Ako bojovať proti cystám?

spagetka2891
30. jún 2016

Ahojte baby. Chcela by som sa poradit..pred 2rokmi mi na lavom vajecniku objavili "cokoladove" cysty...uz vtedy ma lekar nahovaral na tehotenstvo, ale este sme sa na to necitili, nemali sme svoj byt a pred nami velke zivotne kroky...tak som to zamietla..nastalo polrocne napchavanie sa liekmi, potom cakanie, potom operacia, inekcie a zase hormony...chvilu som mala pokoj... A konecne som bola rok "cista" od hormonov...3tyzdne dozadu som sa potesila lebo lekar mi robil kontrolu a vajecnik bol cisty...tento tyzden som vsak u neho skoncila s bolestami a zase na tom lavom vajecniku cysta...skoro ma porazilo...kedze mam teraz noveho lekara, ten hned navrhuje operaciu alebo lieky..my vsak mamr v septembri svadbu a po nej sme sa chceli pokusat o babo.. Kedze je vsak situacia aka je, rozhodli sme sa ze zamietnem operaciu aj lieky a pokusime sa o babo...a teraz otazka: myslite si ze cysta mi moze robit problemy? Nemyslim pri otehotneni, ale skor v tehotenstve, pri uhniezdeni a vobec vseobecne. Navrhol vam lekar niekedy bojovat proti cyste tehotenstvom? Mam troska strach, ci to nemoze urobit komplikaciu, pripadne ohrozit mna, dieta...pripade, je nieco co by ste mi odporucili? Caje, bylinky, vitaminy..hocico 😀 o 2 tyzdne idem k lekarovi zase na kontrolu, tak sa s nim chcem poradit, ci mi to odpuraca aj on..

rhiannon
30. jún 2016

Nie som odbornik, ale s cystami som sa trapila tiez. Na tvojom mieste odstranim cystu operacne a potom sa snazim. Ak by ti cysta praskla pocas tehotenstva, moze to sposobit potrat. Ale najlepsie asi poradi lekar, ja som mala cysty folikularne, takze neviem, ci je prasknutie cokoladovej tiez taky pruser. Ja som skusala vsetko mozne aj nemozne (caje, hormony, dietu atd) ale az operacia pomohla. A potom som aj hned otehotnela 🙂

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@rhiannon mne zatial lekar stale tvrdil ze cysta by mi nemala zabranit k otrhotneniu, pretoze vajcovod mam prechodny..aj ked clovek nevie, pretoze zdrave pary s tym maju problem.a prave on mi stale prizvukoval ze cim skor otehotniem tym pre mna a pre cystu lepsie 😀 teraz mam vsak noveho doktora a ten hned ze operacia...tak uvidim co mi povie na kontrole..citala som aj vela prispevkov ze babam zistili cystu prave pri potvrdeni tehotenstva...

sono2
30. jún 2016

@spagetka2891 pravdepodobne máš endometriozu. Pozerali ti priechodnost vajcovodov pri operacii?
Čokoládove cysty sú krvavé a mali by sa odstrániť. Je otázka, že koľko ostaneš po operácii čistá. Je pravda, že ste mali poslúchnuť Dr a zacat sa snažiť. Tieto cysty sú podmienené hormonalne. Je pravda, že tehu bez cysty bude bude jednoduchšie, myslím, že je ináč automaticky rizikové. Tieto otázky polož svojmu Dr.
Je veľká? Máš ovuluku? Cyklus Ok ináč?

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@sono2 cyklus som mala doteraz presny ako hodinky..az tento mesiac bol 2dnovy a potom prisla bolest na vajecniku..ale inak to mavam v poriadku...dakujem za tip, urcote sa ho to.popytam..popravde som bola z toho taka v soku ze som nevedela ani rozmyslat v tej chvili .preto sa chcem na kontrolu pripravit 🙂

sono2
30. jún 2016

@spagetka2891 ja by som nechala ešteraz vajcovody pozrieť keď aj ambulantne, lebo ak tie cysty robí endometrioza čo pravdepodobne, tak nech vieš, že sú vajcovody čisté. Veľa šťastia!

angelsfaith
30. jún 2016

@spagetka2891 Ahoj, ja mám čokoládovú cystu už dlho. Dve laparoskopie za sebou. Dvakrát som prirodzene otehotnela, ale bohužiaľ, aj potratila obe. Zrasty nemám, len jednu cystu na ľavom vaječníku... Doktor povedal, že je zázrak, že som dokázala prirodzene otehotnieť - tu problém nebude (Ak keď ma povláčili po centre asistovanej reprodukcie). A hoci lekári si myslia, že za to, že som potratila, môže endometrióza.. neverím tomu. Nedávno som čítala článok od pána doktora, ktorý pôsobí v Prahe, v najväčšom centre pre diagnostiku a liečbu endometriózy a ten sa vyjadril, že samotná endometrióza nemá vplyv na vývoj tehotenstva, ani na vývoj plodu. V mojom prípade si myslím, že mám hustú krv, teda problém so zrážanlivosťou krvi.
Ale každopádne si myslím, že je dobré si ju dať vybrať tak či tak.. ona sa síce v tehotenstve stopne a nebude ďalej rásť, môže sa dokonca zmenšovať, ale môže aj prasknúť a to už je nebezpečné ako pre dieťa, tak aj pre Teba. Držím palce 😉

