Adenóm hypofýzy - 4 mm

amalka147
13. júl 2017

Ahojte..ma te niekto skúsenosť s adenomom hypofyzy? Mne zistili v decembri, má 4 mm..prolaktin som mala 35 hodnotu čo je veľa.. Po polroku mi parlodel lieky znížili na hodnotu 28... Hyperprolaktinemia spôsobuje neplodnosť alebo problém donosiť dieťa.. Nehovorím že plánujem teraz otehotnieť ale tak ako to bolo s niektorou z vás? V pohode všetko čo sa týka tehotenstva? Či hrozil aj potrat..vyliečila sa niektorá z vás úplne čo sa týka toho adenomu..u endokrynologa som bola tak mi povedal že to je záležitosť niekoľko rokov. Jednému chalanovi to chvalabohu zmizlo úplne ale po 9 rokoch liečby..

1988majka
13. júl 2017

@amalka147 zmiznut to ani nemusi 4mm nieje vela .. hlavne je ze klesa hladina prolaktinu. pri liecbe sa da otehotniet a vynosit babo ak su hladiny prolaktinu dostatocne nizke. halvne to treba stale sledovat brat lieky a chodit na kontroly

topasitta
6. okt 2017

@amalka147 ahoj. Ja som mala hodnotu prolaktínu 47,45 koncom júna. GYN ma rovno poslal na endokrino s tým, že to môže byť nádor no a že tam mi spravia kompletné vyšetrenia.. Najbližší termín bol 9.11.2017. A dovtedy mám byť v kľude, lebo stres zasa prolaktín zvyšuje a čakať. Srandista však. Môžem sa spýtať, z čoho ti zistili adenóm? CT / MR ?
Iný GYN mi povedal, že 47 je v pohode hodnota, že pri adenómoch bývajú aj vyššie...
Berieš aj niečo iné okrem parlodelu? či hneď ti nasadili ten?

1988majka
6. okt 2017

@topasitta to je prave velmi dobre ze ta hned poslal na endokrino lebo urobia komplet hormonalne vysetrenia. Na 99% je to nezhubny nador cize adenom hypofyzy. Urcite ta poslu na CT alebo MR pretoze je dolezite vediet jedho velkost. Totiz mnozstvo prolaktinu nwhovori o tom aky je adenom velky. Vacsina prolaktinomov sa lieci a vylieci tabletkami. Skor ojedinele je potrebna operacia. 9.11. je celkom dobry termin na dany stav. Drzim palce.

amalka147
autor
7. okt 2017

@topasitta mám nasadený Cabest. Beriem ho raz za týždeň. Z parlodelu mi bolo zle dosť a som bola naladová a začala som zabúdať. A zistili mi to z MR..podozrivé mi bolo vypadávanie vlasov. A dosť vo veľkom množstve. Mne povedal že hladina musí byť 15. Že teraz mám vela

topasitta
12. okt 2017

@1988majka dik za podporu ☺ som zvedavá, ako to dopadne. Viem, že lekár zvolil správny postup, len mi je niekedy ľúto, prečo mi aspoň nejakú liečbu už nenasadil..15 mesiacov čakáme na miminko a pred nami je zasa ďalšie čakanie, no pomoc. @amalka147 držím ti palce, nech to pekne klesá a nech adenómček rýchlo zmizne. Ja som nejaké výrazné príznaky nemala. Len keď som si spätne porozmýšľala - bolesť hlavy, napätie v prsiach pred ms, nepravidelný cyklus - nič špecifické.

topasitta
13. nov 2017

@amalka147 @1988majka ahojte. Od septembra užívam Agnucaston na zníženie prolaktínu. Teraz mi už vyšiel v norme, dokonca v spodnej polovici toho limitu.

amalka147
autor
13. nov 2017

Ja idem na kontrolu v januári tak som zvedava

topasitta
4. jan 2018

@amalka147 ahoj. Drzim ti palce, nech dobre dopadnes na kontrole.

amalka147
autor
23. jan 2018

No Cabest lieky mi znížili hladinu z 23, niečo na 0,93 mg... ale predtym som 2 tyždne lieky nebrala tak snáď mi hodnoty nevyskočili...O rok idem na kontrolu na krv a aj na magneticku rezonanciu. Lieky beriem ďalej ale len po polke už. Uvidíme čo bude ďalej.

