Žienky už som čo to prečítala čo sa týka môjho problému ale mám z toho taký guláš že až...
U môjho zamestnávateľa som od 9/2006. Na materskú som išla v 5/2010, v júni by som mala nastúpiť do práce. Viem, že počas MD mi zrušili pracovné miesto, vlastne celé oddelenie (v banke). Aké mám možnosti? Viem, že by mi mohli ponúknuť iné miesto keďže je moje zrušené. Čo sa stane ak ho odmietnem? Viem že môžem ale čo potom? Aké sú možnosti? Na aké odstupné mám nárok a či vôbec ak iné miesto odmietnem ke´dže moje nie je. A ako najneskôr musím oznámiť zamestnávateľovi, že mi končí RD?
@meggie.sk ano, pri dohode to musi byt vyslovene napisane priamo v nej
na datum nejak pozerat nemusis, ale pri vypovedi ti zacne plynut 3-mesacna vypovedna doba od 1. dna nasledujuceho mesiaca, takze tu by si si mohla este odpracovat, alebo si ziadaj min. 6-mesacne odstupne
dovolenku ti bud preplatia, alebo ti ju daju vycerpat
@meggie.sk od 01.01.2013 je mozny subeh vypovednej doby aj odstupneho, cize mas narok na oboje min.3+3, ak mate kolektivnu zmluvu, je mozne ze to bude aj viac
6-mesacne som myslela pri dohode, oni by napr. nechceli, aby si vobec nastupila, tak by si sa s nimi dohodla, ze nenastupis, ale v tom pripade chces min. odstupne 6-mesacne, aby sa ti to oplatilo rovnako alebo este lepsie ako byt vo vypovednej dobe a dostat odstupne
@liz_lemon
Aha, no už sa mi vyjasnieva :D
Ja sa v tomto moc nevyznám, treba mi to po lopate 🙂
Už vidím, ako mi u nás v banke dajú na moju žiadosť vyššie odstupné namiesto výp. doby. Myslela som, že ak by bola tá, tak som bez odstupného. Ale aj tak, asi by mi ju nedali ve´d kde by som bola keď miesto neni.
Ja mam podobny pripad ako meggie.sk. V zamestnani som od 11/2006 a od 2/2010 som na MD a pokracovala som RD, ktora mi konci 26.3.2013. Moje pracovne miesto a cele oddelenie bolo zrusene, resp. presunute do Prahy, ale teda k ceskemu (inemu) zamestnavatelovi. Verila som, ze mi zamestnavatel ponukne dohodu so 6m. odstupnym, ale nie... dnes som dostala ponuku na skoncenie PP dohodou s 3 mes. odstupnym (co je vraj pre mna vyhodnejsie, no ja si skor myslim, ze je to vyhodnejsie pre zamestnavatela) co je v podstate zo zakona ok. Ale neviem, co sa stane ak to odmietnem a budem trvat na vypovedi, teda zo zakona by som mala mat 3m vypovednu dobu + 2m. odstupne. No neviem, ako by ta vypovedna doba mala prebiehat, kedze ma nemaju kam "posadit". Viete mi prosim niekto poradit, prip. napisat paragraf Zakonika prace, v ktorom sa odzrkadluje toto? Mam si dohodnut na skonceni PP dohodou podla par.63 odst. 1a) Zak. prace. s 5 mes. odstupnym? Chcem este podotknut ze moj zamestnavatel je velka medzinarodna firma, nikdy som s nimi nemala ziadne problemy, vzdy sa chovali korektne, nechcem im zbytocne "robit zle". Ako by ste to riesili vy? Poradte mi prosim. Diky vopred.
@p5kral ak je velka medzinarodna firma urcite mate kolektivnu zmluvu ako aj zamestnanecku radu. Skus sa obratit na nich urcite ti pomozu. Podla mna v kolektivnej zmluve mate aj dlhsie odstupne ako je zo zakona.
Renatka 100 dakujem za info, no kolektivnu zmluvu ani zamestnanecku radu nemame. Zle som sa vyjadrila. Firma je slovenska, ale vlastnikom je znama medzinarodna spolocnost.
na webe som nasla toto: http://www.porada.sk/view.php?pg=744vypovedna je tam zodpovedanych vela otazok, snad niekomu pomoze 🙂
@meggie.sk mne počas mojej materskej zrušili a ked som išla nastupiť tak mi oznamili že zrušili miesto ale mi nukali nove ktore mi nevyhovovalotak mi dali vyčerpať dovolenku na rozmyslenie a tak zomnou rozviazali PP a to mi prišlo vhod lebo ked aspoň jeden deň po ukončeni MD vyčerpaš dovolenku a dostaneš odstupne tak VZ na podporu sa ti bude ratať z tej čiastky lebo keby ti hned v deň ukončenia MD dali vypoved aj odstupne tak sa ti bude ratať z prijmu pred nastupom na MD ja som dostala vypoved dohodou ale v zmluve som mala udanu mimoriadnu odmenu namiesto odstupneho
@exupery to by najprv museli mat KZ, a to nemaju, takze ich nemoze nechat doma na 60%
@p5kral mas narok na vypovednu dobu 3 mesaice a 3-mesacne odstupne, takze na dohodu o ukonceni PP by som pristupila jedine, ak by mi ponukli min. 6-mesacne odstupne, inak trvaj na vypovedi, a ak pre teba nemaju pracu, tak pocas vypovednej doby budes doma, a zamestnavatel je povinny ti vyplacat nahradu mzdy vo vyske priemernej mesacnej mzdy
@meggie.sk
§157 ZP
(2) Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
ak ti ponúknu iné miesto, o ktoré nemáš záujem, tak ti musia dať výpoveď pre nadbytočnosť (§63 odsek 1 písmeno b) a vtedy vzniká nárok na odstupné, min. 3-mesačné
návrat do práce po RD si povinná oznámiť najmenej mesiac vopred