Moje přítelkyně má nepravidelnou menstruaci jednou její zpožděné týden někdy 2 týdny. Má 16 let, chci vědět nyní neměla menstruaci už 2 měsíce zda to je v pořádku, stále má mononukleózu a měla i močové cesty.
Dcéra má 16 a menzes máva tak 3-4 krát do roka. Dôležité je, aby navštívila gynekológa, ten vyšetrí, či je to v poriadku a navrhne riešenia. Dcére povedala Dr, že má polycysticke vaječníky, vraj to má veľmi veľa mladých dievčat a nie je to žiaden problém.
@jaga18 tak taketo nieco som este nepocula, nie je to bezne u mladych dievcat mat polycisticke vajecniky ani nahodou. Menzes v tom veku ma byt uz pravidelny, nepravidelny byva 1-2 roky od zaciatku menstruacneho cyklu, co uz maju 16 rocne dievcata teda urcite dlhsie... moja dostala velmi neskoro, az tesne pred 14.narodeninami ale na +/-3 dni chodi presne, teraz bude mat 15 o par dni...
@jozefkalas36 ked mala zapal mocovych ciest, tak dufam, ze to doliecila, plus nech ide na kontrolu, bez toho sa nepohnete. Dva mesiace meskat nie - nie je to normalne ani v tom veku. Tehotensky test by vam davno ukazal (urcite ste robili), takze tym to nebude. Ale nech to neodklada.
@anjelicek26 dobre, ďakujem Vám
V taktom veku mi meskaval menzes aj pol roka...doktor povedal že je to ok, nikto to neriešil...teraz mi meskava 5-6 dni ako kedy
@jaga18 no tak PCO su dost problem podla mna... nic bezne...
@jozefkalas36 otazne co je to "zpozdene", ja som mala cyklus 5-6tyzdnovy bezne, v 16tke mi veru nemeskal aj mesiac a uz vobec nie ze raz za cas prisiel. Na diagnostiku je tu ale lekar, ktory to posudi
@anjelicek26 niekde dosm citala, ez aj dlhsie moze byt nepravidelny. jaosobne som dostala az 14,5r. cize nemusi byt 2r od zaciatku. aj ked ja som mala celkom pravidelny.
no ako pises, o PCO som teda u mladych dievcat nepocula. dokonca aj zeny co touto dg trpia, u ncih sa vyvija postupne s pribudajucimi cyklami, cize v tak mladom veku to bezne rozhdne nie je.
@anjelicek26 neviem no, ja mam menzes od 11 a NIKDY som nemala pravidelny. Vysoke androgeny, vysoky prolaktin, do 17 som sa trapila, dg. polycysticke vajecniky. Az som zacala chodit na vysku a uplne som sa vykaslala na liecbu, lebo mi to vobec nepomhalo. A prirodzene som otehotnela v 30, 32 a neplanovane aj v 37 rokoch. Moj novy dr. vylucil aj PCO, hoci podla bazalnej teploty mavam aj anovulacne cykly, aj cysty som mavala. Po detoch teda nemavam tie cysty a paradoxne, pocas dojcenia som mala najpravidelnejsie, cca 33 dnove cykly. A dostala som menze, napriek plnemu dojceniu po 4 mesiacoch, 6 mesiacoch a pri poslednom tiez po 4 mesiacoch. Inak v kuse od 32 do 40. Akoze tym chcem povedat, ze tam je kopec variant, preco ta pravidelnost alebo nepravidelnost je a bud to moze alebo nemusi byt problem.
Meskat moze kvoli ochoreniu, liekom...kazdopadnr suhlasim, ze treba riesit lekara...
@anjelicek26 no nás na toto prvá (ešte detská) gynekologička vôbec neupozornila. Boli sme tam ešte keď mala 14,5 a vôbec nemala menzes. Vyšetrila a povedala, že všetko je ok, je to bežné... Menzes dostala krátko pred 15, prvý rok len 2x, čo mi bolo divné ale hneď po 16tke som ju brala už riadnej gyn pre dospelých a tá povedala, že má PCO a vraj to má veľmi veľa mladých dievčat, že pravdepodobne kvôli tomu nam to ani predošlá Dr nespomenula. Kompletne s nami prebrala prognózy a všetky možnosti aj ohľadom tehotenstva v budúcnosti. Vraj sa to do par rokov aj samé môže dať do poriadku, preto mnohé ani nevedia, že majú túto dg. Dôležité vraj je, že hormonálny profil má v úplnom poriadku.
@jaga18 tie info od gyn su trosku protichodne. a robili jej hormonalny profil?
PCO je konkretna diagnoza a proste neiktore zeny maju k tomu nachylnost, neviem o tom, ze by sa to same upravovalo a prakticky vo vajecnikoch s kazdym dalsim cyklom pribudaju cysty. ak ma za sebou malo cyklov, nemoze mat s presnostou diagnostikovatelne PCO. cim dlhsie ma ms, tym su zmeny na vajecnikoch viditelnejsie. cize rok po prvom ms by som netypovala, ez dokazu tuto dg uzavriet.
ak ma zena PCO, tak sa u nej vyskytuje hormona nerovnovaha, preto hormony uplne ok mat nemoze. aj ked aj s touto dg, sa otehotniet da, ale skor v nizkom veku, kedy este vajecniky nei su dostatocne poskodene cystami.
pri PCO hra dolezitu ulohu cas, cim vyssi vek, tym horsie.
skor by som povedala, ze neslo o PCO, ale o bezne cysty, ktore sa vplyvom nizkeho veku a hormonalnej nerovnovahy mozu tvorit a stabilizaciou hormonalneho cyklu - dosievanim toto vymizne. no toto sa nevola PCO. vela zien ma cysty,a le nemaju PCO.
@majamat hormonálny profil jej robila a bol v poriadku. Ja nie som Dr, ani s týmto iné skúsenosti nemám. Dr povedala doslovne polycysticke vaječníky, nie cysta, tak neviem... Tiež hovorila, že s otehotnenim môže byť problém, ale aj nemusí. Popísala, ako sa to rieši v prípade, že by chcela otehotnieť, no ju to v tomto veku ešte extra nezaujímalo... Dohodli sme sa, že 4x ročne pôjde na vyvolavacku, nech má vôbec menzes a neskôr sa to bude riešiť HAK, na to má ešte čas...
@lasona priateľka máva +- každý mesiac a vždy jej meskali väčšinou 3 týždne.
@jozefkalas36 a od kedy jej začala škola je vkuse v strese, mala aj tie zdravotné problémy je po korone, teraz tá mononukleoza a aj močové cesty.
Som si to už guglila. Polycysticky vaječník a PCOS nie je jedno a to isté. Ona ma diagnistikovane len polycysticke vaječníky, to je jeden z 3 symptómov PCOS. Hormonálny profil má v poriadku, takže sa u nej nejedná o syndróm polycystickych vaječníkov. Preto aj Dr po sone zrejme hovorila, že viac budeme vedieť až po hormonalnom profile, ten jej budú robiť každý rok.
Skúsiť test, ísť k lekárovi 🤔jedine, pretože nieje v poriadku keď tak dlho mešká MS..