Bola som na dohodu 2 mesiace s minimalkou, teraz mi chcu dat trvaly(pravdepodobne aj so 3 mes skus. dobou) ale rada by som mala vyssi plat, no neviem ako sa na to opytat, abo to neznelo drzo alebo aby to neznelo hned ze chcem vela penazi , stacilo by mi keby to je tych 650 v cistom na zaciatok v skusibnej… kedze mam vysoke naklady a nič mi z minimalky neostava. Ako zamestnavatela presvedcit alebo alo mu to povedat?
@doriiis ano preto sa chcem spytat pred TPP zmluvou lebo ked mi da zase minimalku tak budem zase 3 mes na minimalke v skusobnej (minimalne)
Aku mas pracovnu poziciu?
Vypýtaj si nech ti pošle návrh zmluvy aby si si mohla premyslieť a pozri sa či je tam zapracované to "po čase" a či ti vyhovujú termíny. Lebo povedať môže čokoľvek, ale platí to čo je na papieri. Ak niečo v zmluve nevyhovuje tak máš priestor na vyjednávanie.
Tak to mi nepride ako praca na minimalnu mzdu... pytala by som ano viac. Rovno pri ponuke,ze okey,dakujem za ponuku,aky je platovy rozdiel pri praci na tpp od dohody? A pockat na odpoved. Ale sebavedomo,nie ustrachane.
Ja by som si vypytala hned. A po skusobnej znova
No vidis,tak ked to vraveli,chytila by som sa toho. Ak by odppvedali na tu otazku co som poradila,ze to co mate doteraz alebo proste menej ako 800 tak by som : ze prepacte,ale ak si dobre pamatam a veru dobre si pamatam,vraveli ste netto mzdu 800-1000e. A ak by stale ze nie, tak by som vravela ze velmi sa im u nich ti paci ale zial mzda nepokryje tvoju reziu a budes musiet riesit pracu inde. Neboj sa pritlacit. Predat sa.
chcela by som sa ešte spytat, ako často s amoze zvysovat mzda ? Alebo teda moze sa to hocikedy? Musi sa na to robit nova zmluva vzdy predpokladam
Nie nova zmluva sa nerobi.
A zalezi od firmy. Niektora kazdy rok,niektora aj 10r nic,ale inflacne musia ale to su drobne.
Vacsinou sa plat zvysuje po roku... ale za takuto pracu dostavat minimalku je dost odveci...
@katuskamala1 No ale ako to potom je ked mam zmluvu kde je napriklad 4e na hodinu, a zvysi sa plat na 5e na hodinu?vobec Netreba prepisat zmluvu?
@melanta Nie poziciu, ta bude rovnaka, to iste budem robit v podstate iba na TPP a nie dohodu
myslím si,že si mala dohodu, počas ktorej si ťa mohli vyskúšať, ak by si im nevyhovovala, neponúklli by ti zmluvu... pýtaj si určite viac na pracovnú zmluvu ( rozumnú sumu), ak je to seriózna firma, nemali by s tým mať problém a určite sa dohodnete
Normálne sa opýtaj na mzdu. Otvorene a priamo. Zisti si, aká je priemerná mzda takejto pozície v tvojej lokalite (ak nevieš, napíš mi, poviem ti) a podľa toho pýtaj. Vyskúšali ťa počas dohody, nie je dôvod aby to nedali od prvého mesiaca adekvátnu mzdu. Ak sa dohodnete na úprave po skúšobnej dobe, trvaj na tom, aby v pracovnej zmluve bola hneď dohodnutá mzda po skúšobnej dobe. Ak s tým budú mať problém, tak za mňa je otázny nástup k takému zamestnávateľovi.
To je jedno že budeš robiť to isté. Robila si dohodu, teraz budeš TPP. Čiže máš mať mzdu adekvátnu tejto pozícii v danej lokalite. Ak nie, hľadaj ďalej, nie je to v takom prípade seriózny zamestnávateľ.
@petronelaproki Nechcem moc prepáliť tu sumu, no neviem o kolko si vypytat viac je ešte normalne. Myslite si že tych 700 v čistom by bolo v poriadku? Keď normalne tu maju platy(vraj) 800+ ( v čistom )
predovšetkým 4 eur je neprípustné , lebo to nedosahuje ani minimálnu hodinovú mzdu . Potom existuje tkzv. koeficient minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti ktorým sa násobí minimálna mzda a to by mala byť tvoja hrubá mzda pre tvoj stupeň náročnosti .
Na úrovni minimálnej mzdy majú byť len jednoduché práce.
Ja by som si pytala hned, na vyssi zaklad pri nastupe na tpp a este by som sa aj spytala ci mozes ocakavat dalsie zvysenie po skusobnej, po pol roku ci roku? Ved aj debata o peniazoch je vec normalna, takisto ti nie je blbe sa spytat, o kolkej mas chodit do prace, tak ti nema byt blbe sa spytat na peniaze. Cim skor sa to naucis, tym lepsie pre teba.
Ved vidia, ako pracujes, evidentne su s tebou spokojni, takze sa neboj, a opytaj sa na to. Ak mas OK sefa, neboj sa, on je tiez clovek, a vyjednavat mzdu je vec normalna.