Zrušenie pracovného miesta počas rodičovskej

katkaag
16. apr 2012

Ahojte mohli by ste mi prosím poradit...som na rodičovskej dovolenke a dnes mi prisiel list od zamestnavatela, ze zrusil moje pracovne miesto...mam tomu rozumiet tak ze je to aj zaroven výpoved?? ale pocas RD mi nemoze predsa dat zamestnavatel výpoved nie? Vobec neviem ako mam reagovat, ako dalej postupovat...tiez som dlhobobo mimo SK takze nemam moznost ist ani osobne do firmy...prosím ak mate nejake info, poprípade skusenosti napiste prosím...dakujem.

zalka
16. apr 2012

Ak by ti dal výpoveď tak by Ti to oznámil tiež listom, a zaslal odstupné. Podľa mňa Ti oznámil, že tvoje miesto je zrušené a výpoveď dostaneš ku koncu RD.
Poprípade ak by si sa s ním dohodla, tak aj hned s odstupným.

racik
16. apr 2012

@katkaag Je to aj moj pripad ... miesto mi zrusili cca pred rokom, ale nieje to vypoved .. mas narok aj na dovolenku, ktora ti vznikla pocas materskej dovolenky...

katkaag
autor
17. apr 2012

@zalka mam tomu tak chápat, ze kedze zrusil moje miesto, tak bude musiet mi zamestnávatel dat výpoved? nebudem si ju musiet dat sama? lebo rada by som dostala tým pádom aj odstupne..?

katkaag
autor
17. apr 2012

@racik dakujem

zalka
17. apr 2012

@katkaag
Určite nedávaj sama výpoveď, dá Ti ju zamestnávateľ ak sa vrátiš po rodičovskej, A ak by si náhodou opäť otehotnela, tak ťa nebude môcť prepustiť a vznikne Ti nárok aj na dalšiu materskú kvôli reťazovému pôrodu. :D

zuzikkaa
17. apr 2012

@katkaag ja som tak skoncila od januara tohto roku,,zamestnavatel rusil zivnost cize mi musel automaticky dat vypoved...
a kedze som o nejake 2mesiace nastupovala na dalsiu matersku tak mi vlastne tou vypovedou zanikol narok na matersku ale rovno mi pridelili rodicovsky

alexandra
17. apr 2012

@zuzikkaa Nemal by Ti zaniknut narok na matersku, kvoli retazovemu porodu...

zuzikkaa
17. apr 2012

@alexandra no tiez som si myslela,,ale na socialnej poistovni mi povedali ze je taky zakon

alexandra
17. apr 2012

@zuzikkaa Skus si ten zakon na ktory sa odvolali precitat, ci to tam naozaj je, ved to je nonsens!

gapa
17. apr 2012

@alexandra
@zuzikkaa
škoda, že si sa neporadila predtým.
Počas čerpania RD je prerušené nem.poistenie zamestnanca v soc.poistovni, tj. akoby ti netrvalo. Preto po ak ti skončil PP počas RD, tak ti neplynula ochranná lehota po ukončení prac.pomeru, lebo tebe zaniko nem.poistenie už nástupom na Rd a nie ukončením prac.pomeru.
Stačilo, ak by si jeden den pred ukončením pracovného pomeru čerpala riadnu dovolenku, tj. aspon 1den by ti vzniklo nem.poistenie zaemstnanca a týmto dnom by ti zanikol prac.pomer/nem.poistenie, tak by ti plynula ochranná lehota zo zamestnania a vznikol by ti nárok na materské.

A je rozdiel ak sa ruší celá firma, živnost a ak rušia iba nejaké pracovné miesto. Ak rušia firmu, či jej časť, tak môžeš dostať výpoved aj počas čerpania md, či RD. Ak rušia len tvoje miesto, tak sa síce stávaš nadbytočná, no výpoved počas md a rd dostať nemôžeš, až po jej ukončení. A pozor, lebo doručením výpovede nevzniká nárok na odstupné!!!!!! Po novom treba žiadať o dohodu z organizačného dôvodu pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty, inak nárok na odstupné zo zákona nevzniká!!!!! vid § 76 ods.2 Zákonníka práce.
@katkaag

katkaag
autor
19. apr 2012

@gapa ahoj mozes mi to prosim ta vysvetlit tak po lopate 😀 ako by som sa dostala k tomu odstupnemu?? musela by som po rd este nastupit do prace?? a dohodnut sa so zamestnávatelom na výpovedi dohodou z organizacných dovodov?? len tak mám nárok na odstupne?? dakujem 🙂