Zrušili mi nahlásenú dovolenku tesne pred odchodom

25. júl 2023

Vedenie mi zrušilo riadne nahlásenú dovolenku tesne pred odchodom.Dozvedela som sa to náhodou.A neviem ako reagovať.Vztahy v práci sú zle.Isli by ste aj tak alebo?

viestta
25. júl 2023

Isla by som za vedenim a oznamila, ze vsetky naklady, ktore mam so zrusenou dovolenkou si budem od nich vymahat. Zakonnik prace mi to umoznuje

nikol_marek
25. júl 2023

Ja som mala nahlasenu dovolenku od januara, menil sa nam riaditel a uz 3x som nahlasila, ze v auguste si cerpam dovolenku, kt mam od januara zaplatenu. Vcera mi napisala riaditelka, ze proste ju to nezaujima a na dovolenku nejdem, pretoze ide ona a ini kolegovia/ samozrejme nikto okrem mna nema skolopovinne deti, ale cele prazdniny si vsetci cerpaju dovolenku/. Nebudem sa rozculovat ani s nou dohadovat pojdem na OCR pretoze rodina a deti su mi prednejsie.

h2
25. júl 2023

Ak si sa to dozvedela náhodou, nemôžeš sa tváriť, že si sa to nedozvedela? Toto sa jednoducho nerobí. Každý predsa dovolenku plánuje, dopredu objedná, zosúladí s rodinou... Mňa by to teda tak naštvalo, že by som na dovolenku určite odišla, bez ohľadu na následky. A neviem, či by som chcela zostať vo firme, ktorá sa takto zachová.

valeria_h
25. júl 2023

Akoby Ti naschvál robili. Nechcela by som tam pracovať, toto sa nerobí.

luccija
25. júl 2023

Aký bol dôvod zrušenia veľa práce či?
Išla by som aj tak hlásila si ju dopredu...

autor
25. júl 2023

@luccija dôvod sú zle vzťahy a pomsta,že som bola na OČR.

melanta
25. júl 2023

Akože dozvedela si sa to náhodou? Bolo ti to oznámené písomne a oficiálne? AK nie, tak v podstate ti dovolenka zrušená nebola.

zmrzlinka2021
25. júl 2023

@viestta
Nie som pravnicka, ale myslim si, ze musis mat tu dovolenku vyslovne schvalenu, nie nahlasenu niekedy zo zaciatku roka...
Keby si ju zamestnavatel vazil, snazil by sa s nou normalne komunikovat a vyjst v ustrety. Zial, chapem z casti aj jeho... ak nema prezamestnanost, a najprv ti chyba clovek kvoli ocr, potom chce ist na dovcu...dostava do tazkej situacii aj zamestnavatela a hlavne kolegov.
Vsetko je to o komunikacii a vztahoch a hladani rieseni.

melanta
25. júl 2023

@zmrzlinka2021 inak teraz čítam, že autorka píše o nahlásenej dovolenke, nie schválenej. Takže máš pravdu. Ak ju má len nahlásenú, nie schválenú, tak v podstate jej nič nezrušili, keďže ani nemali čo. A ani sa v takom prípade nemala nikam chystať.

anjelicek26
25. júl 2023

Dovolenku treba mat pisomne schvalenu... ak to mas, vytlacit, zamavat a ist oddychovat... a inak sa sefovi necudujem, ze po ocr este dovolenka, ze mu asi proste aj chybat budes, vztahy nevztahy, ked je to dlha doba... robota ostava lezat... nemusi za tym byt ziadna pomsta, ale potreba tie veci podokoncovat.

autor
25. júl 2023

@zmrzlinka2021 u nás sa riešenia nehľadajú a vedenie nedokáže komunikovať.My sme sa s kolegyňami dohodli kedy ktorá bude mať v lete dovolenku práve preto aby sme sa pokryli navzájom.V mojom termíne nejde nikto,takže by som až tak nechýbala.Ja som sa iba dopočula,že vedenie mi zrušilo dovolenku,lebo som si dovolila byť na OČR podotýkam druhý krát za 5 rokov a ešte nejaké ponizujuce komentáre.V lete som dovolenku nikdy nemala.

zmrzlinka2021
25. júl 2023

@melanta Podla mna normalny zamestanvatel by mal brat do uvahy dovolenku, ktoru clovek chce mat, pretoze napr. u nas sa dovca schvaluje vyslovne par dni pred zaciatkom, ale niekedy v marci sa robi plan dovoleniek, kde vyslovne s ludmi komunikujem, ktoru dovcu si urcite chcu vziat. Toto nevyplyva zo zakonika prace ale z normalnych ludskych vztahov.
Lenze ta lojalita a ohladuplnost musi byt vzdy vzajomna.