topasitta
24. jan 2018

@amalka147 ahoj. Dufam, ze je to na dobrej ceste 😊

vveroniika
4. nov 2019

Ahojte, ja by som sa chcela spýtať ako je to s tehotenstvom po operácii. Zistili mi makroadenóm hypofýzi a už rok som brala Somatuline injekcie, každý mesiac jednu.
Adenóm mal cez 2cm. Teraz som po kontrolnej MR a adenóm sa zmenšil (neviem ešte presne výsledky stratili sa totiž v pošte, tak čakáme kým to pošlú znovu) ale z CD, ktoré mi hneď dali bolo vidno, že zmenil tvar a aj konzistenciu. Už netlačí na zrakový nerv ( to som si všimla aj ja 🙂) že lepšie vidím), Ale ide o to, že ma dosť tlačia do operácie. S tým, že nie je isté, či ho vyberú celý, alebo len časť a ostatná liečba by pozostávala stále z injekcií, tabletiek, MR raz za rok/raz za pol roka... Na psychiku je to dosť náročné (vidím doktorka a potím sa klepem sa... ) ale uvažujem nad tou operáciou, aby sme si mohli s manželom normálne žiť. Teraz sme si začali stavať domček, pred dvomi rokmi sme mali svadbu a chceli by sme aj bábätko. No neviem ako je to s hypofýzou keď je narušená operáciou. Je tu nejaká žena/dievča, ktoré otehotnelo po takejto operácii prirodzenou cestou? ... Rada by som sa s ňou porozprávala.

amalka147
autor
4. nov 2019

@vveroniika ja mám mikroadenom hypofyzy už cca 3-4 roky možno aj dlhšie. Pred 3-4 rokmi sme to zistili. Je veľký cca 4mm. Mne povedali že ak by bol väčší tak asi 9mm až 1cm, tak vtedy idem na operáciu ale odmietla by som. Predsa je to zásah do hlavy. Nešla by som. 2mm nie je veľa.

vveroniika
20. nov 2019

@amalka147 ďakujem za názor, a robí ti aj nejaké problémy ? Pretože ja som si tiež neuvedomovala, že ho mám až keď mi to povedali (má 2cm).

amalka147
autor
21. nov 2019

ma 2 cm až? pfuu.. to je dosť, mne nerobi extra problémy, a Vám? keďže je to dosť veľké tak nemáte vysoký očný tlak? Ja som dala správu kamarátkinmu bratovi ktorý je lekár, tak sa rieši, že čo s tým..

vveroniika
21. nov 2019

práveže ten tlak je v norme, No rástla som. Mala som aktívny rastový hormón. Aj sa mi to zdalo, že rastiem ale som si to nejako nepripúšťala.Potom som to už videla aj na oblečení a topánkach. z veľkosti XS mám L-ko a z topánok 37 mám 39/40. Potom mi začala vynechávať menštruácia, tak som išla ku gynekologičke. Tá mi najprv pichala vyvolávačky. Potom nepomohli ani tie, tak mi zobrala krv, že odmeriame hormóny. Vtedy ma hneď poslala ku endokrynologičke, tá následne na MR a vedelo sa čo sa deje.

amalka147
autor
22. nov 2019

Ja som sa dala vyšetriť až keď mi radikálne začali padať vlasy... Všetko bolo v norme, len som mala zburene hormony /sa ma pytali či nie som tehotná/ :D ale tak šla som na MR tam mi zistili že bmam tu blbosť v hlave. Už 3 roky to liečim a možno aj dlho budem ..nevadí. žijem dýcham, len sa bojím , keď budem chcieť babo.

vveroniika
22. nov 2019

@amalka147 veď toto, my uz sme rozmýšľali nad babätkom. A preto.zhanam človeka ktory si tymto prešiel, aby mi vedela povedat ako bude hypoyza fungovat tym padom aj hormony po je naruseni pri vyberaní toho nadoru. Nikto sa mi na to nevyjadruje, len mi povedali ze ved aj pomocou IVF sa da otehotniet. Pocula som ze aj zeny s takym nadorom ako mam ja v pohode otehotneli prirozdenou cestou aj porodili sekciou a vsetko v poho.

