Zrušenie pracovného miesta a návrat z rodičovskej

nevi23
18. dec 2014

Ahojte idem si poradu, snáď mi pomôžete. Počas mojej rodičovskej dovolenky bolo moje pracovné miesto zrušené. Viem, že po skončení RD mám nárok na odstupné, ale ja by som sa chcela vrátiť, aj keby mi ponúkli iné pracovné miesto. A teraz k otázke.
Ak bolo moje miesto zrušené, musia mi ponúknuť nejaké miesto, alebo hneď mi môžu dať odstupné. Na internete som v jednej právnej poradni našla toto:
Predtým, ako Vám zamestnávateľ dá výpoveď, musí Vám ponúknuť inú vhodnú prácu, a to v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce v pracovnej zmluve
Ak by ste však mali vedomosť o tom, že zamestnávateľ má pre Vás inú vhodnú prácu v doterajšom mieste výkonu práce a neponúkol Vám ju, odporúčame Vám upozorniť ho na to, nakoľko v takomto prípade Vám nemôže dať platnú výpoveď a musí Vám túto prácu ponúknuť.

Ide o to, že viem, že sa u nás uvoľní jedno miesto, ktoré je veľmi podobné tomu, na ktorom som bola aj predtým,(vedúci by ma aj vzal), aj som na to personalistku upozornila, že viem, že sa jedno miesto uvoľní, ale tá ma odbila, že ak to miesto budú obsadzovať, už ho dostane niekto iný. Má na to právo, resp. nemala by ho najskôr ponúknuť mne či oň nemám záujem, keďže sa vraciam z RD? Ďakujem veľmi pekne za odpovede

stefka33
19. dec 2014

@nevi23 No mala. Asi tam chce natlačiť nejakú známu. Mne sa stalo niečo podobné a bolo to presne tak, na miesto išla kamarátka personalistky. Môžeš sa súdiť, ale musíš mať dôkazy, svedkov...

nevi23
autor
19. dec 2014

@stefka33 to bolo prve co ma napadlo ☹ My sme komunikovali cez maily, takze dokazy su. Skoda ze som to nevedela v case, ked sme si pisali, hned by som sa jej na to opytala. Teraz mi je to uz blbe sa k tomu vracat.

stefka33
19. dec 2014

@nevi23 Neviem. Chce sa ti ísť do sporu? Stojí to za to? Ja by som asi nešla, ak by som vyhrala, tak by som sa na tom mieste aj tak necítila dobre.

nevi23
autor
19. dec 2014

@stefka33 no to nie urcite nie. Ja nie som hadavy typ 😀 Mna len zaujimalo ako to vlastne je. Budem vediet do buducna. A ak by sa nieco take este zopakovalo, urcite by som sa na to slusne opytala.

eeffka
19. dec 2014

@nevi23 ano maju ti to ponuknut a s personalistkou by som sa vôbec nebavila, napisala by som list na vedenie spomenula pani personalistku, ze ti neponuka miesto XY aj ked je to jej zakonna povinnost preto sa zaujimas sama... co ti moze nejaka personalistka v robote? akurát tak doklady pocarbat od zlosti...

sandri
19. dec 2014

suhlasim s eeffka. Musia ti to miesto ponuknut. Oznam pisomne vedeniiu firmy, ze sa chces vratit, na vedomie posli aj na personalne a dalej neries. Oni ti musia ponuknut tu podobnu poziciu. Ak to neurobia a daju ti vypoved, je to napadnutelne sudom. Len musis dat vediet vedeniu skor ako to miesto oni obsadia - ak ta predbehnu, budu tvrdit, ze o tvojom planovanom navrate nevedeli.

mircalla
19. dec 2014

@nevi23 Ano, zamestnavatel by ti mal ponuknut ine akekvatne miesto, pokial je nejake volne. Inak dali ti to pisomne, ze tvoje miesto bolo zrusene? Maju to dat pisomne a ty to podpisujes, ze beries na vedomie. A tiez ako baby pisu, mala by si pisomne oznamit, ze sa varcias z RD.....v dostatocnom predstihu

nevi23
autor
19. dec 2014

@mircalla
@sandri
@eeffka pisala som mail este v novembri, ze sa chcem vratit. Hadam to tak staci. O tom ze mam zrusene miesto mi nikto nedal vediet, len teraz mi to personalistka spomenula. Samozrejme ze som o tom vedela, kedze kolegov poprepustali.

eeffka
19. dec 2014

@nevi23 dobrá rada do života...o ničom si nevedela,kým ta písomne neinformuju... v pracovnom práve sa nedáva na reči ale na papiere.

mircalla
19. dec 2014

@nevi23 rozhodne ti to musia dat pisomne

nevi23
autor
19. dec 2014

@mircalla
@eeffka
@sandri baby dakujem velmi pekne za rady

sandri
19. dec 2014

Posli im to aj listom. Aby nemohli tvrdit, ze mail nedostali.