Dobrý deň. Viem ze je to veľmi citlivá téma, no ide o to, že rodine veľmi blízky človek dostal túto chorobu.. Včera bola na operácii, my nemáme bohvie aké vzťahy, už dlho sa spolu nestretavame a preto by som sa chcela opýtať aký priebeh ma tato choroba nakoľko ja nič o tom neviem... Ako človeku pomôcť, aka je šanca na prežitie atď... Dakujem..
@caroline_ všetko záleží od štádia ochorenia. Ak sa ochorenie zistí v skoršom štádiu človek sa môže aj uplne vyliečiť, ak sa to zistí neskôr tak doba prežitia záleží od rôznych okolností - od veku, od imunity človeka, ako reaguje na chemoterapiu....Rovnako rakoviny prsníka je viac druhov, takže záleží o aký nádor ide -- niektoré sú pomali rastúce, iné naopak rýchlo, sú menej agresívne druhy a aj tie s horšou prognózou....Záleží aj či je nádor operovateľný alebo nie....Ak je nádor malý, zapuzdrený tak sa len vyberie a niekdedy nie je potrebná ani chemoterapia. Niekedy sa nádor vyberie a zistí sa že bol veľmi agresívny tak sa môže dať aj zabezpečovacia chemoterapia aby sa prípadné zvyšné rakovinotvorné bunky zničili.....Iná situácia je ak už sú metastázy - to je už pokročilé štádium ochorenia, tam už je liečba zložitejšia, tam záleží aký je grade nádoru(aký je agresívny) a ako reaguje na liečbu...Človek sa môže uplne vyliečiť, v tých horších prípadoch je doba prežitia v rozmedzí od niekoľkých týždňov až niekoľko rokov....