meggie2014
5. jan 2021

@vveroniika ahoj hľadám niekoho kto mal podobne príznaky tým mojim a natrafila som na Vás..no ja som asi ešte trošičku tvrdší oriešok 🤣. Môj adenóm mal na začiatku 2,7cm,takže ozaj veľký.. zrak mi to našťastie nepoškodilo,ale mala som príšerné bolesti hlavy ,a zasiahlo mi to môj menštruačný cyklus . Stratila som menštruáciu a takisto mi nepomáhali vyvolavačky. Z veľkosti XS som sa dostala na L,Xl chodidla som mala 36,teraz mám 39/40 narástli mi ruky ,lekárka mi predpísala somatuline 120mg pichali mi to rok každé 4 týždne , ale keďže u mňa igf a rastový hormón raz klesol ,no potom znova vzrástol zvážili ,že bude lepšia operácia . Som po operácii už rok ,vybrali mi z hlavy takmer celú časť,ale bohužiaľ kúsok tam ostal ,keďže hrozilo ,že mi poškodia zrak a hypofyzu..tak som ostala ďalej na somatulinoch s tým ,že už je v hlave len malá časť ,ktorá by sa mala liekmi stratiť ,nestratila sa ,stále je igf vysoké ,zmenili mi Lieky sandostanin lar 30,no tie tiež nezaberajú ..takže ma čaká rádioterapia gama nožom ..chcela by som to poraziť nejako prírodnou cestou ,ale asi ma to ožarovanie už neminie ..ale zaujímalo by ma ako ste na Tom ? Podarilo sa Vám vyliečiť úplne? Zmizlo to? A podarilo sa Vám otehotnieť? Ďakujem

monicka585
2. feb 2021

@meggie2014 ja mam tiež skúsenosť s adenomom hypofyzy.operovali ma v r. 2005.tiez som skusala po operacii vsetko možné.myslym homeopatiu a kadeco.nador mi znova narastol na velkost 1cmx asi 1cm.mam predpisane somatuline.ale mam odporucenu aj operaciu adenomu alebo nasledna gama nôž.keby som vedela, určite by som sa riadila pani doktorkou a nevymyslala by som s alternativnou liečbou,lebo v mojom pripade som to nechala vlastnou vinou zájsť až takto daleko.tiez mam rastovy hormon zvýšený.prekvapilo ma,že vam nezabera somatuline.mne sa po opeeacii podarilo otehotnieť.asi tak za 2 roky po operacii.je to individualne.

monicka585
2. feb 2021

@monicka585
@meggie2014 este by som sa ja Vas chcela spýtať. Mate uz termin na ten gama noz.doktorka Trejbalova mi to davno odporúčala a vtedy mi povedala,že to robia v Prahe.ako je to teraz?myslim keď je covid?

meggie2014
3. feb 2021

@monicka585 no mne somatuline chvíľu zaberal,no neskôr už bohužiaľ nie ,tak preto bola potrebná zmena . Zatiaľ bola podaná len žiadosť ,potom to musí ísť pred komisiu na schválenie. S doktorkou som telefonicky v kontakte,ale zatiaľ musím čakať ,ako sa rozhodnú🤷‍♀️. Či mi to schvália a ak áno tak kedy . Kvôli korone sa to bohužiaľ dosť oddialuje.

amalka147
autor
3. feb 2021

@meggie2014 bože môj vám nezavidim. Ja beriem asi 5 rokov Cabest aby hladinu prolaktinu znižoval. Zatiaľ to krásne zaberá, len vraj ten liek stiahli už čiže ho na SVK nie je dostať ..vraj. ešte mám dávku asi na 2 týždne a skončila som. Potom som zvedavá čo mi budú predpisovat. Dúfam že nie Parlodel zasa lebo skapem asi..

