Ahojte, potrebujem poradit ohladne zivnosti. Som SZCO a som tehotna 8tt, ibaze neviem ci je pre mna vyhodnejsie zrusit, alebo prerusit zivnost. Vzhladom na moje povolanie /kadernicka/ by som mala nastúpiť na PN kvoli rizikovému tehu, lenže vzhľadom na moju situáciu nemám nárok ani na pnku ani na materskú.. Iba na rodicak, lebo mi nevznikol nárok platiť odvody do sociálky a neplatím si ani ZP lebo som na polovičnom invalidnom. Neviete či by sa mi oplatilo zrušiť živnosť čím skôr a ísť na ÚP a potom by mi vznikol nárok aspoň na neakú pnku? Ďakujem
presne tak, nárok na PN by si mala len ak by si si platila nemocenské odvody, ale ak by sa ti podarilo niekde zamestnať tak máš nárok na PN od 1. dňa zamestnania, skús niekoho pohľadať v tvojom okolí či by ťa nezamestnal
na PN nárok zrušením živnosti ani pozastavením nevznikne, keďže si neplatila odvody do sociálnej poisťovne. Ak pôjdeš na ÚP nemusíš platiť odvody do zdravotnej poisťovne ...to je asi jediná výhoda.
@lejdytinka Narok na PN mat nebudeš. Co ma UPSVaR spolocne s NP a odvodmi? Ako píše
@lucka_ke
@lejdytinka keďže si do systému neplatila odvody nemajú ti ani z čoho vyplatiť PN....ak ide o prvé zamestnanie PN sa vypláca z predpokladaného príjmu a ak už dlhšie pracuješ tak PN sa vyratáva z vymeriavacieho základu z ktorého si platila odvody(z predch.roku)....keďže si ale odvody neplatila nemajú ti z čoho ani vyrátať dávku na PN....
Ďakujem Vám všetkým za odpovede, aj som si myslela, že to bude všetko na nič 😁 Super, tak hurá žiť z jedného platu..
Poprípade si skúsim nájsť niekoho kto by ma zamestnal... Kolko dni treba byt zamestnany do zaciatku materskej prosím?
@lejdytinka no aby si mala nárok na MD musíš mať za posledné 2roky aktívne NP 270dní😉
@lejdytinka Ak uz si tehotna už to nestihnes. Musíš mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Jedine subehom TPP a dohoda ale aj to uz je potom kontrolované od SP.
A prepac za uprimnost. Ty si nic neplatila celá spokojná a teraz niečo chces v style "hura zit z jedneho platu"? Ako kadernícka podla mna mozes pracovať nadalej-ano chapem farby a tak, tak proste používať nieco ine ako plne chemie, vetrat....ak teda mas normalne tehotenstvo. Poznam xy kadernicok čo pracovalo az do MD.
@evittam @mogaa Ďakujem za rady ženy. Keďže nepoznáte môj zdravotný stav ktorý mám od mala, bohužiaľ mám zdr. problémy a nedá sa mi uplne pracovať. Od začiatku som rizikovka a o dieta prísť nechcem. Pracujem ako sa dá, beriem objednávky neustále.. A ja nie som ztých '' super duper kaderníčok'' čo porodia a o mesiac idú pracovať?! A koja medzi zakaznickami.. To sa mi uz zdá moc... a asi túto tému necháme už tak. Hlavné čo som potrebovala vedieť už viem. ĎAKUJEM
@lejdytinka Tak ved je ine ak si rizikova. Ako som uz napisala. Ja som to nemyslela v zlom. 😉
@lejdytinka pokiaľ si si neplatila odvody do SP tam na PN nemáš nárok.....a ani keby si bola prihlásená na UP