Zvýhodnené pracovné podmienky pre matky

mt22
28. dec 2015

Ahojte. Prosím Vás neviete či nie sú nejaké zvýhodnené podmienky práce pre matky? Mám na mysli hlavne pracovnú dobu. Neplatí niečo napr. že zamestnané matky s deťmi do 3 rokov majú možnosť prispôsobiť si pracovnú dobu, resp. nepracovať na poobedňajších smenách. Ide o to že mám 2,5 ročné dieťatko, som zamestnaná (nakoľko z rodičáku sa vyžiť nedá ☹ ) avšak chcú nám rozdeliť prácu na 2 smeny a druhá má byť až do večera, čo je pre mňa pri malom dieťati nepredstaviteľné. Mám kolegyňu, ktorá je slobodná matka 12 ročného dieťaťa a oná má špeciálne podmienky. Ja som vydatá a chcela som sa len náhodou informovať či neviete o nejakých obklukách v zákone alebo podmienkach čo by som si mohla nárokovať. Ďakujem

pribinak
28. dec 2015

Zial na teba sa nevztahuje nic, kedze nie si osamela matka dietata

cecilia68
28. dec 2015

@mt22 A so zamestnávateľom sa nevieš dohodnúť? Myslím po dobrom, ako či by sa nedalo niečo urobiť....a tak 🙂

99zuzula
28. dec 2015

@mt22 zial ako pise pribinak ked si vydata, ste na dieta oficialne dvaja plnohodnotni rodicia, takze ziadne ulavy co sa tyka poobednej a nocnej smeny na teba zo zakona neplatia. Jedine ze by si bola znovu tehotna, vtedy ano. Teraz ti pomoze len dohoda a dobra vola zamestnavatela ze ti vide v ustrety.

mt22
autor
28. dec 2015

dakujem baby...takze nevyriesim nic ☹... moj zamestnavatel mi povie ako kazdemu s nejakou poziadavou- ak sa ti nepaci, tam su dvere, na tvoje miesto caka 10 inych ludi ☹...skoda

dollynkaa
28. dec 2015

Baby prosim Vas a ako slobodna matka mam niake taketo vyhody ktore zamestnavatel musi respektovat?

pribinak
28. dec 2015

@dollynkaa ano, osamela matka je zvyhodnena, pretoze sa stara o dieta sama, napr moze jej zamestnavatel upravit prac dobru v jej prospech, aby stihala dieta vodit a http://www.babyweb.sk/slobodna-matkavyberat z ms

pribinak
28. dec 2015

@dollynkaa sa mi to tam akosi prepisalo, vodit a vyberat dieta z ms

loginexistuje
28. dec 2015

@dollynkaa slobodna matka nestaci musis byt osamela matka

delica
28. dec 2015

Úprava pracovného času
§ 164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do
pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa
mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného
týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak
tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Takze mozes poziadat o upravu pracovneho casu a zamestnavatel ti musi vyhoviet.
tu je aj vyjadrenie pravnikov k podobnemu problemu: https://www.advokatnawebe.sk/riesene-otazky/186...

Ak by ti chcel zamestnavateľ zmeniť tyždenny pracovny čas ( čo je dosť pravdepodobne, ak by ti menil zmennosť), tak s tym musis suhlasiť a musi byť podpisana dohoda o zmene pracovnej zmluvy, prip. ti musi vydať dodatok k pracovnej zmluve.

mima4
28. dec 2015

@delica realita je na slovensku taka, ze 90 % zamestnavatelov ta posle do kelu... ani nevies ako sa ta zbavia...

dollynkaa
28. dec 2015

@pribinak @loginexistuje @delice dakujem. Lebo ja som predtym pracovala ako krupierka a kedze som sama tak nocne nemozem a denne su od 7-19h cize to mi tiez niak nevychadza. Takze ked pojdem naspat z MD do prace mozem s i poziadat o taku upravu prac doby? Ale asi je nulova sanca ze mi to prejde ze? Alebo mi da vypoved? V tom pripade mam ziadat odstupne?

pribinak
28. dec 2015

@dollynkaa no neviem ti toto uplne presne povedat, ale presne ti povedia napr na inspektorate prace

