Ahojte, chcela by som sa opýtať, či si myslíte, že má šancu uspieť.
Pracujem v korporáte na pomerne vysoko technickej pozícii (DevOps inžinier). Nastupovala som 1.6.2023 s tým, že mi dali zmluvu na rok s tým, že potom dostanem na dobu neurčitú ak budú spokojný. Tam, kde som robila predtým (2 firmy), bol štandard, že po skúšobnej dobe sa navyšovala mzda. Tu to tak ale nebolo, takže od minulého roka mám rovnakú mzdu. Teraz prišiel mail, že by sa malo zvyšovať o 5% ale ja by som chcela viac z nasledujúcich dôvodov:
1. Mali sme teraz ročné vyhodnotenie výkonu a dostala som extrémne dobrú spätnú väzbu aj od mojich nadriadených aj od ľudí s ktorými pracujem, že sú so mnou spokojný a veľmi sa veci pohli dopredu doslova kvôli mne.
2. Nedostala som zvýšenie po skúšobnej dobe.
3. Hľadala som pre kamarátku v otvorených pozíciach na stránke firmy a všimla som si, že obsadzujú tú istú pozíciu (seniorita, skúsenosti, všetko) ale na inom oddelení a plat je tam asi o 20% vyšší ako mám ja.
Myslíte, že mám šancu vybaviť si viac ako tých 5%?
@nafka0483 suhlas
áno, určite choď do toho, argumentuj tým, čo si napísala aj sem - veľmi dobrý performance review, pozítívna spätná väzba od kolegov, preukázateľná zásluha na úspešnom riešení projektov, si vo firme už rok..
Robila som roky v korporáte. Nikdy som nikomu nezvyšovala mzdu po skúšobnej dobe. Ale ani som nikdy nikomu zvýšenie po skúšobnej dobe nesľubovala. Tebe bolo sľúbené? Ak áno, je to z môjho pohľadu problém, ale ten si mala riešiť po skončení skúšobnej doby. Mala by si vedieť, aký je štandard zvyšovania miezd v danom korporáte a aký je štandard u tvojho manažéra. Ja som zvyšovala bez toho, aby ľudia museli prísť - ak išlo o človeka s výkonom nad 100%, žiadna chybovosť, tímový hráč, dôsledný. Za mesiac ti končí doba určitá. Takže kľudne si sadni so šéfom a rieš predĺženie zmluvy a navýšenie mzdy. Ja som toto nikdy nenechávala na poslednú chvíľu, ale veľa manažérov to nerieši. Takže musíš ty. Držím palce.
ahoj, samozrejme - ja by som sa ale ozvala este pred podpisanim zmluvy - sama pracujem v korporate a neviem ako u Vas, ale u nas je to beh na dlhu trat, kym sa dockas podpisania zmluvy atd, takze nech to riesis v predstihu. a argumenty mas - mas vysledky/ludia su s tebou spokojni atd - takze smelo do toho 🙂
Ďakujem dievčatá, urobili ste mi radosť. 😘
@melanta Sľúbené mi to nebolo, ani som to neočakáva nakoľko sme sa o tom nebavili vôbec keď som nastupovala. Písala som iba na základe toho, že som to zažila v dvoch firmách predtým.
@crazy_cat_lady Mám dohodnuté stretnutie s manažérkou na zajtra presne pre toto, že viem, že to môže trvať a chcem to riešiť pred podpisom tej zmluvy.
Chyba bola na začiatku, keď si nastupovala. Tiez som minulý rok menila po 12r prácu a požiadala som o taký plat, aby mi 5r nemuseli zvyšovať. Keďže ma chceli, zaplatili.
Teraz prišlo štandardne 5% zvýšenie, ale pre mňa je to už len čerešnička na torte.
Držím palce!
Pokial nemas v pracovnej zmluve uvedene, ze po skusobnej dobe sa Ti upravi mzda, tak necakaj nic. Vobec nie je pravidlo, ze v korporate su zvysovane mzdy po skusobnej dobe.
Tam kde pracujem ja je napriklad zvysenie 1 x rocne na zaklade pohovoru s nadriadenym o tvojej vykonnosti pocas predosleho obdobia.
Hlavne ries co najskor to, ci s tebou pocitaju aj po skonceni zmluvy na dobu urcitu. Lebo v dnesnej dobe nie je iste nic, IT korporaty vo velkom prepustaju. Nenechavaj si to na poslednu chvilu, aby si sa vyhla nebodaj neprijemnemu prekvapeniu v podobe nepredlzenia zmluvy.
Zvysenie si mozes pytat ake chces a na co sa citis, mozes poziadat o 20 percent, ked mas pocit,ze nie si ohodnotena tak, ako by si mala. Mozno budes rada, ak dostanes o 5%.
Zvysili by ti podla mna aj sami s novou zmluvou na dobu neurcitu, no kazdopadne si urcite mozes pytat viac aj hned
Po šikovných devopsákoch je stále dopyt, nemyslím, že by ti mzdu nezvýšila, ak si už pri nástupe nebola over budget (čo si zjavne nebola, keď na inom oddelení je nástupná mzda viac). Argumentovala by som svojím prínosom. Možno ťa manažérka prekvapí a navrhne to sama, nechala by som jej chvíľu priestor, než to vytiahneš ty 🙂 prípadne si vyžiadaj na stretnutí návrh zmluvy na preštudovanie.
Som až prekvapená, lebo v žiadnej robote doteraz sa nezvyšovali platy bez toho aby si niekto pýtal. Ak teda nerátam tie 2-3% čo sú reálne nič.
Určite sa spýtaj teraz. Neboj, nevyhodia ťa kvôli tomu - prinajhoršom povedia, že ti teraz nezvýšia lebo xy 🙂 inak, ja som raz zažila podobnú situáciu ako v bode 3, tak som si pýtala zvýšenie, a dopadlo to tak, že mne nezvýšili, ale znížili ponúkaný plat v tom inzeráte 🤣 ale neskôr mi zvýšili, keď som dostala nejaké nové projekty
Btw. jeden z dôvodov, prečo majú ženy často nižšie platy na rovnakej pozícii ako muž je to, že si pýtajú menej hneď na začiatku a viac sa boja požiadať o zvýšenie 😉
Mne zasa naopak zvyšovali sami od seba, a teda nie len o infláciu, ale boli to reálne zvýšenia platu. Minimálne niekde sa to teda deje. 🙂 Buď ready na všetky možnosti, vypočuj si prípadne aj podcasty od Profesie, diely 60 a 61.
Dokážeš dosiahnuť čokoľvek, čo so vieš predstaviť a nacítiť sa na to. Pozri si videá od Michala Drienika na Youtube, sú zadarmo a mňa to naučili používať a vyriešiť povýšenie a zvýšenie platu tiež 😅
Neviem sice detaily, ale podla mna mas ak si key player. Ja by som ale pockala do juna a otvorila tuto otazku pri podpise zmluvy na dobu neurcitu.