Mate s tym skusenost?
@petruldo
Mam podane na sude teraz v marci, otec prepisal s matkou vsetok majetok 11/2015 v hodnote 700000€ na sestru, pritom maju jedinu vnucku z mojej strany. Otec bol uz v tom case chori, ale neviem vsak, ci to staci na neplatnost pravneho ukonu, ma Alzheimer, Parkinsona, bludy uz lieceny od r. 2003. Matka so sestrou to este chceli vyuzit rychlo, tak ho to donutili podpisat v dobrej viere, ze vsetko bude vnuckine, ale vsetko darovali sestre.Matka otcovi vtlkla do hlavy, ze sestra spisala zavet, ze po jej smrti to bude mat vnucka. Ale ze mna obisli a pocas 40 rokov sestra moze darovat hocikomu aj predat, to uz nechapal. Teraz sa bojim, ci nezmanipuluju posudky. Otcovi sa pohorsilo, matka nevie, ze som to dala na sud. Neviem, ci jeho choroby su postacujuce, ale on vobec nevie co robi.V r11/2015 prepisal majetok a teraz som nasla list, co pisala matka so sestrou v jeho mene, E chce ist do opatrovatelskeho ustavu, podpis som nevidela, aj ten asi podpisali za neho alebo ho pod vplyvom liekov donutili. Matka je doma, vkadze sa o neho starat, aj sestra. Ja denne dochadzam za pracou do zahranicia, ale aj ja sa mozem starat. Je mobilny, robi v zahradke, kosi, ......Matke sa s nim nechce zaoberat, vyuzili ho a odkopli.
posudok bude robiť znalec, ktorý sa tomu rozumie a ktorého určí súd, takisto podpis, to nezmanipulujú ani keby sa na hlavu postavili
ahoj ked majetok otec prepisal a v tom čase nebol nesvojprávny tak neurobiš nič ak by nedajbože nahle zomrel budu vás volať na dedičske konanie do 3 mesiacov ked sa tam preukaže že ťa vydedil neurobiš s tým nič to ti povie aj notárka ktorá by vás po smrti otca kontaktovala pisomne ked raz jej už majetok tvojej sestre dal a ma to pisomne a bol tam svedok v tom pripade tvoja mama a notárka tak to ti povedia aj na súde že dal dobrovoľne ešte zbytočne budeš platiť právnika ak máš pristup k papierom chod sa poradiť ten ked ti povie že jej daroval darovacou zmluvou nič neurobiš sfalšovať nemôžu nič podpisy preto že nikto sa neda vyhodiť z roboty a mať problémy nechce nik pre zopár podpisov jeho pokiaľ súd neprebehol a nezbavil ho svojprávnosti dovtedy môže robiť právne úkony proste dali majetok jednej dcére tvojej sestre a ty s tým neurobiš nič ved to budete predvolani na notárstvo všetky deti ale kto nedostane nič upozorni na to notárka že vám alebo vám tomu druhému nepatri nič my sme mali v rodine toto len jednalo sa o stryka maminho brata.
U nas sa neda dieta vydedit...ak ten majetok nepredal za trhovu cenu vies to sudne po smrti napadnut.
Myslela som pri dedicskom konani.
@krasnanevesta ale da, napr. ak bol potomok odsedený za úmyselnú trestnu cinnost, nezaujímal sa o svojho rodica, ktory bol v tazkej zivotnej situacii,...
@krasnanevesta ale,ze da,krasne,presne ako to urobili,prepisali za zivota... Darovali,ono totizto ty si za zivota so svojim majetkom mozes robit co chces a nikto ti nemoze prikazat co mas robit,ked sa rozhodnes darovat svoj dom na charitu,mozes tak spravit,nikto nevie preco sa tak rozhodli konat v tomto pripade,ale podla mna sa s tym vela neurobi,akurat vyhodene peniaze za poplatky a pravnicke sluzby,teda pokial nebil v tom case otec nesvojpravny pre pravne ucely....
@dilino
Praveze nesvojpravnist na sudne ucely bude teraz urcovat znalec, ci v tom case mohol nieco s tou diagnozou podpisat, zalobu o neplatnost pravneho ukonu mam na sude. Ja chcem vediet, ci ma niekto skusenosti, ak je darca chory na Alzheimera. Ci ta choroba a v ktorom stadiu uplne vylucuje moznost pravneho ukonu. Lebo na nete je toho vela, len neviem stadium choroby, kedy to uz nemohol podpisat. Viem, ze to urci znalec, ale chcem sa na to pripravit, ci moze byt jeho ukon zruseny, lebo viem, ze moze.
@hyacintka a právnik by nevedel poradiť podľa papierov to je tak nespravodlive že jednej dajú všetko a druhej nič a že to urobi vlastna rodina to je najsmutnejšie veľmi ti držim palce aby sa to podarilo ako chceš ty a v čase ked to podpisal tak bol svojprávny dobré tomu rozumiem len proste zmanipulovany tvojou sestrou a mamou
@dilino
To sa prave nevie, ci bol sposobily na pravne ukony, ci mohol nieco podpisovat, to urci az znalec dokazovanim z dokumentacie a ked zije aj podla priebehu choroby dodnes. NeSvojpravny a nesposobily na pravny ukon su dve rozne veci, nemusi byt clovek nesvojpravny, aby nemohol podpisovat, moze byt len nesposobily.
@hyacintka skúsenosti nemám, ale ak určia znalci, že nebol mentálne spôsobilý tak tú darovaciu zmluvu súd zruší.
matka sa to dozvie že je to na súde, predpokladám že ona a otec je žalovaná/odporca, neviem ako si formulovala návrh na súd.
čo sa týka znaleckého posudku - tvoj otec bude pozvaný na znalecké vyšetrenie spolu s manželkou alebo ak má ustanoveného opatrovníka + zdravotná dokumentácia. neviem či budú volať aj teba, to závisí od znalcov.
ináč ak chceš, môžeš požiadať súd o opatrovníctvo otca, ale to sa radšej poraď s advokátom, alebo súdnymi úradníčkami, čo to všetko obnáša a ako to formulovať, keď sa jeho žena a tvoja sestra o neho nechcú starať a chcú sa ho zbaviť.
@hyacintka ahoj...prosím ako si dopadla...riešim to isté, ale maminka už zomrela...ako rozhodl sud
@hyacintka prosím ako si dopadla
@hyacintka na súd, znalecky posudok o duševnom zdraví v čase úkonu, po určení súdu