99zuzula
28. dec 2015

@dollynkaa ahoj. Mozes poziadat o upravu prac casu,ale vzhladom na to ze ta praca co si robila asi vyzaduje byt tam aj v noci prip.do vecera,zamestnavatel ti to nemusi schvalit aj ked je to v zakone. Ak das vypoved ty,alebo on tebe mas narok na odstupne len ak to bude z nadbytocnosti,teda ze tvoje miesto zrusi,alebo zo zdravotnych dovodov ze uz nie si schopna danu pracu vykonavat.

hefo
28. dec 2015

Ono zas sa treba pozrieť na to aj z pohľadu toho "zlého" zamestnávateľa - totiž, zamestnanec mu musí vytvoriť hodnotu NAJMENEJ dvojnásobku jeho čistej mzdy (to rátame len dane a odvody - t.j. to čo je na výplatnej páske ako "celková cena práce", ešte do toho nerátame rôzne náklady na pracovné pomôcky, školenia, štátom vyžadovanú byrokraciu, atď.). Čo v mnohých zamestnaniach často vychádza tak-tak, a pri rôznom zvýhodňovaní pracovných podmienok to už môže byť aj preň stratové (o.i. sa na toto s nevôľou pozerajú ostatní zamestnanci, čím sa zhoršuje atmosféra na pracovisku, z čoho plynie nižší celkový výkon). Lebo zamestnanec v podstate predáva svoju prácu zamestnávateľovi, za čo on platí.

V niektorých zamestnaniach nie je problém, kedy v priebehu dňa sa práca vykonáva (najmä rôzne kreatívne profesie), tam rozumný zamestnávateľ nemá problém s prispôsobením prac. doby (samozrejme s tým, že práca vykonaná bude). Ale ostatné, najmä keď je práca podľa otváracích hodín či v pásovej výrobe, tak tam všade sú to tie "prevádzkové dôvody", čiže tá formulácia v zákone je vlastne úplne nepotrebná.

A samozrejme prakticky každé zvýhodnenie musí niekto zaplatiť, čo je tu ten zamestnávateľ. A to je aj jedno z vysvetlení, prečo ženy (matky) zarábajú tých povestných (a podľa mňa čiastočne lživých) "o 20% menej"...

velkacica
28. dec 2015

zamestnávateľ nie je charita. Každý si musí uvedomiť a rozmyslieť, či chce pracovať a mať svoj podiel na zisku, alebo či chce špekulovať a akurát nárokovať si "výhody". To, že mnohé tu píšu "žiaľ, nemôžem byť doma", "z rodičáku sa vyžiť nedá" a pod. svedčí len skôr o tom druhom.
Prečo by mal práve zamestnávateľ znášať dôsledky ženskej plodnosti? Dnes platí: každý za svoje, ak mám čo ponúknuť, dostanem protihodnotu. Platí rovnosť mužov a žien, takže niet dôvodu zvýhodňovať práve tie druhé.

mt22
autor
1. jan 2016

@velkacica ja netvrdím že zamestnávateľ je charita a ani nie som ako píšeš špekulant ktorému sa nechce pracovať....v tejto práci som už niekoľko rokov, baví ma a robím si ju dobre....nesúď pokiaľ nepoznáš....asi si nevieš predstaviť aké je to mať malé dieťa a prácu....prácu potrebujem lebo nás živí a dieťaťu venujem každú voľnú minútu....bohužiaľ dochádza k tomu že sa nám mení smennová prevádzka a keďže sa štát v poslednej dobe chváli ako pomáha zamestnaniu matkám, tak ma len zaujímalo či mám nárok na prácu len na jednej smene, nakoľko pri počte zamestnancov ktoré môj zamestnávateľ má, by to bolo pre neho aj tak úplne zanedbateľné.....ale dobrý názor, nech je po tvojom....nech sa každý zaujíma len o seba..... to že keď je spokojný zamestnanec, robí svoju prácu dobre a tak je spokojný aj zamestnávateľ je asi len ideál z knižiek.... nepomáhajme si a hľaďme len na seba....to urobí svet lepším a každý sa bude mať dobre

veronikastrickova
27. aug 2018

@mt22 ahoj vidim ze to je starsia tena, ale podarilo sa ti upravit pracovny cas?