Maminky poraďte mám 2,5rocne krsnatko ktoré vôbec nerozpráva sem tam sa podarí mama ,tata daj ,tam ale inak si ide len svoje taký zvuk že toko-toko nevieme čo to má znamenať.A zdá sa mi akoby nevníma iba keď ona chce keď chceme my tak vôbec stale si ide posvojom keď nie je pojem tak stále len piští buchne sa ozem stále ma plienky jej mama toto vôbec nerieši a mňa to strašné trápi že je taká ja osobne mám dve deti a ťa moja najmladšia (14mesiacou) zvláda viac veci tak mi poraďte je to správanie vporiadku či len ja preháňam viem že každé dieťa je individuálne ale máme vrodine aj deti v jej veku a už krásne rozprávajú a sú aj bez plienok ťa fakt neviem čo robiť 😥
@lenocka5685 ja osobne sa nedrzim toho ze "dieta sa neskorsie rozrozprava" ,lebo mam suseda co vsetci tvrdia ze sa rozrozprava a chlapec ma styri roky a velmo malo. Takze ja osobne vzdy riesim hned ked sa mi nieco nezda a necakam,lebo si nechcem vycitat ,ze som nieco zanedbala.
Inak, ak to neriesi jeho vlastna mama,ty nic nezmozes. Akurat mozes narusit vztahy v rodine.
@pillipilli tak nehovorím, že každý sa rozrozpráva, ale 2 a pol roka ešte nieje niečo, čo by muselo signalizovať nejaku anomaliu, tak či taak v tomto období toho moc neporiešia. OSobne byy som zbytočne nestresovala dieťa ak je ešte velká pravdepodobnost že je to vlastne ok.
@lenocka5685 ...ak dieta chape co od neho chces napr.ideme jest, obut sa , spat atd....tak treba mu dat cas ...ale ak nechape tymto veciam tak treba navstivit logopediu a psychologicku.....vtedy sa musi zacat s dietatom pracovat aby tam nastal posun.....moja skusenost....nastastie u nas stacilo logo.
Presne toto som riesila v oktobri minuleho roku. Syn prestal postupne rozpravat (nie ze by nejako extra rozpraval) a prestal uplne reagovat. Mysleli sme, ze ohluchol. Absolvovali sme ORL, vsetko bolo v poriadku. Nakoniec sme isli sukromne logopedicke do centra reci v trnave. Vysledok? Naruseny vyvoj reci, komunikacne na urovni rocneho dietata. To bolo v januari. Pod dohladom logopedicky sa to velmi zlepsilo, mame uplne ine dieta. Nie je pravda, ze sa ma cakat do 3 rokov. Pokial dieta v 2 rokoch netvori 2 slovne vety (mama ham a pod.) tak je treba preventivne riesit logopeda. Lebo v 3-4 rokoch sa uz zle dobieha. Ja som isla za svojim, nenechala som sa odradit blbimy recami, ze ma este cas. Ak by sme cakali, mali by sme podstatne vacsi problem. Lekarke som vysvetlila moje podozrenie, dostala som vymenny listok a hladali sme odbornikov. Hladaj logopedov z dobrymi referenciami, lebo nie je logoped, ako logoped. Ked tak pis IP.
@vejula nesuhlasim , ako pise katkakovac potom sa to tazko dobieha.
Tu by bol treba nazor logopeda.
@hivanik to že ona nechápe čo od nej chceme ani neako nevníma aj keď sa jej napr opytam kde máš bábiku tak nič alebo sa jej chcem prihovoriť ani sa nepozrie na mňa teda na nikoho
@pillipilli tak ja som sa rozhodla to neriešiť zatial. Mala rozumie. Mna by zaujimalo čo urobí logoped s 2 a pol ročným dieťaťom. Ale tak nech každý robí ako chce. U nas to ide dobrým smerom, aj ked omnoho pomalšie ako u starších. Ine je, ked ako píše
@lenocka5685
@lenocka5685 a počuje dobre?
@vejula počuť počuje to sme skúšali takže vtom problém nieje
@lenocka5685 ak mas nejake pochybnosti ohladom zdravotného stavu svojho dietata, tak to rieš s odbornikmi, napr. chod s nou k neurologovi a nie na konika. Tu nikto tvoje dieta nevidel, nepracoval s nim a netuší čo mu je. Ano, chceš sa poradit, chapem. Dieta tvojho veku by ,,malo chapat,, a vnimat. Mám doma 2 ročne dieta, rozpravat v zmysle označit vec, činnost slovom nevie, ale rozumie ked jej poviem, prines babiku, kde je havo a podobne....ukazuje áno - nie na to čo chce, nechce. Ak ti tvoj inštinkt napoveda, ze niečo nie je v poriadku tak daj dieta vyšetrit. Nič tým nestratíš. V pripade nejakeho nalezu čím skor sa začne s dietatom pracovat tým lepšie.