Nic nie je horsie, ako ked zamestanvatel a zamestnanec proti sebe bojuju.

melanta
25. júl 2023

Autorka, že vy ste sa s kolegyňami dohodli, kedy ktorá bude mať v lete dovolenku je úplne nepodstatné. Podstatné je, či máš dovolenku písomne schválenú.

melanta
25. júl 2023

@zmrzlinka2021 áno, súhlasím, ale sama píšeš "normálny zamestnávateľ". Ak jedna strana nie je "normálna", tak ťažko potom.

autor
25. júl 2023

@melanta u nás sa to takto oficiálne nerobí.Ziadne písomné schvaľovanie.Vedenie do toho nezasahovali

zmrzlinka2021
25. júl 2023

Autorka,

chod este raz za sefkou a slusne sa porozpravajte - ako ludia.

Ona ak ti nevyhovie, tak riskuje tvoj odchod..

mirage
25. júl 2023

ale ved musis mat dovolenku oficialne podpisanu..

nikdenikto
25. júl 2023

Ale to musí oficiálne fungovať, ani v mojej bývalej práci to tak nefungovalo. Keď som išla za vedúcim, nech mi podpíše dovolenkový lístok kukal na mňa ako puk. Ale zase, takéto nehrozilo .... Už ti nezostáva nič iné ako ísť za šéfkou a normalne sa porozprávať že máš zaplatenú dovolenku. A toto riešenie s podpisovanim a schvaľovaním dovolenky navrhni. Vyhnete sa aj hádkam z kolegyňami keď budete chcieť 2 dovolenku v jednom termíne. Ktorá bude mať skôr schvalenú, tá ide.

jajka257
25. júl 2023

@melanta u nás sa tiež musíme dohodnúť, kto kedy ide. Lebo zastupitelnost. A samozrejme nadriadený to potom schvaľuje.
@autorka ak by som len nahlásila a nikto mi ju neschválil, tak nejdem nikam. Max za šéfkou sa opýtať, či zabudla schváliť alebo prečo nemám schválené.

0silvia0
25. júl 2023

Ja teraz vyzniem ako blbec, ale ako sa schvaluje dovolenka? U nas to funguje tak, ze vypisem dovolenkovy listok, odovzdam sefke a vybavene. Ziadnym procesom schvalovania to neprechadza. Dovolenku si clovek musi vycerpat, u nas je kazdy zamestnanec nahanany, ktory ma privela dovolenky, aby cerpal a cerpal.

eleanor2510
25. júl 2023

@0silvia0 no ved sefka ten listok podpise a odovzda na personalne, to znamena, ze ju schvalila. Asi by ti povedala, keby nesúhlasila, ze zmen datum na listku, alebo nieco take

eleanor2510
25. júl 2023

@autorka, nejakym schvaľovaním to musi prechádzať, aby boli aj zamestnanci aj vedenie krytí, ved keby neexistovali ziadne písomne záznamy, tak by niekto mohol tvrdiť, ze má iný počet dni dovolenky a podobne. Proste nejaka evidencia musí byť. Neposielate to ani mailom, do nejakého interného systému?

0silvia0
25. júl 2023

@eleanor2510 aha, diky. Nas sefka nikdy v dovolenkovych terminoch neobmedzuje, kto kedy chce, vtedy berie dovolenku, takze som nevedela.

h2
25. júl 2023

@eleanor2510 Ani u nás sa žiadne lístky nevypisujú, dovolenku si dohadujeme ústne, prebieha to asi tak, že sa niekto šéfa opýta, či môže ísť vtedy a vtedy na dovolenku, šéf povie, že dobre, potom zvyčajne dodá, že ale dovtedy má mať hotovú robotu, dotyčný povie, že jasné a hotovo, dovolenka schválená. 😁 Ale my sme malá firma. Ešte sa nestalo, aby niekto dovolenku nedostal. Naposledy som žiadala o dovolenku pred 2 týždňami, vo štvrtok podvečer, telefonicky, že od piatku (hneď nasledujúci deň) do konca nasledujúceho týždňa chcem dovolenku a dostala som ju.

barbie79
25. júl 2023

je plan dovoleniek - kde sa nahlasuju dovolwnky a podpisute to generalny, a toto zaujima aj inspektorat prace ak to nemate schvalene mate smolu

autor
25. júl 2023

@zmrzlinka2021 u nás pokus o slušný rozhovor vyznie asi tak,že vedenie neodzdravi,povie,že ak požadujeme to a to nevážis si zamestnávateľa a ak máš niečo proti,nech sa páči,tam sú dvere,takych žien ako ste vy nájdem milión.Ja plánujem odchod,ale zatiaľ nemám kam.Vzdala som pokusy o slušne rozhovory.A keď sa opýta,odkiaľ to viem,nabonzujem kolegyňu?Že ich počula?

eleanor2510
25. júl 2023

Ale ved ked to oficiálne nevieš, nemáš co riesit

autor
25. júl 2023

@eleanor2510 vôbec,u nás nie je ani mzdové oddelenie,máme externú mzdarku.Dni dovolenky máme na výplatných páskach,podľa toho si to sledujeme

autor
25. júl 2023

@eleanor2510 Tiež si myslím,že nemám čo riešiť,ale ak proste neprídem,dá mi paragraf a potom s tým hľadať lepšiu prácu mi asi nepomôže.Tak som v takej situácii,neviem čo urobiť aby sa to neotocilo proti mne