Zriadenie súkromnej materskej škôlky

lelocka
8. nov 2015

Ahojte baby, citala som tu uz nejake diskusie ohladom zriadenia MS, ale boli to uz starsie temy. Ja by som sa chcela opytat, teda pomoct, mam v plane ju zriadit, len neviem ako je to to s financovanim. Tento tyzden idem na mestsky urad popytat co musim splnit a predlozit ako obci. Viete mi poradit? Viem ze sa tam vypracuva nejaky navrch do zaradenia do sk. Sustavy ci? Tiez mi nie je jasne financovanie. Chcem vyuzit aj dotaciu zo statu na detske jasle. Co to bude pre mna znamenat? Som este na uplnom zaciatku neviem kde sa pohnut kam ist a snazim sa co najviac info zozbierat hlavne z tej papierovej strany. Ak je tu niekto podobny co tento kolotoc absolvoval, budem rada za kazdu radu. Dakujem 🙂

lelocka
autor
8. nov 2015

Co sa tyka hygieny tam viem, ze musim dodrzat vselico, len neviem co treba splnit prve hlavne papierovo dat niekde ziadost a tak. Este doplnim budem mat s.r.o

cickamon
8. nov 2015

mozno otazka odveci ale budovu s pozemkom mas? lebo aj ked financovanie stebou neporiesim ale stavebne normy na skolku poznam takmer naspamat a reku obycajnu budovu ti na skolku neschvalia lebo potrebujes nizsie schody presny pocet zachodikov a umyvadiel normovanych pre malicke deti takze ovela nizsie ako su v normalnej budove a tiez je tam presne dane ako maju byt usporiadane miestnosti aj velkost miestnosti (napojenie na sklady a jedalen a zasobovanie a pod.) a tiez take banality ako ma byt zriadeny dvor a ze nesmie byt do briezku a kolko travnatej plochy ma mat a dokonca kolkom2 vybehu na jedno dieta 🙂 a v akej vzdialenosti od frekventovanej cesty apod. sa ma skolka nachadzat..... fakt by si si mozno nala najprv prestudovat vsetko co ma skolka splnat a az potom sa rozhodnut ci sa ti vobec oplati riesit nejake financovanie.... ver mi ze keby zalozit skolku bolo take lahke tak ju ma kazdy druhy....a ono nieje nahoda ze vo velkych mestach kde je plno deti co nezoberu do skolky nestavaju xy dalsich .... jednoducho ked si ludia zistia ze to treba vlastne postavit celu novu budovu (alebo pre viac deti dokonca subor budov a kolko by to vyslo tak sa to rovno vy... takze trochu moja rada znie ak mas pozemok a budovu byvalej skolky to by sa dalo zrekonstruovat ale ak mas nieco ine alebo nic pocitaj stym ze hlavne treba uver na stavbu budovy (pre 20 deti min.300 m2 podlahovej plochy) a to ti ani v sukromnej skolke zisky sotva uver pokryju

maciatkolulu
9. nov 2015

@cickamon tak az take strasne to nebude, staci sa prejst po meste BA a na kazdom roho sukromna skolka, jasle a opatrovatelske zariadenia. Moje baby chodili do sukr.skolky, kt.bola v budove skoly, teraz sa prestahovali do obycaj.rodinneho domu. Skolky su aj pri hlavnych tahoch a aj bez travnatej plochy... pripadne uplne obmedzeny vybeh.
@lelocka urcite to nebude jednoduche, ale treba hladat, pytat sa na kompetentnych miestach a mat veeeela.nervov a financii. Urcite to nie je jeeeeej idem si zalozit skolku.

cickamon
9. nov 2015

@maciatkolulu a si si ista ze to su oficialne uznane skolky alebo ich tak iba ludia volaju ale su registrovane ako opatrovatelske detske centrum alebo nieco podobne?.. ako ja som stavbar a vyznam sa len v stavebnych normach co sme brali na skolku co vsetko musi splnat aby to preslo uradmi a kolaudaciou a dokonca aj moja veduca sa pri mojom vybere zaverecnej temy (teda skolky) chytala za hlavu ze zlozitejsia budova ako skolka sa uz vybrat nemohla lebo je tam 60 stran noriem co vsetko musi byt splnene len zo stavbariny aby uznali budovu ako skolku....a ked si myslis ze nie zober si ze pre malicke deti je nebezpecne mat vysoke schody napr. a to v budove len tak nevymenis lahko lebo zasa xy noriem na schody a najskor by sa do povodneho priestoru nezmestili....a ucitellky nemozu kazde dieta nosit na rukach... inak moja teta je v bratislave veduca skolky a veru splnaju vsetky normy takze verim ze aj ostatne oficialne skolky ich musia splnat. (verim ze mozno v 90% su to co mamicky volaju "sukromne skolky" realne iba opatrovacie centra ....videla som to ci na SR tak aj v CR stavaju sa na kazdom rohu pre zamestnancov firmy alebo pre vlastnikov bytov v bytovke a pod.)