@lenocka5685 uhm. No ťažko povedať, či nerozumie, alebo vas ma na haku. To je niekedy fakt ťažko rozlíšiť. Moja mala rozumie takmer všetkému - ked sa spýtam, kde si dala to či ono, alebo či chce papať, či chce piť, či chce cikať, spinať kupať. Ale napríklad ked saspýtam Katuška a prečo nechceš isť vonku? Tak mi odpovie "Ano. " Alebo prečo si to zahodila? Povie Ano Akoby nevie alebo nerozumie tomu "Prečo" Ale ja nemam pocit, že by mala nejaký problem. No každopádne, ty s tým asi moc nespraíš, ked rodičia to ešte nevyhodnocuju ako problem.
@sardinka336 ale to je jej krsna, jej rodičia maju pocit že je to v poriadku. Takže aj tak s tým nič nespraví.
Ja znej mám pocit ako keby si žila vo svojom svete nič ju nezaujíma aj keď sú okolo nej iné deti tiež ich nevníma
Odporúčala by som jednoducho zistiť, či sa obzerá za zvukom...teda, či dieťatko dobre počuje (napr. z rôznych kútov izby na dieťa volať menom...a intenzitu hlasu zvyšovať atď.)... potom ak vylúčite že je sluch ok, riešte druhé...s odborníkmi !!!!!ale ak je všetko ok, myslím, že môže ísť len o oneskorený rečový vývin (možno sa mu len nechce?) prajem veľa šťastia.
@lenocka5685 dieťa má autistické črty. Treba riešiť s psychologičkou a teda čím skôr.
Má problém sa aj naučiť niečo nové?
@lenocka5685 necekej, neni na co. A nenech se ukolebat od doktoru, ze se ceka do tri let. Neceka, btw nez se nekam dostanete, tak uz ji muzou byt i skoro ctyri roky. Klasika: psycholog, foniatrie, neuro, logo a uvidis, ale nepodcenuj to 🙂
@sardinka336 to že to nieje moje dieťa a jej matka to niejako nerieši len som chcela vedieť či je to vporiadku či má niekto skúsenosť
@lenocka5685 v poriadku to nie je a ty to nijako nevyriešiš kedze nei si rodič, nemas na dieta ziadne prava, zbytočne riešiš, zial.
@tanapeta no veď práve na toto som myslela aj ja veľa som o Tom čítala a to ako sa správa sa mi to javí ako autizmus len som si nebola istá
@lenocka5685 ono takto cez internet asi toho fakt moc neporiešime. Dieťatko môže byť ok, ale aj nie. Ak to rodičia nechcu riešiť, neriešila by som ani ja. Zas ty poznaš rodičov, či by sa dalo s nimi porozprávať na tuto temu. Či by to nevnímali ako utok z tvojej strany -aby ste si nejako nepokazili vzťahy. A zas nenechaj sa ani tu vystrašiť diagnózami, môže to byť ešte uplne inač. Hlavne nieje to tvoje dieťa, tak nechaj hlavne slovo rodičom a ich zváženiu.
@vejula kdyby mela pocit, ze je ji to info k nicemu, asi by se nezajimala ;) otazka neznela "jak mam rodice ditete ukecat", ale "nevite nekdo, co je jeste ok"? Treba maji fajn vztahy a muze to s nimi probrat (nevidim na tom nic spatneho, mozna ti to prijde divne, ale me ten posledni stouchanec treba dala sousedka, kterou potkavam jednou za mesic - slo o vadu, kterou mela i ona, tehdy bylo synovi 5m a jista jsem si nebyla, za 2m uz mel napsane bryle). Mozna bych taky cekala o trochu dyl.
@tanapeta zdravim 🙂 hrozny jak si clovek tech stejnych veci vsima, co 🙂
@vejula ja už som naznačia jej mame že niečo nie ok a nie len ja ale už viacerí z rodiny len ma to strašné mrzí že sa to neako nepohlo ďalej na si to skúsim ešte raz si snou pohovoriť a uvidím ako to dopadne
@lenocka5685 Počkala by som do 3 roka, vela detičiek zo dna na den sa rozrozpráva. A neporovnavaj so svojimi deťmi. Moja treťorodená je oproti prvým dvom, čo sa týka rozprávania tiež omnoho pomalšia. Práve nedavno som si pozerala pamätnu knihu prvorodeného a on v 14 mesiacoch vedel to povedať čo treťorodená v 2 rokoch! Aj ma napadlo, či už nieje čas niekde s nou zajsť, ale manžel povedal, že do 3 rokoch neriešiť, ona sa môže rozrozprávať. A presne ta to aj začína, posledný mesiac sa velmi posunula, už sa snaži aspon aby sa tie slová podobali originalu - aj ked to ešte zdaleka nieje dokonalé ale posun tam je. Ja by som jej ešte dala čas. Moja dlho rozprávala tak, že jej nikto nerozumel, kým som sa ja dopatrala, aké slovo čo znamená, trvalo to týždne, a cudzí jej nemal šancu r ozumieť. Takže ja by som saa neznepokojovala. Ako hovorím v 3 rokoch by som začala riešiť ak by sa to neposuvalo dobrým smerom.