Adenóm hypofýzi a následné prirodzené počatie?

vveroniika
4. nov 2019

Ahojte, ja by som sa chcela spýtať ako je to s tehotenstvom po operácii. Zistili mi makroadenóm hypofýzi a už rok som brala injekcie, každý mesiac jednu.
Adenóm mal cez 2cm. Teraz som po kontrolnej MR a adenóm sa zmenšil (neviem ešte presne výsledky stratili sa totiž v pošte, tak čakáme kým to pošlú znovu) ale z CD, ktoré mi hneď dali bolo vidno, že zmenil tvar a aj konzistenciu. Už netlačí na zrakový nerv ( to som si všimla aj ja 🙂) že lepšie vidím), Ale ide o to, že ma dosť tlačia do operácie. S tým, že nie je isté, či ho vyberú celý, alebo len časť a ostatná liečba by pozostávala stále z injekcií, tabletiek, MR raz za rok/raz za pol roka... Na psychiku je to dosť náročné (vidím doktorka a potím sa klepem sa... ) ale uvažujem nad tou operáciou, aby sme si mohli s manželom normálne žiť. Teraz sme si začali stavať domček, pred dvomi rokmi sme mali svadbu a chceli by sme aj bábätko. No neviem ako je to s hypofýzou keď je narušená operáciou. Je tu nejaká žena/dievča, ktoré otehotnelo po takejto operácii prirodzenou cestou? ... Rada by som sa s ňou porozprávala.

zuzu1994
5. nov 2019

@vveroniika ahoj nie som po operacii len nie vzdy sa odstani len tumor ale aj cast hypofyzi vytvara zenske pohlavne hormony aj laktacny v tehotenstve tak by si musela pravdepodobne brat nejake hormony a kde by ta mali operovat?

vveroniika
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vveroniika
autor
5. nov 2019

@zuzu1994 no nakoľko je bratislava na tom tak ako je, rozmýšľala som nad nitrou. Ale ide mi vlastne o to, či sa bude dať otehotnieť prirodzenou cestou. A prečo by mali odstrániť časť hypofýzy?

zuzu1994
5. nov 2019

@vveroniika pracujem na neurochirurgii v Ba a nemyslim si ze by sa kvalita prace zhorsila🙂 no lebo niekedy ked je to obrastene musi ist kusok prec ale to nemusi byt tvoj pripad

vveroniika
autor
5. nov 2019

@zuzu1994 nehovorím, že sa zhoršila kvalita práce, neviem to porovnať... iba v telke všetko možné medializovali a mám prirodzene obavy.... no prirastené to nikde nemám, takže to vyzerá v poho.. iba bude potom hypofýza normálne fungovať keď bude narušená operáciou? (ako viem, že stále existuje metóda IVF, ale tou prirodzenou cestou by bolo otehotnenie naj)

zuzu1994
5. nov 2019

@vveroniika myslim ze sa nemas coho bat treba sa pozret aj z druheho uhla pohladu...myslim si ze by si s tym nemala mat ziadne problemy ale to sa uvidi az po operacii ale mame dobre vysledky

ctrl
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monicka585
26. jan 2020

@weroniika ja mám s operáciou adenomu hypofýzy osobnu skusenosť možem aj cez IP

lapcacatko
4. feb 2020

@monicka585 dobrý den já som tiez mala problém s hypofýzou podstupila som dvojitu operaciu a včera som malá magneticku tak chvála bohu vsetko je vonku.Chceme Este jedno babo len sa obávám či to zvladnem.Prosim Vás podařilo sa vám otěhotnět.Rada by som si s vámi popisala klidně aj na fb Maria Smerekova

lapcacatko
4. feb 2020

@lapcacatko a to som malá 4x4cm nádor na prvu operaciu som isla skoro slepá chvála bohu že je vonku a zrak mi zachránili.A prvé příznaky sa preukazali v tehotenstve od 4 mesiaca problém s pedyfernym videnim

monicka585
7. feb 2020

@lapcacatko dobrý den,no ja som mala nádor do 2cm operovali ma raz,po operácii som otehotnela možeme cez IP na facebook nechodím,4x4 je dosť veľký, kludne mi napíste IP ak niečo chcete viac vedieť