, ze v Chirkoze v Petrzalke to robi Mudr. Dimov.

autor
7. apr 2021

@scorpionflower1 zoperuju, ale vraj az vtedy, ked v nemocnici budu dostupni anesteziologovia, ktori su teraz pri covid-pacientoch.

scorpionflower1
7. apr 2021

No parada a to bude v akom casovom horizonte? Ja som nemala fistulu ale analnu fisuru (trhlinu) a to bolo teda dost peklo a pokial viem tak fistula je este o cosi vacsie. Ak budes velmi trpiet tak chod do sukromneho centra.

autor
7. apr 2021

@scorpionflower1 vraj mesiac alebo dva🤦🏻🥲

scorpionflower1
7. apr 2021

No zbohom...neviem ti inak poradit, ale uprimne s tebou sucitim, ja som si s mojim konecnikom zazila tiez tazke casy, takze viem, co je to bolest v tejto oblasti.

danusiatko
7. apr 2021

Kefirove hubky, tie do mlieka, co sa davaju, neviem presne ako sa to vola, ale mne to velmi pomohlo, robila som si domaci kefir velmi dlho a upravila sa stolica
Po velkej neutierat velmi, ale osprchovat a natriet
Hlavne upravit stravu, to je zaklad, drzim palce

autor
7. apr 2021
lalenka33
7. apr 2021

Obklady alebo sedacie kúpele z repíka, natierať ichtoxylom.

zuzik8425
13. apr 2021

Prosim,viete poradit dobreho chirurga v BA na takyto problem?dakujem

lila1983
22. apr 2021

ahojky ja idem teraz v pondelok na operaciu analnej fistuly do sukromnej kliniky v BA

pato26
10. máj 2021

@lila1983 Ahoj, prosim ta chcem sa spytat ci si uz bola na tom zakroku a ako to dopadlo, ake boli bolesti pocas a po operacii. Ja mam ist v Stredu tiez do BA.U mna je situacia taka ze mam intersfinktericku fistulu a maju mi to robit formou fistulotomie cize rozrezat a nehat sekundarne vyhojit a zakrok len v lokalnej anesteze.Mam z toho riadny strach.Hlavne z tych inekcii lokalnych, netusim ci mi daju aspon nejaku tabletku nech sa tam nazosypem este skor ako mi zacnu vobec nieco robit.Na ziadost celkovej anestezy mi bolo povedane ze to nie je vobec treba ze mi to opichaju - Toho sa vsak obavam lebo v inekciach sa nevyzivam a uz vobec nie na takomto mieste.Este mam v zivej pamati tu co mi pichali pri abscese....To bol horor.Dakujem vopred za odpoved.

autor
11. máj 2021

@pato26 to je nemozne! Doktor povedal, ze to iba v celkovej anesteze, inak strasna bolest!
PS: moj dedko to zazil bez anestezy a nikdy tak nenadaval jak vtedy, svinska bolest!

pato26
11. máj 2021

Ked som mal absces z ktoreho sa mi vytvorila ta fistula a rezali mi ho tak mi do toho zapaleneho hnisaveho vacku pichal lokalku ktora uz ale vobec nezaberala (udajne ju vtedy pichaju alibisticky aby sa pacient nestazoval) tak to bolo hrozne.Vtedy som krical od bolesti v ordinacii.Na tuto fistulu mi povedal doktor inak primar prokto oddelenia ze to nie je hlboko a ze sa to da urobit v pohode aj v lokalnej anesteze.Vraj sa to bude hojit mesiac a budem moct s tym chodit normalne do prace.Bolo mi povedane ze si mam zabezpecit odvoz lebo ze budem otapeny.Tak neviem ci mi daju nejake sedativa ale urcite to nebude ani spinalna ani celkova anesteza.

autor
11. máj 2021

@pato26 tak sa drz.