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@sono2 dakujem..ircote nechcem nic zanedbat..a co bude treba, to urobim 🙂

sono2
30. jún 2016

@spagetka2891 super prístup?

sono2
30. jún 2016

!😊

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@angelsfaith dakujem ti..mne lekar tiez tvrdi ze to by nemalo nijako ovplyvnit tehotenstvo ani otehotnenie v mojom pripade...jaaaj no som.zvedava ze co mi povie na kontrole..
Drzim ti palce, aby sa vam podarilo a hlavne aj uspesne ukoncilo tehu 🙂

angelsfaith
30. jún 2016

@spagetka2891 Ak nemáš zrasty, nie je dôvod, aby Ti tá cysta bránila v otehotnení. Som živý príklad 🙂 Ja si idem teraz dať urobiť testy na hematológiu, potom laparoskopia, liečba a šup na babo 🙂 Ďakujem. Aj Tebe nech sa podarí šťastne 🙂

syky24
30. jún 2016

Su to uplne bludy co lekari rozpravaju.. mne zistil lekar ze mam cystu na lavom vajecniku.. odstranili mi ju laparoskopicky a zistili mi emdometriozu. Moj gynekolog mi chcel nasadit hormony no to som odmietla,samozrejme mi tvrdil ze nebudem mat nikdy deti... a co sa nestalo do 3mes.? Zostala som tehotna a teraz uz mam 4,5r. syna 😊

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@syky24 presne takyto pribeh som chcela pocut 🙂 dakujem... Ja som.tiez zatial pozitivne naladena...verim ze vsetko pojde hladko a co chvila sa budeme tesit 🙂 a nemala si ziadne komplikacie ani pocas tehotenstva, kvoli tej cyste?

syky24
30. jún 2016

Komplikacie som mala cele tehu ale kvoli tomu ze maly bol velmi nizko ulozeny.. nakoniec mi museli robit cisarsky akutne lebo sa mi placenta odlucila.. ale to uz nema nic spolocne s otehotnenim ☺ smelo do toho a neboj sa a hlavne maj pozitivnu mysel 😊

spagetka2891
autor
30. jún 2016

@syky24 tak to veru nebolo asi sposobene cystou ani nicim podobnym 🙂 tak.hlavne ze vsetko dobre dopadlo..no my pockame na kontrolu a potom si zacneme uzivat 😀 😀

janka54321
30. jún 2016

Ja som.mala cystu pocas tehotenstva, zistil ju lekar v 7. tyzdni, mala 8 cm...a veru som cele.tehotenstvo trpla, aby nerobila ziadna problemy...lekar povedal, ze ak by sa nieco skomplikovalo, tak by bola nutna operacia pocas tehotenstva...ale nastastie sme to zvladli...aj ked som asi do nejakeho 15. tyzdna dost casto citila bolest a pichanie na tej strane...a cele.tehotenstvo som.bola v strese...takze na tvojom.mieste by som to riesila pred otehotnenim...po porode resp. asi skor pocas tehotenstva sa cysta stratila a mam.pokoj uz 17. mesiac...ako rastlo babo v brusku tak.cystu nebolo vidiet...tak.tazko povedat...a tiez som.v tom.siedmom.tyzdni.zacala krvacat...tak.som.brala duphaston...ale to.krvacanie podla.lekara nemalo spojitost s cystou....takze najskor sa jej zbav, nech mas kludne tehotenstvo

janka54321
30. jún 2016

A mne ta cysta dokonca aj narastla...v siedmom.tyzdni mala tych 8 cm...a za dva tyzdne bola o nejake milimetre vacsia...

spagetka2891
autor
1. júl 2016

@janka54321 dakujem za info..veru som citala vela pribehov kde to lekari zistili az pocas tehotenstva ze tam ta cysta je...a teda moja ma tusim 3cm..no ja som.sa.operacii chcela vyhnut, kedze som uz na jednej bola ale tak uvidim co povie lekar..ak to ma byt komplikacia tak mi nic ine neostava..momentalne ficim na cajoch a bylinkach 😀 zatial..