katkup
9. nov 2015

moja dcerka chodila do sukromnych jasli, asi to bolo oficialne nazvane ako nejake opatrovatelske centrum a budovu mali klasika z nejakeho rodin. domu, schody normalne, dvor bol minimalny, aj to namiesto travy mali umely travnik - co bolo na jednej strane vyhoda, lebo nemali sme zelene kolena a hned to po dazdi vyschlo, ale kupelky mali prerobene, prisposobene detickam. Ziadny sklad, jedalen a ani kuchynu nepotrebovali, lebo jedlo im dovazali. Jedalnicku mali vramci jednej velkej hracej miestnosti.

maciatkolulu
9. nov 2015

@cickamon bola a je to oficialna skolka. Jedna bola donedavna statna na medenej v ba, teraz je to uz sukromna, v normalnom obytnom, poschodovom dome. Schody boli absolutne normalne, ziadne prisposobovanie detom. Dvor, ten teraz neviem posudit, ale tam nebol ziaden travnik atd. Samozrejme interier prisposobeny detom. Mozno su nejake normy pre novo otvarajuce skolky...a tie fungujuce sa uz neriesia.

maslenka47
9. nov 2015

@maciatkolulu to tak obvykle byva, ze normy sa vztahuju na aktualne kolaudovane budovy. Pokial bola budova uvedena do prevadzky v roku XY, tak zrejme splnala normy z roku XY a nebudu ju pri zmene noriem zatvarat. To by 90% ludi nemalo kde byvat, pretoze starsie budovy sucasne normy nesplnaju a niektore veci, co sa bezne v starsich budovach vyskytuju a pouzivaju, su dnes uz dokonca zakazane.

m.i.r.i
9. nov 2015

@cickamon zda sa ze sa vyznas, ale bud je to o tom, ze niekto da niekomu do vrecka a odklepne sa vsetko, alebo starsie skolky a budovy sa tak prisne neposudzuju alebo je niekde inde zadrhel, lebo veru to malokde funguje az tak ako pises...aj nas skolka je sukromna, kedysi zo statnej spravena, je plne uznana sukromna, dvor maju riadne do briezka, v lete tam ucitelky davaju lavicku aby sa tam deti na bicykloch nespustali zhora ako strely...celu dvor je kopcek..schody su uplne normalne a je ich vela..aj z vonku do budovy, aj dnu na poschodie..veru urcite nic specialne pre deti...zachodiky samozrejme su ako maju v skolke byt...to si myslim je take nieco so sa dodrziava.....ale tak pocula som tiez uz kadeco..aj skolka bez spalnicky, ze detom rozkladaju postielky v miestnosti kde sa aj hravaju..ze nemaju specialne spalnu kde sa spi -- co je tiez pokial viem nevyhnutnost...a veru nejde len o materske centra ale o normalne skolky, dokonca aj ciastocne statom dotovane..je jasne, ze take lahke to nie je, ako vsetko v nasom state, ked si rozbiehas a nemas znamosti, tak len po uradoch behas, papiere a povolenia vybavujes...my si teraz do domu zavadzame plyn a sa nam rozum zastavuje aky kolotoc s tym mame...

meluela
9. nov 2015

@lelocka

Normy a standardy sa vztahuju len na tie skutocne skolky, ktore chcu byt v sieti vedene ako materska skola. 90% ostatnych "skolok" su centra, skolocky, vilocky, domceky a mozu ich zriadit hoci aj v kurniku a deti moze strazit zahradnik ak tam bude niekto ochotny dat dieta. Ked si pozres stranky toto sa tyka aj skolok za 400-500e v Ba, klasicke rodinne domy, namiesto malych zachodikov velka kupelna s rohovou vanou, na mini-pidi dvore velky pes, nezabezpecene radiatory, okna, strava vozena z restauracie a pod., ale uz sa to lepsi, teraz vacsinou nakupia nejaky ten nabytocek v ikei.