meggie2014
3. feb 2021

@amalka147 no ja viem,že nieje čo závidieť 🤣..rada by som sa toho konečne už úplne zbavila a žila bez liekov ,lebo tá chemia a tie všetky procedúry tak veľmi nechcem absolvovať,ale ja som v takej situácii,že veľmi si momentálne vyberať nemôžem 🤷‍♀️..a Vám prajem skoré uzdravenie ❤️

monicka585
4. feb 2021

@meggie2014 chapem všetko je to o tom schvaľovaní.ja som kedysi brala somatuline asi pred 5 rokmi.vtedy som ešte nemala ten adenom taky velky.no ja som ho zle znasala.vypadol mi menzes.. Tak sama od seba som s tym sekla.skusala som kadeake alternativy.no nepomohlo .somatuline mi predpisala doktorka znova,ale mala som zachvat zlcnika.no a doteraz som sa nedokopala na operaciu zlcnika.potom som mala pokracovat somatulinom.ale uz som od veľa pacientov počula,ze tie injekcie zaberaju iba docasne.v decembri som sa bola radit do Lubochne.tam mi lekar doporucil adenom odstranit operacne a nasledne oziarit gama nozom.este ma napadlo mohla by si mrknut na protonove centrum .ja som tam v lete pisala.posielala som vysledky z MR a ostatne vysledky z krvi.mne to vsak nedoporucili,lebo adenom mi zasahuje na pravy ocny nerv.vraj to protonove centrum je setrnejsie.

monicka585
4. feb 2021

@amalka147 ja som kedysi tiez uzivala parlodel.vtedy mi doktorka povedala,ze sa to dava aj na akromegaliu,ale ziadna slava.trochu mi to kleslo tie hormony,ale hlavne je to na prolaktin.to bol riadny hnus pamätám si zmenila mi to potom na cabest bolo tam asi 8 tabletiek.ten sa celkom dobre znasa.snad ho zozenies.

monicka585
4. feb 2021

@meggie2014 to protonove centrum mi poradil jeden pan,keď som bola na kontrole u Trejbalovej.tiez mi ho bolo ĺuto.mal po dvojitej operacii adenomu.injekcie somatuline a somavert.nic mu uz nezaberalo.tiez povedal,ze uz nrchce ziadnu chemiu do seba pchat...protonove centrum mi ale Trejbalova nevybavovala.musela som vsetko sama.tam statci napisaat.maju to na stranke.najskor musia vsetko pozriet co im posles.ja som to riesila mailom poslala som MR a ostatne vysledky. Do 2 dni mi poslali vyjadrenie.

meggie2014
7. feb 2021

@monicka585 ďakujem ❤️,pozriem sa na to 🙂. Prvýkrát o Tom počujem .

karush
27. mar 2021

@meggie2014 Ahoj, ako si nakoniec dopadla, ak smiem vedieť? Schválili ti Prahu? Koľko to vybavovanie trvalo? Včera som dostala diagnózu a mám na rozhodnutie víkend, či operácia alebo gama nôž. Môj oš. lekár aj primár odporúčajú operáciu, ale ten gama nôž mi príde úplná pohoda jahoda oproti operácii.

meggie2014
27. mar 2021

@karush Ahoj ,bohužiaľ mi to neschválili. Trvalo 3 mesiace kým sa vyjadrili ,keďže teraz sa dosť dlho čaká kvôli korone😕..takže ja pokračujem v liečbe liekmi a ak sa to do budúcna nezlepší navrhovali by operáciu,ale už cez hlavu a to som zamietla alebo druhá možnosť ožiarenie,ale nejaké iné🤷‍♀️..no ak ho máš umiestnený tak ,že by ho operáciou vedeli odstrániť celý ,tak je to ok ,ale ak nie, tak ja si myslím ,že gama nôž bude lepší ,keďže ak by operáciou odstránili len časť aj tak by bolo potrebné to dožiarit. Každopádne držím palce❤️

karush
27. mar 2021

@meggie2014 Ďakujem...a chodíš do Ľubochne alebo len k ambulantnej endokrinologičke? Ja mám úplne malinký ten nádor, len na diagnózu som čakala niekoľko rokov kvôli endokrinologičke, ktorá nič neriešila a tiež kvôli jednému testu, ktorý mi vyšiel ako zdravému človeku. Nevýhodu gama nožom vidím ešte v tom, že nejaký pozorovateľný nástup účinku je po pol roku alebo až po dvoch rokoch, takže by to bolo len ďalšie čakanie a trápenie sa. A teraz po jednom zákroku sa zistilo, že na strane, kde mám nádor mám až cca 10-20x vyššiu hodnotu hormónu ako na druhej strane hypofýzy. Drž sa, bude dobre ♥