stepra123
5. aug 2016

@spagetka2891 ak mozem radim lanovy okej piť mne čokoládova praskla 4 týždne dozadu 3hofiny ma operovali mala som neskutocne bolesti krvacanie do brušnej dutiny zlepilo mi vajecnik aj hrubé crevo 23 cm rez neni to sranda a teraz som mala na pravej strane hned tretí tyzden po operacii pila som lanovy olej teda zarabala do tvarohu a zmizla nazatial pijem ďalej pri babatku to je isto risk ale alechemika a rebríček plus lanovy olej ta prvá cysta ma strašne bolela nonstop cele dni a vnoci som iba plakala try mesiace som to natahovala az som vnoci skončila hned na operacke

spagetka2891
autor
6. aug 2016

@stepra123 ahoj...tak to mi je luto..a pozeram ze cakas babo..ta operovali v tehotenstve? No ja nemam bolesti..sem tam to pichne. Ale inak vobec..pijem alchemilku

michi200
6. aug 2016

@spagetka2891 ja mám cystu na ľavom vaječníku od 2009, vtedy mala asi 3 cm. 2010 mi ju laparoskopicky odstránili, za 3 mesiace bola naspäť. Gynekologička mi to len sledovala, že ak nemá viac ako 5 cm, tak sa nemusí vybrať von. 2013 som otehotnela aj s tou cystou cca 3 cm. Cystu som mala celé tehotenstvo aj počas pôrodu aj potom... Začiatkom tohto roka som bola na preventívke a cysta sa zväčšila na 5 cm. Dr mi doporučila vit B a mala som prísť na kontrolu o 2 .mesiace, že ak sa chystá nezmenší, pôjde operačne von. Medzičasom som neplánovane otehotnela.bola som na kontrole, cysta má len 3,5 cm.počas tehu sa s tým nič nerobí. Takže v mojom prípde mi tá cysta nevadila a ani nevadí počas tehotenstva. Inak nedá sa to nejako liečiť ani zabrá iť mne to nevadí. Mňa občas dosť bolí, ale čo už...

stepra123
6. aug 2016

@spagetka2891 babo necakam uz mam a cyst ma veľmi bolela vecsia bolest ako po operacii naskot iba pichanie potom menzes bolestivý a nakoniec som dva mesiace bola v takých bolestiah ze som iba plakala moc mi to obmedzilo zivot to boli strašne bolesti a keď to prasklo ani nehovorim som bola rada ze ma postvili ... Hned ako som sa prebrala s narkozi to bom horor :D lebo mi robili Laparku a aj rezalu cele brucho ale dali infuziu a dobre bez bolesti... Az do vecera vtedy som musela hned na nohy to bola ďalšia terapia sokova.. A nojhorsie boli premna drenaze v bruchu zavedene to keď vyberali ale potom už ok at nato chodebie stavanie bolesti veľké vobec určite vy som hneď aj ďalšiu operacii dala a ut necakala operácia vola premna nic oproti hentej bolesti

spagetka2891
autor
6. aug 2016

@michi200 tak to si ma potesila..ano mna tiez viac menej sleduju lebo mi nerastie a nic sa s nou nedeje..chvalabohu je iba jedna a dufam ze nebude robit ziadnu sarapatu... 🙂

spagetka2891
autor
6. aug 2016

@stepra123 aha .ja som myslela ze cakas lebo mi to tak dole ukazuje 🙂
Noo tak vidim ze ty si to mala naozaj zle. Ja som laparku absolvovala..akoze nebolo to prijemne po prebrati som vracala..sestricky mi museli drzat ten kyblik a chodit so mnou na zachod...s tymi "kabelkami" z brucha som chodila asi 4dni...ale chvalabohu ked mi to davali von nebolo to az take hrozne...ja ani menzes nemam bolestivy .mna skor raz za cas chyti maly krc alebo pichnutie na lavom vajecniku a o chvilu je dobre..ale musi to byt hrozne stale v tych bolestiach...

michi200
6. aug 2016

@spagetka2891 neboj sa, bude to ok 🙂

spagetka2891
autor
6. aug 2016

@michi200 dakujem...v poslednej dobe citam akurat hrozostrasne pribehy tak som z toho aj vydesena mierne..ale verim ze to dobre dopadne a babo sa nam zadari ani nebudeme vediet ako a vsetko bude ok 🙂 dakujem za povzbudenie

michi200
6. aug 2016

@spagetka2891 juj, tak tie hrôzostrašné príbehy radšej ani nečítaj, zbytočne sa stresuješ. Malo by to byť ok v pohode. Hlavne sa s tým moc nezaoberaj, ak nemáš s tým problémy, treba sa užívať život a príjemné veci. Ostatné príde samo, hlavne na nič netlačiť a zbytočné sa nedeprimovať. držím palce, nech všetko dobré dopadne 🙂 na skoré otehotnenie doporučujem

michi200
6. aug 2016

@spagetka2891 ovulačné testy, prvé.bábo sme tak slodili hneď na 1 x 🙂 druhé neplánovane tiež hneď 🙂 https://www.modrykonik.sk/market/tehotenstvo-pa...

bibianka15
6. aug 2016

ahojte ja mam cystu na pravom vajecniku uz druhy krat.Prvy raz praskla a za mesiac znova narastla na 5cm.beriem lieky indonal woman a norethisteron a stale sa tam drzi. 🙂 ☹

spagetka2891
autor
6. aug 2016

@michi200 no zatial sa nestresujem..nechame tomu chvilku casu..zatial sa prvy mesiac snazime..resp.uzivame si na plno...a mame 2mesiace do svadby..takze to berieme tak ze ak vynde, skvele ak nie, nevadi..uzijeme svadbu a uvidime casom..takze zatial sme v takej prijemne faze, ziadny stres a skvely sex 😂😂