pato26
11. máj 2021

Dik, uz sa tak stresujem ze mi to az zacina byt jedno.Samozrejme vsetci okolo maju z toho velku srandu lebo ved sa ich to netyka....Budem si hovorit ze to nejak dam - Nic ine mi asi nezbyva.Zrusit sa to sice vzdy da ale zit takto obmedzujuco nie je prijemne.Dali to iny, dam to aj ja.V podstate plati vzdy pravidlo - Moze byt aj horsie.Ked to budem mat za sebou a nahodou budem na tom ok tak napisem a podelim sa o skusenost.

pato26
12. máj 2021

Ahojte, tak sa ozyvam ako som slubil.Mozno pomocou tejto spravy niekoho podporim aby prekonal strach.Dnes som podstupil fistulotomiu v lokalnej anesteze.Zakrok bol prevadzany v gynekologickej polohe, lokalnu anestezu mi pichali z vnutornej strany konecnika lebo tam je minimum nervovych zakonceni.Citil som v podstate take jemne pichnutie ihly v 3 bodoch.Nic strasne na to ze sa bojim aj odberov krvi.Nasledne mi doktor povedal ze najhorsie mam za sebou.A mal naozaj pravdu.Pri zavadzani sondy som citil len jemny tlak a pri rozrezavani tkaniva elektrocouterom som citil take jemne prskanie a teplo.Po rozrezani rany mi zasivali okraje rany a to som tiez necitil.Celkovo to bolo uplne v pohode.Po odzneni anestezy bolest je ale da sa to v pohode vydrzat hlavne s tym pocitom ze uz to mam za sebou.Tak drzim palce a vsetci co mate fistulu - Zabudnite na to ze ju vyliecite sami.Daju sa potlacit priznaky ale nikdy ju nevyliecite pretoze vzniknuty patologicky kanalik sam ani pomocou masti nezmizne.Kazdemu odporucam aby prekonal svoj strach a isiel na zakrok.

irenajanova
16. máj 2021

Dobri den mala som operaciu abces pri koneciku a zistili mi fistul

klaudia1212
4. jún 2022

@lila1983 ahoj prosím ta môžem otázku ohľadne análnej fistuly

pato26
4. jún 2022

@klaudia1212 ahoj, jasne pytaj sa.

klaudia1212
5. jún 2022

@pato26 ako si zistil ze sa niečo deje ako si si to vlasne našiel vďaka bolesti alebo čomu ak, to malo priebeh ako rýchlo to rástlo

pato26
6. jún 2022

@klaudia1212 ahoj, to co je fistula presne si vies dohladat na internete to ti vysvetlovat presne nebudem.Tvori sa vacsinou dlhodobo takym sposobom ze bud sa ti urobi najskor analna trhlinka o ktorej ani nevies alebo sa ti spravi zapal vnutri konecnika a kazdy si mysli ze ma hemoroidy.Priebeh tvorenia je asi taky ze niekedy mas par mesiacov pokoj a zrazu ta zacne boliet konecnik.Mne ta bolest trvala vacsinou tyzden a potom sa to zasa zlepsilo.Vzdy som si myslelze su to asi hemoroidy.Takto to trvalo niekolko rokov az to prislo do takeho stadia ze uz ta chodbicka bola tak dlha, cca 3 cm ze sa v nej vytvorilo take hnisave lozko ze som zrazu od bolesti nedokazal ani spat.Taku bolest nikomu neprajem.Takze mi to na chirurgii zaziva rozrezali skalpelom aby mohol hnis odtiect.Daju ti injekciu o ktorej vedia ze ti aj tak nepomoze lebo ked je nieco brutalne zapalene tak ziadna anesteza nepomoze.Potom sa mi ulavilo ale v podstate tym ze to rozrezali tak uz bol aj druhy otvor chodbicky a veselo pri stolici sa dostaval bordel do tej chodbicky a musel som ho vytlacat spolu s hnisom.Takze zrazu zistis ze cely zivot sa toci okolo tvojho zadku.Bojis sa hocikde ist na wc lebo vies ze potrebujes brutalnu hygienu lebo ak ten kanalik nevycistis tak zacina riadna bolest.Nasledne som bol nuteny ist na operaciu lebo s tym sa podla mna dlhodobo fungovat neda........