Niektore z tychto mimosietovych maju aj nejake potvrdenia, ale to kvoli tomu aby mali lepsiu poziciu na trhu, pripadne ak maju nahodou zodpovedneho majitela.

cickamon
9. nov 2015

@m.i.r.i to je fakt ze ked tam ta prevadzka funguje xy rokov tak ju rusit nebudu lebo nesplna normy (splnala normy v roku v ktorom vznikla) ale ked chce zalozit skolku teraz tak bohuzial musi splnit normy pre tento rok a tie su bohuzial velmi prisne... a nechcela som nikoho urazit len som pisala zo svojho pohladu ze niekedy len napad ze chcem si otvorit skolku a nic o tom neviem a chcem poradit len ohladom financovania a poradte mi ako ziadat prispevok na s.r.o.-cku nestaci a najprv si treba nastudovat vsetky podrobnosti o tom co potrebujem vratane noriem co vsetko musi moderna skolka obsahovat aby mi ju vobec dovolili otvorit a az potom idem riesit ci sa oplati riesit dotacie od statu ...tak ako pisala maslenka47 keby sa mali zatvorit vsetky budovy ktore nesplnaju nove normy tak 90% vsetkych budov aj domov je na zburanie .... ale ona chce zalozit novu skolku a dat ju aj zaradit do oficialnej siete skolok takze ja neriesim ze kolko skolok je co nesplna normy (tieto funguju 20 a viac rokov) ale co potrebuje mat ak chce zalozit oficialnu skolku tento rok

mawka
9. nov 2015

jasle - zivnost sama o sebe, skolka-zivnost sama o sebe. ak chces mat jedno alebo druhe, musis splnat vsetko do bodky podla vyhlasky a naroky na priestor a vybavenie presne ako spominala @cickamon. a to nie je len o samonej budove, ale na kazde dieta je stanoveny presny pocet m2 hracej plochy dnu, vonku, presne m2 na dieta na spanie, v jedalni. opatrovatelske centrum je uplne ina vec nez jasle a skolka. navyse ide aj o pocet umyvadiel a wc na deti, nemozes si dat tri na 20 deti. dalej musis mat od hasicov schvalenu dokumentaciu, ze budova je po tejto stranke ok. co s atyka skolky v sieti skolok a skolskych zariadeni, tam musis splnat echt normy. pokial nemas zanmosti na hygiene, tak ti prevadzku neschvalia. pretoze je rozdiel, ci budes varit alebo jedlo dovazat. aj jedlo musi byt normovane pre jaslickarov a ms a nie je to to iste ako pre zs. ten, kto ti bude jedlo dovazat ho musi mat normovane tiez. ty musis mat dalsiu zivnost - vydaj stravy. pospravne musis mat tu vydajnu stravy vybavenu opat len podla vyhlasky. stoji to moc penazi, to si clovek nevie predstavit. a ja by som to nepodcenovala. zle vydane jedlo, zle uskladnene, poondena bakteria, dieta ochorie, nakazia sa ine a si v prdeli s prepacenim. zle umyvadla, zle baterie - aj na tie sa vztahuje vyhlaska, dieta sa obari alebo smykne a opat mas obrovsky problem. dobre si to rozmysli a v prvom rade studuj vyhlasky.

mawka
9. nov 2015

do opatrovatelskych centier davaju rodicia deti na vlastnu zodpovednost asi tak by som to zhrnula. pricom v riadnych jaslach a skolke, co su do bodky podla normy uz musis mat aj odborny personal a uz je to na tvojej zodpovednosti. nielen bezpecie, ale aj zdravotny a vzdelavaci proces. pospravne by v jasliach mali pracovat zdravotne setricky, najidealnejsie detske. a je tam uplne iny rezim ako v skolke. tam by ti mali pracovat zase pedagogovia. opatrovatelske centrum je nieco ako keby deti strazili au-pairky.

maciatkolulu
9. nov 2015

@maslenka47 to je sice pravda, ale v dotycnej skolke, ktora bola doteraz statne je zrazu sukromna. A tu preedsa musel niekto zriadovat. Takze ta zjavne nepotrebovala nic menit....

cickamon
9. nov 2015

@maciatkolulu ale zasa tu islo len o prepis majitela a kedze sa nemenila funkcia a ucel budovy tak zrejme ani nepotrebovali kolaudaciu a kontrolu ...len podpisali na urade par papierov o zmene majitela a prepis majetku zo statneho na sukromny a hotovo...kontrolou by museli prejst ak by sa menil aj ucel zariadenia ... to je ako ked jedna pobocka potravin odkupi druhu....zmenia nazov a hotovo tam kontrola priestorov prebehnut nemusi ..... ale ak by sa zmenil iny obchod (napr. s oblecenim) na potraviny tak to uz ano lebo potrebuju ine sklady a miestnosti a pod. chapes?

cickamon
9. nov 2015

@maciatkolulu alebo lepsi priklad pre vysvetlenie ked si kupis obycajny stary dom mozes vnom byvat a nikoho nezaujima ze nesplna nove normy lebo splna ucel na ktory sa vyuzival aj predtym ale ked si vnom budes chciet zriadit podnikanie, okamzite ti nabehne kontrola aby si splnala vsetky podmienky na novy ucel na ktory si sa rozhodla dom pouzivat. takze ak mas budovu starej skolky ktora sice novym normam nevyhovuje ale chces ju uzivat ako skolku je to vpohode( pokial nezmenis funkciu mozes menit majitelov, dispoziciu,rekonstrukcie...), ak mas uplne rovnaku budovu oproti kde vtych priestoroch boli napr. kancelarie a chces to zmenit na skolku uz ti to bohuzial neprejde aj ked mas uplne vsetko na puntik rovnake ako budova oproti kde ta skolka je.

