Ahojte mohli by ste mi prosím poradit...som na rodičovskej dovolenke a dnes mi prisiel list od zamestnavatela, ze zrusil moje pracovne miesto...mam tomu rozumiet tak ze je to aj zaroven výpoved?? ale pocas RD mi nemoze predsa dat zamestnavatel výpoved nie? Vobec neviem ako mam reagovat, ako dalej postupovat...tiez som dlhobobo mimo SK takze nemam moznost ist ani osobne do firmy...prosím ak mate nejake info, poprípade skusenosti napiste prosím...dakujem.
@alexandra
@zuzikkaa
škoda, že si sa neporadila predtým.
Počas čerpania RD je prerušené nem.poistenie zamestnanca v soc.poistovni, tj. akoby ti netrvalo. Preto po ak ti skončil PP počas RD, tak ti neplynula ochranná lehota po ukončení prac.pomeru, lebo tebe zaniko nem.poistenie už nástupom na Rd a nie ukončením prac.pomeru.
Stačilo, ak by si jeden den pred ukončením pracovného pomeru čerpala riadnu dovolenku, tj. aspon 1den by ti vzniklo nem.poistenie zaemstnanca a týmto dnom by ti zanikol prac.pomer/nem.poistenie, tak by ti plynula ochranná lehota zo zamestnania a vznikol by ti nárok na materské.
A je rozdiel ak sa ruší celá firma, živnost a ak rušia iba nejaké pracovné miesto. Ak rušia firmu, či jej časť, tak môžeš dostať výpoved aj počas čerpania md, či RD. Ak rušia len tvoje miesto, tak sa síce stávaš nadbytočná, no výpoved počas md a rd dostať nemôžeš, až po jej ukončení. A pozor, lebo doručením výpovede nevzniká nárok na odstupné!!!!!! Po novom treba žiadať o dohodu z organizačného dôvodu pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty, inak nárok na odstupné zo zákona nevzniká!!!!! vid § 76 ods.2 Zákonníka práce.
@katkaag
Ak by ti dal výpoveď tak by Ti to oznámil tiež listom, a zaslal odstupné. Podľa mňa Ti oznámil, že tvoje miesto je zrušené a výpoveď dostaneš ku koncu RD.
Poprípade ak by si sa s ním dohodla, tak aj hned s odstupným.