Ahojte dievčatá, v súčasnom zamestnaní som od 10/2019 a zmluvu mám definovanú ako zástup počas materskej dovolenky konkrétnej osoby XY... táto doba vychádza cca do jari 2023.
Otehotnela som však aj ja a za mesiac nastupujem na materskú.... moja zmluva by mala byť ukončená a kvázi rovnaká by mala byť podpísaná novou zastupujúcou (teda bude stále vedená ako zástup pôvodnej XY slečny), len ja pôjdem z kola von...
Je to správne? Na základe čoho môžu pomer so mnou ukončiť? Majú na to vôbec právo? Dohodou?
Ja som v tom úplne stratená, ale mám pocit, že tu chce so mnou niekto pekne vybabrať, hlavne pokiaľ neviem, či sa baba, ktorú zastupujem vôbec do práce vráti.
Ďakujem za každú radu/postreh/skúsenosť.
Nepíšete či ste v statnej službe, alebo vo firme/súkromníka, v statnej službe pomer trvá pokial sa nevráti pani z materskej, aspoň na sudoch hej, v iných oblastiach skôr ukončia pracovný pomer
ako je to tam presne uvedené, zmluva na dobu určitú do? alebo na dobu neurčitú? je tam napísané len na zástup alebo aj niečo iné?
@paulinkaa2 ochranná lehota je niečo absolútne iné. Navyše ak je pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú, tak sa ukončí bez ohľadu na to, že je žena tehotná.
Záleží na tom, ako je postavená zmluva. Pracuješ na dobu určitú, na zástup počas MD/RD a ideš na MD aj ty. je úplne logické, že chcú pomer ukončiť. Podstatné je, akým spôsobom a ako je postavená tvoja zmluva.
So mnou takto ukončili pracovný pomer počas RD. Ja som zastupovala pani na materskej potom som išla na materskú ja a počas RD zmenili meno firmy a dôvod ukončenia bol zaniknutie pracovného miesta na ktorú som zastupovala. Ale to bolo už dávnejšie.....
Odchodom na matersku sa zmluva koncit nema. Ak si na zastup, tak predpokladam, ze mas zmluvu na dobu urcitu. Napr. ak mas zmluvu do 31.3.2022, tak ty by si mala nastupit na matersku a zmluva by ti teraz mala pokracovat a koncit az 31.3.2022. Ale neviem ako mas robenu zmluvu, ake podmienky...ci tam nemas nieco presne vyspecifikovane. Skus situaciu popisat podrobnejsie v pravnej poradni, co je tu na MK. Urcite ti budu vediet presnejsie napisat.
Tvoja zmluva sa skonci dnom, kedy povodna zamestnankyna, ktoru ty zastupujes, skonci MD/RD a nastupi naspat do prace.
Ak s tebou chcu ukoncit zmluvu skor, tak:
1. bud ti ponuknu dohodu a skonceni PP - vobec nemusis suhlasit a podpisat
2. bud ti daju vypoved, to musi byt podla zakona s odkazom na prislusny paragraf a s uvdenim dovodu
Ahoj čo ja viem tak ti skončiť zmluvu nesmú keďže si v ochrannej dobe 🙂 ak sa mýlim opravte ma