maslenka47
9. nov 2015

@maciatkolulu takisto to, co sa medzi rodicmi vola skolka naozaj nemusi mat status oficialny skolskeho zariadenia na predskoske vzdelavanie. Syn tiez chodil do jasli, neskor skolky, ktore sice vsetci oznacuju tymto nazvom, ale na papieri je to "opatrovatelske centrum", nie skloske zariadenie.

Ci je mozne zhrabnut dotacie aj na taketo centrum, alebo musi projekt splnat standardy predskoskeho vzdelavania, to ja teda fakt netusim.

maciatkolulu
9. nov 2015

@maslenka47 je to oficialna skolka

@cickamon tak januz fakt neviem, jedna sa onskolku medena v ba, mali tam problémy so zatekanim, dokonca sa ztrieskala omietka na spiace deti, dvor biedny, skoro ziadny, travy nikde. A teraz to prebrala sukromna skolka. To nemuseli mat ziadne kontroly? Potom vsetkom v akom stave tie priestory boli? Alebo sa tu supa fakt do spravnych vreciek? 😉 celkovo zalozenie skolky je beh na dlhe trate a obrovska zodpovednost. Ja by som do toho rozhodne nesla.

lorela
9. nov 2015

@cickamon V našej škôlke, štátnej škôlke, je určite neštandardné usporiadanie miestností ako aj ich veľkosť, detičkám rozkladajú lehátka na spanie v miestnosti kde pobývajú celý deň a pozemok je hodný kus do briežka.
Zrejme nejaké "výnimky" existujú...
No nemenila by som, lebo je to v mnohých smeroch nadpriemerne dobrá škôlka 🙂

cickamon
9. nov 2015

@maciatkolulu ako som pisala ak nemenia funkciu tak ich to nezaujima .... stacilo ze podpisali papiere... potom uz ak su to oficialne uznane skolky spada sprava pod majitela a je to jeho problem ...ked sa nieco stane niekomu ide to na jeho hlavu ze veci nemal vporiadku .... a ked je to velmi zle ze to niekoho ohrozuje na zdravi a ten zavola urady tie mozu akurat tak poukazat na opravu starych veci do povodneho stavu (takeho ako to bolo ked budovu schvalovali teda ako to bolo v roku xy, nemozu od neho pozadovat aby to vyhovovalo terajsim normam)

mawka
9. nov 2015

@lorela deti podla vyhlasky mozu spat tam, kde sa cely den hraju, ale na to sluzia prave tie certifikovane lehatka, ktore sa daju vrstvit, ale zaroven musia byt zabezpecene tak, aby sa pri nich nikto nezranil. vyhlaska je plna vselijakych absurdit. ak si dobre pamatam, jedno dieta by malo mat 1,2 m2 na jedenie v jedalni. sa pozri na skolske jedalne, pripadne v skolke. nemam pocit, ze by mali co len pol metra. su tam ako sardinky 😠

lorela
9. nov 2015

@mawka Tiež si myslím, že existujú nejaké vyhlášky či usmernenia oproti tomu, čo bolo písané v príspevku, na ktorý som reagovala.
Inak, námietok nemám 😉, keď sa v miestnosti počas neprítomnosti detí, pred spaním, dobre vyvetrá...

cickamon
9. nov 2015

@lorela no neviem ake je neštandardné usporiadanie miestností ale mne prislo aj to normovane ako dost nestandardne ked som ho studovala a do briezku moze byt ista cast pozemku ale nie cely....teraz neviem presne z hlavy kolko % je povolene ale celkom dost pokial maju ihriska aj na rovinnatom pozemku je to vporiadku a rozkladat lehatka v hracej casti kde sa deti hraju je tiez normalne pokial maju oddelenu pracovnu cast so stolikmi a stolickami. dokonca sa aj casto projektuju sklady lehatok pri hracej casti :-P takze mozno ani vynimku nemate 🙂 a este raz nikoho som nechcela urazit ani poburit len som chcela aby si zakladatelka uvedomila ze zalozit skolku sa neda prvoplanovo ze zalozim lebo chcem bez toho ze riesim suvislosti najprv riesim financovanie a poziadam o dotacie a potom zacnem zistovat co vsetko potrebujem realne na schvalenie

mawka
9. nov 2015

@lorela ved toto, KED sa vyvetra 😀