lucia252522
7. jún 2022

@pato26 ahoj, mozem otazku? Takze napriek tomu ze ti to pred rokom robili ambulantne musel si ist aj na operaciu ? Tiez sa operacii nevyhnem lebo ambulantne mi to nebolo spravene dobre a zaver bol potom kryptitida.

pato26
7. jún 2022

@lucia252522 ahoj, skusim to vysvetlit tak nejak laicky aby si tomu pochopila.To co som pisal ze ma z casu na cas bolievalo tie dlhe roky tak to boli v podstate male abscesy (hnisave zapaly) pomocou ktorych si hnis razil cesticku v podkozi.Zakedy to nebolo ale velke tak sa telo s tym vedelo vysporiadat a ja som vtedy citil popri konecniku v podkozi iba taku gulicku malu.Az zrazu som dostal covid a popri nom sa mi znova urobil ten zapal v konecniku ale uz v takom velkom meritku ze telo si s tym uz nevedelo poradit a neskutocne to navrelo a bolelo.Vtedy mi to ambulantne rozrezali v mieste opuchu aby dokazal vytiect ten hnis ale tu fistulu - ktoru tvori v podstate patologicky kanalik v podkozi ktory prepojuje konecnik s nejakym vedlajsim miestom vedla konecnika oni nedokazu odstranit v ambulancii.To sa musi robit pod narkozou operacne takze preto som musel ist na operaciu.......To co tu pisu niektory ludia ze absolvovali operaciu abscesu su blbosti nakolko neabsolvovali operaciu ale iba ambulantny zakrok na odtecenie hnisu co vacsinou konci aj tak neuspesne lebo sa tie abscesy vracaju a clovek musi ist potom pod narkozu a musia mu vyrezat cele patologicke lozko s ktorym si nevie telo samo poradit.

lucia252522
7. jún 2022

@pato26 Dakujem 🙂 Presne toto sa stalo aj mne a musi to ist operativne pod narkozou lebo ambulantne to je len oddialenie operacie a nepomohlo to. Dakujem za info …Dufam ze ty uz to mas v poriadku

klaudia1212
8. jún 2022

@pato26 a kde ta to vládne bolievalo co presne

pato26
9. jún 2022

@lucia252522 Ahoj, no v poriadku ako v poriadku.Cele hojenie rany po operacii trvalo asi rok.Kazdemu povedia ze to trva cca mesiac.Ono to v podstate mesiac trva ze taky zaklad hojenia ale celkova granulacia noveho tkaniva a vyzrievanie rany a pod trva ovela dlhsie.Akoze fungujes normalne ale v roznych obdobiach ma clovek rozne pocity, svrbive, steklive a podobne .....Kazdopadne sa treba pripravit na dost velku psychicku zataz a na to ze aj po operacii to uz nikdy nebude take ako pred tym ked si mala zdravy konecnik.Ja si pisem s jednou pani co to tiez absolvovala a ona zasa s chalanom co to absolvoval a vsetci traja mame ten isty nazor ze zivot po tejto diagnoze je uz iny.Jednak pocity s konecnikom su ine, hlava stale pracuje lebo sa bojis aby sa ti to nestalo znova a clovek musi upravit aj stravu aby sa ti lepsie vyprazdnovalo a mala si menej problemov.Toto co som ti napisal neber ze ta strasim.V podstate inu moznost nemas ako ist na operaciu ale tato diagnoza je tak hnusna a tym ze tento organ je stale namahany tak sa to zle hoji a nie je to tak ze super pojdem na operaciu a mam pokoj.Po operacii hlavne dodrzuj perfektnu hygienu, konzumuj vela vlakniny a zariad si zivot tak aby si mala dost psychickeho pokoja.....

pato26
9. jún 2022

@klaudia1212 Ahoj, dost zvlastna otazka.Bolelo ma to v mieste kde som mal fistulu a co presne?No predsa okolite tkanivo v okoli fistuly.....

klaudia1212
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klaudia1212
25. jún 2022

@pato26 ahoj ako si to zvládla tu fistulu?

klaudia1212
25. jún 2022

@lucia252522 ahoj môžem sa pýtať niečo ohľadne fistuli?