Ahojte.chcela by som sa opytat,ci ma niekto skusenost zo zriadenim sukromnej skolky v Bratislave.Chcela by som jednu otvorit,ale ani netusim co k tomu treba,koho,ake urady obehat,ci byt zivnostik alebo sro....a hlavne okolie ake je najlepsie a priestor.
Dakujem za kazdu radu 🙂
Ja netusim vobec,ze co k tomu treba 😒 tak mozno aj dalo🙂
@dzulinkaa Google nájde napríklad toto: http://www.skolskyportal.sk/clanky/legislativa-... , http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/JH/spriev... . Zadal som vyhľadať: "podmienky pre vytvorenie škôlky".
@dzulinkaa si ucitelka? Ak nie, tak nemas ani sajnu o predprimarnom vzdelavani. Potrebujes mat vhodny priestor, pedagogicky personal,hospodarsky personal, vhodne materialno technicke zabezpecenie skolky, vyriesenu stravu, teda varit v ms alebo dovazat stravu. Hlavne potrebujes mat vypracovany Skolsky vzdelavaci program, tie sa teraz robia nove, nakolko vysiel schvaleny novy Statny vzdelavaci program. Ak teda chces patrit do siete materskych skol a patrit pod ministerstvo skolstva. Podat si ziadost o zriadenie Sms. Nie je to take jednoduche ako to mozno vyzera. Ak si ucitelka, tak vies o com hovorim. Ak nie si, tak nie je to tak, ze je to len take hrajkanie s detmi.
@adka31 ja nie som ucitelka,ale mamina je.a nemam vobec sajnu o tom🙂ale som ucenliva,tak sa naucim aj ked to potrva.len zaklady by som chcela vediet co potrebujem aspon.a priestor sa snazim najst byvalu MS,ktora je bud nepouzivana alebo v strate.ucitelky,aj zdravotnu sestru viem zabezpecit a aj tie obedy.a dakujem za info 😉 ja sa nechcem hrajkat s detmi,ale venovat sa im v co najlepsich podmienkach.
@dzulinkaa tiez som o niecom podobnom uvazovala, no este mam velmi malinku dcerku, tak to musi pockat :-/
@dzulinkaa ved to je pekne, ale pokial sa chces detom venovat, t.z. vychovavat a vzdelavat, budes si musiet doplnit vzdelanie. Alebo byt iba zriadovatelom- majitelom, ale ucit nie. Ucitelka v dnesnej dobe musi byt kvalifikovana, ale zas nie je problem doplnit si vzdelanie studiom v pedag. smere 😀 prajem vela sily a trpezlivosti, ak po tom tuzis, chod si za tym. Ucitelstvo je poslanie a krasna, ale tazka praca a musi ju vykonavat ten, kto ma rad deti.
@adka31 ja by som najskor bola majitel a po praxi aj ucila.ja deticky milujem,vlastne este nemam,ale planujem🙂takze mam cas na vybavovacky este🙂no musim si to nastudovat co vsetko treba k tomu,aby vobec som mohla zacat.
@kikush1811 ja uz dlhsie nad tym tiez uvazujem,len som sa nevedela dokopat k tomu.ale teraz prisiel dufam spravny cas🙂
Ak nemas vlastne priestory, tak sa na to vykasli. Vobec to nie je take jednoduche, ako to vyzera 🙂
Hovorim z vlastnej skusenosti ;)
@radopp najlepsie by bolo najst skolku ktora uz nefunguje a len ju prerobit,ake ked nenajdem tak nejsky domcek alebo take nieco so zahradou.a dakujem,dufam to vyjde🙂sak vidim,ze skolok malo a deti kopu🙂
@adka31 ja chcem byt majitelka a neskor aj ucit,ale to neskor az.al kludne prijmem kvalifikovanu silu ak to vyjde🙂
Hlavne sa nehadajte,ale radte😊
riaditel skolky ci skoly je vlastne manazer takze ty podla mna ani nebudes mat cas ucit a venovat sa detom, budes mat co robit. velmi dobry napad! V BA a okoli ozaj treba nove skolky. tak do toho!
a platia ine pravidla pre zriadovanie sukromnych skolok a pre skolky patriace pod MS?
@adka31 zial, vacsina sukromnych "skolok" v BA nie je v sieti MS ... takze ziadne povinne pravidla, kontroly nehrozia. Nazvu si to nejakym nazvom - kuriatko, slonica, kenguriatko, pinguincek, happy kids, smart kids, montessori genius - detske centrum a deti moze strazit ktokolvek, priestory mozu byt akekolvek .. vacsinou imituju klasicke skolky (lehatka, umyvadielka) ci deklaruju je idu podla isced0, ale nikto nepride pozriet ci su priestory vhodne, ci sa dodrziava hygiena, protipoziarne predpisy, ci je personal psychicky sposobily starat sa o deti (co sa teda nekontroluje ani v statnych) ... a strava sa vacsinou vozi
pokial viem tak detske centra ktore su mimo siete nikto nekontroluje a je to volna zivnost (staci bezuhonnost), ak sa mylim, opravte ma
@keira "Zákon neexistuje. Kto si zriadi opatrovateľské centrum v byte a chce sa starať o niekoľko detí, okrem živnostenského listu nijaké iné povolenia nepotrebuje. Na Krajskom úrade v Bratislave záujemcovi o opatrovanie detí v prenajatom byte povedia, že mu stačí takzvaná voľná živnosť na organizovanie voľného času detí. Stačí prísť na úrad, vyplniť žiadosť, doložiť tisíckorunový kolok a výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace. Ak bude centrum v prenajatom byte, je potrebné predložiť nájomnú zmluvu. Žiadne povolenie od hygienikov či doklad o vzdelaní sa nevyžaduje."
http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-/cislo-Jú...
som si trochu zistovala ked som pochodila par sukromnych skolok a videla som prapodivne veci 😕
ako nebezpecne prostredie za 500e mesacne a pod. ...
Ahojte. V Trnave je aktuálne jedna škôlka na odstúpenie. Hotová, zabehnutá, so všetkými povoleniami. Kto by mal bližší záujem, môj mail je majka.svarova@gmail.com. Prípadne posuňte info ďalej.
0. zivnost, OZ, alebo nieco ine, co bude zriadovatel skolky, mat priestory a potom 1. ziadost na mesto o schvalenie skolky 2. spisat skolsky vzdelavaci program a so ziadostou odoslat na ministerstvo skolstva. dotacie pridu o 1,5 roka od schvalenia, dovtedy mesto moze a nemusi dat zo svojej rezervy A potom splnat zakony - ak chces byt riaditelka, musis mat uvazok, resp. riaditelkou moze byt len aktivna ucitelka atd. A este hygienu obehat
@dzulinkaa Nedalo by sa to nazvať "klub" a vyhnúť sa byrokracii?