Ako sa prejavuje endometrióza?

bublinka0
5. apr 2024

Ahojte baby, ako sa prosim prejavuje endometrioza? Je vidno na sone? Ako sa lieci? Viem mozem si to vsetko vyhladat na internete ale chcem niekoho kto ma realne skusenosti, dakujem.🙂

kaja01
5. apr 2024

Potvrdiť endometriózu je možné iba operáciou. Dlhodobo (niekoľko rokov) bolo u mňa podozrenie na endometriózu, ale až keď narástla endometrická cysta na vaječníku (zistili na sono), tak som bola odoslaná na operáciu, ktorá potvrdila endometriózu a zároveň mi boli vybraté ložiská a cysta. Od operácie som na hormónoch.

bublinka0
autor
5. apr 2024

@kaja01 a mala si bolesti stale alebo iba obcas?

kaja01
5. apr 2024

@bublinka0 Mala som bolesti často, doktorka bolesti pripisovala tráviacim ťažkostiam (mám za sebou 5 krát kolonoskopiu), nakoľko som mala často zápchu a kŕče v bruchu. Bolieval ma vaječník, pred MS týždeň bolesti podbruška, veľmi silná a bolestivá MS. Pri operácii mi vybrali ložisko endmetriózy na konečníku (z toho tie zápchy). Po operácii nasadené hormóny (zastavený cyklus) a odvtedy nemám absolútne žiadne problémy.

veklipo
5. apr 2024

Veľmi silná bolestiva mestruacia, neschopnosť otehotnieť. Laparoskopicky mi potvrdili stredný stupeň, ložiska odstránili, následne IVF, čo vyšlo na 1x. Potom som už žiadne problémy nemala a otehotnela som prirodzene.

carolynka
5. apr 2024

@bublinka0 kazdodenne bolestive nafukanie brucha, musela som uplne zmenit satnik aj ked som vobec nepribrala, vsetko mi bolo v pase male. Neustale bolesti noh, bolesti chrbata/krizov, uzkostne stavy pred a pocas ms, nespavost, neznesitelne bolesti pri ms, bolest pri sexe. Isty cas palenie zahy. Ja mam endo aj na crevach. Beriem progesteronovu tabletku a endo sa mi zmensila, kalcifikovala, ale ked som vysadila tabletku tak sa vsetky priznaky vratili, tak ju zas beriem.

carolynka
5. apr 2024

@bublinka0 a strasne silna ms, vlozky mi bolo v prve dva dni treba menit kazdu hodinu, obrovske kusky tkaniva zo mna vychadzali,bolo to desive. vznikol mi z.toho nedostatok zeleza