2,5 cm folikul na pravom vaječníku

miskasofrankova
7. dec 2022

Dobrý deň, dnes som bola na preventívke u gyn. Urobila mi ultrazvuk a zistila, že mám 2,5 cm folikul na pravom vaječníku. .Nedala mi na to nič, vo februári mám ísť na kontrolu či to prasklo alebo sa zväčšilo... Viete mi povedať čo to je? Na internete som si o tom niečo prečítala, no aj tak v tom veľmi nemám jasno... Ďakujem..

rivini
7. dec 2022

@miskasofrankova nastuduj si zaklady biologie😊. Tzv. Grafov folikul obsahuje vajicko, ktore kazdy mesiac dozrieva, rastie a ked dosiahne asi 2-2.5 cm, praskne, uvolni vajicko a nastane ovulacia. Cize na ultrazvuku asi bolo vidno, ze mas plodne dni…no co by to „na to“ asi doktorka mala davat preboha🙈. Obcas folikul nepraskne, ale narastie viac, vytvori sa cysta a ta potom tiez vo vacsine pripadov odide sama v dalsich cykloch. Tvoj folikul ma uz 2,5 cm, cize sa asi uz vytvorila cysta a vajicko sa neuvolnilo. Aby mala lekarka istotu, ze tato pripadna cysta uz vo februari odisla, dala ti kontrolny termin. Ak mas pochybnosti, pytaj sa lekara, ktory ti robil ultrazvuk, nie zien na MK, ktore tvoju maternicu a vajecniky na sone nemali moznost vysetrit😂

janetinka27
8. dec 2022

@miskasofrankova ano, presne tak, nie je to nic hrozne, nic neobycajne. zrejme je to folikul, ktory uz medzitym mozno aj praskol alebo praskne pri najblizsej ms. cysty tohto typu nezvyknu ostavat v tele dlhodobo, proste prasknu. niektore zeny maju sklon k tymto cystam, ze sa im opakuju v kazdom cykle, tym padom maju problem napriklad otehotniet. lebo vajicko sa z folikulu neuvolni. ale ide aj o to, ci to naozaj bol tento typ cysty. zrejme ano.